A Sevilla i Badajoz

La Policia Nacional desarticula una organització criminal internacional per cometre ciberestafas per més d'1.000.000 d'euros

Han estat detingudes 41 persones i s'han dut a terme dos registres, a Badajoz i Sevilla, en els quals s'ha intervingut diners en efectiu, dispositius electrònics i s'han investigat més de 250 comptes bancaris

Comptaven amb diferents nivells de jerarquia –recaptadors, captadors i “mules”- que, a més de defraudar a particulars amb falsos lloguers, estafaven també a empreses a través del mètode conegut com BEC (Business Email Compromise)

29/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal internacional, a Sevilla i Badajoz, que presumptament hauria defraudat més d'1.000.000 d'euros oferint falsos lloguers. Han estat detingudes 41 persones i s'han dut a terme dos registres, a Badajoz i Sevilla, en els quals s'ha intervingut diners en efectiu, dispositius electrònics i s'han investigat més de 250 comptes bancaris. Comptaven amb diferents nivells de jerarquia –recaptadors, captadors i “mules”- que, a més de defraudar a particulars, estafaven també a empreses a través del mètode BEC (Business Email Compromise).

La recerca es va iniciar per agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència i de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Sevilla, en detectar-se una proliferació d'aquest tipus d'estafes comeses a través de la web, tant a particulars com a empreses, pel que els implicats estarien utilitzant comptes bancaris fraudulents per rebre els ingressos de les accions delictives. Les perquisicions dels agents van detectar que els diners que s'ingressava en els comptes bancaris, ràpidament era desviat a tercers comptes o extret en efectiu.

Els agents van detectar que l'organització criminal no només utilitzava estafes pel mètode “BEC”, sinó que també estafava a particulars a través d'anuncis de lloguers fraudulents.

Captadors, recaptadors i “mules informàtiques”

Cadascuna de les persones que integraven aquesta organització posseïa una funció clara i específica. En primer lloc, existia un grup encarregat de la intercepció de les comunicacions entre les diferents empreses. Una vegada executat aquest pas i aconseguides les factures legítimes, les remetien als clients per reclamar-los l'impagament, moment en el qual aquests realitzaven el pagament al nou compte bancari. En aquest punt els diners ja havia estat extret en efectiu o derivat a tercers comptes per eliminar el seu rastre.

Els titulars de les expliques receptores dels diners estafats eren persones captades per l'organització, les quals prestaven la seva identitat per obrir comptes en diferents entitats i operar amb elles segons les directrius dels líders de l'organització. Aquestes persones serien les “mules informàtiques” i ocuparien el nivell més baix de l'organització. Una vegada que s'obtenia els diners en efectiu, les mules lliuraven el mateix a les persones que els havien captat. Aquests “captadors” al seu torn feien entrega dels diners a un graó superior, els “recaptadors”, que tindrien com a missió donar instruccions directes als “captadors” sobre els moviments bancaris.

La destinació final dels diners estafats es remetia fora del territori espanyol, bé a través de transferències internacionals o bé a través de la seva remissió mitjançant serveis d'enviament de diners.

Més d'1.000.000 d'euros defraudats

Finalment l'operació ha conclòs amb 41 persones detingudes, la completa i total desmantelación de l'organització a Espanya i la intervenció d'1.195.308 euros. S'ha aconseguit identificar, localitzar i detenir, com a nivell superior dels “recaptadors”, a dos homes residents a Sevilla i Badajoz, els qui han estat també ingressats a la presó després del seu pas a disposició judicial. La resta dels arrestats, residents a la província de Sevilla, es trobaria dins del nivell “de mules informàtiques”.

Mètode BEC

El mètode BEC (Business Email Compromise), es tracta d'una variant de l'estafa coneguda com man in the middle, que consisteix a obtenir accés a la informació comercial d'empreses o extreure diners a través d'una estafa per correu electrònic. En el mètode BEC, el ciberatac està dissenyat per obtenir accés a la informació comercial crítica o extreure diners a través d'una estafa per correu electrònic. Després de comprometre comptes de correus electrònics empresarials, utilitzen l'accés il·legal per obtenir informació sobre contactes de confiança, extreure informació confidencial i redirigir els pagaments per transferència electrònica.

En el cas del mètode man in the middle, el ciberdelinqüent se situa de manera virtual entre les dues parts que intenten comunicar-se, interceptant els missatges intercanviats i imitant almenys a una d'elles.