Els ocultaven en zulos tractant-los com a mercaderia

La Policia Nacional desarticula una organització criminal que regularitzava fraudulentament a compatriotes de nacionalitat xinesa

Han estat detingudes 14 persones, a Cadis i Madrid, d'una xarxa que va arribar a traficar il·legalment amb més de 250 migrants als quals ocultaven amuntegats durant setmanes en espais diminuts, tipus zulo, prohibint-los sortir d'aquest espai

S'estima que els beneficis obtinguts pels diferents vessants de l'activitat criminal de l'entramat, entre les relatives al tráfico il·lícit de migrants, de documents falsos i de drogues, ascendien a 1.000.000 d'euros

27/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que regularitzava fraudulentament a compatriotes de nacionalitat xinesa. Han estat detingudes 14 persones, a Cadis i Madrid, que presumptament integraven una xarxa que va arribar a traficar il·legalment amb més de 250 migrants. Els ocultaven en espais diminuts, tipus zulo, amuntegats durant setmanes sota àrdues condicions d'insalubritat i tenien prohibit sortir d'aquest espai. S'estima que els beneficis obtinguts pels diferents vessants de l'activitat criminal de l'entramat, entre les relatives al tráfico il·lícit de migrants, de documents falsos i de drogues, ascendien a 1.000.000 d'euros.

Amuntegats en zulos insalubres

 

La xarxa criminal, de caràcter internacional, estava especialitzada en diferents tipologies delictives. Facilitava l'entrada il·legal a Espanya a persones de nacionalitat xinesa, tant per via aèria com a terrestre. Disposaven d'una àmplia infraestructura per albergar als migrants i facilitar la seva permanència il·legal a Espanya. Els ocultaven en espais diminuts, tipus zulo, amuntegats durant setmanes sota pèssimes condicions d'insalubritat i havien de dormir en el sòl tenint fins i tot prohibit tant sortir del zulo com transitar per la resta de l'habitatge.

 

El líder de l'organització era qui els traslladava i acompanyava, per evitar qualsevol contacte amb terceres persones, i qui a més, gestionava la reserva i estada en establiments hotelers prop de la Línia en els dies previs a l'encreuament fins a Gibraltar per proveir-los de nova documentació falsa i poder eludir els controls. Els migrants eren ocultats temporalment en pisos de seguretat fins a organitzar el seu posterior trànsit a Regne Unit i, durant el procés de trasllat, els tractaven com a mercaderia.

 

Documents falsos i drogues de síntesis

 

Els implicats, de nacionalitat xinesa, falsificaven documents, principalment passaports, visats i segells de països Schengen i de tercers països. També es dedicaven a traficar amb documents originals per a la seva utilització per aquelles persones migrants que posseïssin similituds en aparença física, amb el que comerciaven a través del mètode “look alike”. Els integrants de l'organització tenien contactes amb falsificadors de documents a Turquia. Utilitzaven aquests documents falsos perquè les persones migrants entressin a Espanya de forma fraudulenta i poguessin romandre al nostre país tot esperant el seu ulterior trànsit clandestí a Regne Unit.

 

L'entramat es lucrava incrementant a més els seus guanys amb la venda i distribució de drogues de síntesis, principalment ketamina o MDMA, tant per al consum dels migrants que obstaculitzen al nostre país il·legalment com per a altres clients. S'estima que els beneficis obtinguts pels diferents vessants de l'activitat criminal relatives al tráfico il·lícit de migrants, de documents falsos i de drogues, ascendien a 1.000.000 d'euros.

 

Recerca policial

 

L'operatiu es va iniciar en detectar un flux continuat de migrants de nacionalitat xinesa en La Línia de la Concepció, que  accedien a Gibraltar amb la pretensió d'arribar a Regne Unit. La recerca ha culminat amb 14 detinguts, quatre en la localitat de Madrid i 10 en La Línia de la Concepció, pels delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració il·legal, delicte contra la salut pública i falsedat documental.

 

S'ha realitzat una entrada i registre a Madrid i s'han intervingut visats i passaports falsificats d'altres nacionalitats, més de quatre-cents grams de substàncies estupefaents d'origen sintètic (ketamina i MDMA), bàscules de precisió i utensilis per a la seva cort, pes i distribució, un tampó per falsificar segells del Servei d'Immigració de Japó, diversos dispositius electrònics, quatre telèfons mòbils i nombrosa documentació relacionada amb la recerca.