La Policia Nacional desarticula una organització criminal internacional per cometre ciberestafas per més d'1.000.000 d'euros
Han sigut detingudes 41 persones i s'han dut a terme dos registres, a Badajoz i Sevilla, en els quals s'ha intervenut diners en efectiu, dispositius electrònics i s'han investigat més de 250 comptes bancaris
Comptaven amb diferents nivells de jerarquia –recaptadors, captadors i “mules”- que, a més de defraudar a particulars amb falsos lloguers, estafaven també a empreses a través del mètode conegut com BEC (Business Email Compromise)
29/05/24
Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal internacional, a Sevilla i Badajoz, que presumptament hauria defraudat més d'1.000.000 d'euros oferint falsos lloguers. Han sigut detingudes 41 persones i s'han dut a terme dos registres, a Badajoz i Sevilla, en els quals s'ha intervenut diners en efectiu, dispositius electrònics i s'han investigat més de 250 comptes bancaris. Comptaven amb diferents nivells de jerarquia –recaptadors, captadors i “mules”- que, a més de defraudar a particulars, estafaven també a empreses a través del mètode BEC (Business Email Compromise).La investigació es va iniciar per agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència i de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Sevilla, en detectar-se una proliferació d'este tipus d'estafes comeses a través de la web, tant a particulars com a empreses, per al que els implicats estarien utilitzant comptes bancaris fraudulents per a rebre els ingressos de les accions delictives. Les perquisicions dels agents van detectar que els diners que s'ingressava en els comptes bancaris, ràpidament era desviat a tercers comptes o extret en efectiu.
Els agents van detectar que l'organització criminal no solament utilitzava estafes pel mètode “BEC”, sinó que també estafava a particulars a través d'anuncis de lloguers fraudulents.
Captadors, recaptadors i “mules informàtiques”
Cadascuna de les persones que integraven esta organització posseïa una funció clara i específica. En primer lloc, existia un grup encarregat de la intercepció de les comunicacions entre les diferents empreses. Una vegada executat este pas i aconseguides les factures legítimes, les remetien als clients per a reclamar-los l'impagament, moment en el qual estos realitzaven el pagament al nou compte bancari. En este punt els diners ja havia sigut extret en efectiu o derivat a tercers comptes per a eliminar el seu rastre.
Els titulars de les expliques receptores dels diners estafats eren persones captades per l'organització, les quals prestaven la seua identitat per a obrir comptes en diferents entitats i operar amb elles segons les directrius dels líders de l'organització. Estes persones serien les “mules informàtiques” i ocuparien el nivell més baix de l'organització. Una vegada que s'obtenia els diners en efectiu, les mules entregaven el mateix a les persones que els havien captat. Estos “captadors” al seu torn feien entrega dels diners a un graó superior, els “recaptadors”, que tindrien com a missió donar instruccions directes als “captadors” sobre els moviments bancaris.
La destinació final dels diners estafats es remetia fora del territori espanyol, bé a través de transferències internacionals o bé a través de la seua remissió mitjançant servicis d'enviament de diners.
Més d'1.000.000 d'euros defraudats
Finalment l'operació ha conclòs amb 41 persones detingudes, la completa i total desmantelación de l'organització a Espanya i la intervenció d'1.195.308 euros. S'ha aconseguit identificar, localitzar i detindre, com a nivell superior dels “recaptadors”, a dos hòmens residents a Sevilla i Badajoz, els qui han sigut també ingressats a la presó després del seu pas a disposició judicial. La resta dels arrestats, residents en la província de Sevilla, es trobaria dins del nivell “de mules informàtiques”.
Mètode BEC
El mètode BEC (Business Email Compromise), es tracta d'una variant de l'estafa coneguda com man in the middle, que consistix a obtindre accés a la informació comercial d'empreses o extraure diners a través d'una estafa per correu electrònic. En el mètode BEC, el ciberatac està dissenyat per a obtindre accés a la informació comercial crítica o extraure diners a través d'una estafa per correu electrònic. Després de comprometre comptes de correus electrònics empresarials, utilitzen l'accés il·legal per a obtindre informació sobre contactes de confiança, extraure informació confidencial i redirigir els pagaments per transferència electrònica.
En el cas del mètode man in the middle, el ciberdelinqüent se situa de manera virtual entre les dos parts que intenten comunicar-se, interceptant els missatges intercanviats i imitant almenys a una d'elles.
Últimes notícies
-
La Policia Nacional intercepta un vehicle amb destinació Bordeus que transportava 35 pistoles modificades en una caleta
06/09/24
-
La Policia Nacional desarticula una organització que robava “a la carta” vehicles tot terreny d'alta gamma per a proveir a grups de narcotraficants
05/09/24
-
La Policia Nacional rescata a una dona que estava sent agredida en el seu domicili per la seua ex-parella
03/09/24
-
La Policia Nacional deté a un fugitiu buscat per les autoritats argentines per homicidi dolós
03/09/24