Els ocultaven en zulos tractant-los com a mercaderia

La Policia Nacional desarticula una organització criminal que regularitzava fraudulentament a compatriotes de nacionalitat xinesa

Han sigut detingudes 14 persones, a Cadis i Madrid, d'una xarxa que va arribar a traficar il·legalment amb més de 250 migrants als quals ocultaven amuntegats durant setmanes en espais diminuts, tipus zulo, prohibint-los eixir d'eixe espai

S'estima que els beneficis obtinguts pels diferents vessants de l'activitat criminal de l'entramat, entre les relatives al trànsit il·lícit de migrants, de documents falsos i de drogues, ascendien a 1.000.000 d'euros

27/05/24

Agentes de la Policía Nacional han desarticulado una organización criminal que regularizaba fraudulentamente a compatriotas de nacionalidad china. Han sido detenidas 14 personas, en Cádiz y Madrid, que presuntamente integraban una red que llegó a traficar ilegalmente con más de 250 migrantes. Los ocultaban en espacios diminutos, tipo zulo, hacinados durante semanas bajo arduas condiciones de insalubridad y tenían prohibido salir de este espacio. Se estima que los beneficios obtenidos por las diferentes vertientes de la actividad criminal del entramado, entre las relativas al tráfico ilícito de migrantes, de documentos falsos y de drogas, ascendían a 1.000.000 de euros.

Amuntegats en zulos insalubres

 

La xarxa criminal, de caràcter internacional, estava especialitzada en diferents tipologies delictives. Facilitava l'entrada il·legal a Espanya a persones de nacionalitat xinesa, tant per via aèria com a terrestre. Disposaven d'una àmplia infraestructura per a albergar als migrants i facilitar la seua permanència il·legal a Espanya. Els ocultaven en espais diminuts, tipus zulo, amuntegats durant setmanes baix pèssimes condicions d'insalubritat i havien de dormir en el sòl tenint fins i tot prohibit tant eixir del zulo com transitar per la resta de la vivenda.

 

El líder de l'organització era qui els traslladava i acompanyava, per a evitar qualsevol contacte amb terceres persones, i qui a més, gestionava la reserva i estada en establiments hotelers prop de la Línia en els dies previs a l'encreuament fins a Gibraltar per a proveir-los de nova documentació falsa i poder eludir els controls. Els migrants eren ocultats temporalment en pisos de seguretat fins a organitzar el seu posterior trànsit a Regne Unit i, durant el procés de trasllat, els tractaven com a mercaderia.

 

Documents falsos i drogues de síntesis

 

Els implicats, de nacionalitat xinesa, falsificaven documents, principalment passaports, visats i segells de països Schengen i de tercers països. També es dedicaven a traficar amb documents originals per a la seua utilització per aquelles persones migrants que posseïren similituds en aparença física, amb el que comerciaven a través del mètode “look alike”. Els integrants de l'organització tenien contactes amb falsificadors de documents a Turquia. Utilitzaven estos documents falsos perquè les persones migrants entraren a Espanya de forma fraudulenta i pogueren romandre en el nostre país tot esperant el seu ulterior trànsit clandestí a Regne Unit.

 

L'entramat es lucrava incrementant a més els seus guanys amb la venda i distribució de drogues de síntesis, principalment ketamina o MDMA, tant per al consum dels migrants que obstaculitzen en el nostre país il·legalment com per a altres clients. S'estima que els beneficis obtinguts pels diferents vessants de l'activitat criminal relatives al trànsit il·lícit de migrants, de documents falsos i de drogues, ascendien a 1.000.000 d'euros.

 

Investigació policial

 

L'operatiu es va iniciar en detectar un flux continuat de migrants de nacionalitat xinesa en La Línia de la Concepció, que  accedien a Gibraltar amb la pretensió d'arribar a Regne Unit. La investigació ha culminat amb 14 detinguts, quatre en la localitat de Madrid i 10 en La Línia de la Concepció, pels delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració il·legal, delicte contra la salut pública i falsedat documental.

 

S'ha realitzat una entrada i registre a Madrid i s'han intervenut visats i passaports falsificats d'altres nacionalitats, més de quatre-cents grams de substàncies estupefaents d'origen sintètic (ketamina i MDMA), bàscules de precisió i utensilis per a la seua cort, pes i distribució, un tampó per a falsificar segells del Servici d'Immigració de Japó, diversos dispositius electrònics, quatre telèfons mòbils i nombrosa documentació relacionada amb la investigació.