Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulada a Tarragona una organització que “narcoasaltaba” plantacions de marihuana

Els membres del grup es feien passar per agents de l'autoritat, vestint uniformes i exhibint armes, per a assaltar a altres narcos i robar-los

Han sigut detingudes sis persones relacionades amb quatre robatoris violents, entre els quals es troba el líder de l'organització, la seua mà dreta, i altres quatre integrants

27/03/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra, han detingut a sis hòmens d'entre 20 i 40 anys per presumptament assaltar plantacions de marihuana, fent-se passar per agents de l'autoritat. Als arrestats se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, trànsit de drogues, robatori amb violència, tinença il·lícita d'armes, lesions i danys. Les detencions i els registres s'han realitzat en els municipis de Reus, Riudoms, Patdip i Botarell (Tarragona).

La investigació es va iniciar en la segona mitat de 2023 quan es va detectar una organització criminal dedicada a l'assalt de plantacions de marihuana. Per a cometre estos fets, els integrants de l'organització usaven armes de foc i indumentària policial.

El primer fet investigat es va produir el 17 de juny de 2023 a Tarragona, on els integrants de l'organització van intentar assaltar una plantació de marihuana. A pesar de no aconseguir el seu objectiu en eixe moment, el grup va demostrar la seua capacitat per a fer-se passar per agents de l'autoritat, així com la tinença d'armes de foc curtes i llargues. Mesos més tard, els arrestats van irrompre una finca a Reus en la qual pensaven que podia haver-hi una plantació de marihuana i van agredir a la persona que cuidava el lloc.  Tres dies més tard, alguns membres de l'organització, fent-se passar per agents de l'autoritat, van agredir a la treballadora d'un establiment a qui van robar un vehicle que van acabar cremant hores més tard. L'últim assalt violent ho van cometre en el mes de novembre Perafort, on, vestits amb jupetins i roba tàctica policial, van realitzar un assalt per al qual van utilitzar armes.

La col·laboració policial va permetre als agents identificar als integrants de l'organització criminal, al seu líder, els lloctinents i la resta de membres que realitzaven tasques de recolze en els assalts. Es tractava d'un entramat jerarquitzat, format per persones amb un ampli historial delictiu per delictes relacionats amb el trànsit de drogues.

Quatre quilos d'haixix, dos pistoles elèctriques, una defensa extensible

Amb tota la informació, es va establir un dispositiu conjunt de 200 efectius de Policia Nacional i Mossos. Durant l'operatiu, els agents van realitzar sis registres, tres a Reus i una a Riudoms, Pratdip i Botarell, on es van intervendre 4 quilos d'haixix, 250 plantes de marihuana, 5 quilos de cogollos de marihuana llests per a distribuir i 22 grams de cocaïna. També es van localitzar 2 pistoles elèctriques, una defensa extensible, munició de diferents calibres, grilletes, jupetins antibalas, dos matxets i la roba utilitzada per a cometre els narco assalts. A més, es van intervendre més de 10.000 euros en efectiu.

A més dels detinguts membres de l'organització, en una de les entrades a Reus, els policies van localitzar i van arrestar un home de 37 anys per un Orde Europeu de Detenció vigent emesa per les autoritats de Bèlgica, també per delictes contra la salut pública.

Els detinguts, que acumulen nombrosos antecedents policials i judicials en l'última dècada, van passar a disposició judicial davant el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona. La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions relacionades amb l'organització criminal.