Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Intervenuts 2.800 quilograms d'haixix en dos embarcacions d'esbarjo en la costa d'Huelva

L'organització, que estava assentada en la província d'Huelva, traslladava la droga en embarcacions modificades, tant pesqueres com d'esbarjo, per a emmascarar l'activitat il·lícita

S'ha detingut a set persones i intervenut 2.800 quilos d'haixix que estaven disposats en 80 bolics d'arpillera

Durant els registres s'han intervenut diferents mitjans de transport, motors de gran cilindrada, armes- reals i simulades- , munició, així com 54.000 euros en efectiu

22/02/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil i el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal que pretenia introduir a Espanya 2.800 quilograms d'haixix procedents de Marroc. La xarxa, assentada en la província d'Huelva, traslladava la droga en embarcacions modificades tant d'ús pesquer com d'esbarjo per a emmascarar l'activitat il·lícita. En total s'ha detingut a set persones que comptaven amb diferents mitjans de transport, motors de gran cilindrada, armes –tant reals com simulades-, munició, així com 54.000 euros en efectiu.

 

Estes actuacions han sigut desenvolupades en el marc del Pla Especial de Seguretat per al Camp de Gibraltar. L'operació “Ciprux-Obres” ha investigat una organització criminal majorment assentada a Huelva dedicada al transport i introducció en el nostre país d'importants partides d'haixix des de Marroc. Per a açò, disposaven d'una sèrie d'embarcacions, tant pesqueres com d'esbarjo, que operaven des de diferents ports situats en el litoral de Huelva.

 

Al llarg de la investigació es va poder constatar que estes persones s'encarregaven del manteniment, custòdia i maneig de tals embarcacions, amb diverses naus industrials on les guardaven per a modificar la seua estructura, fonamentalment amb dobles fons o “caletas” en el casc per a ocultar la droga.

 

Una vegada modificades eren atracades en diferents ports des d'on operaven amb absoluta normalitat, realitzant tasques pròpies de pesca o d'activitats recreatives per a donar una imatge d'activitat lícita.

 

Durant esta investigació es va tindre coneixement que podrien estar en disposició de realitzar el transport d'una important quantitat d'haixix. Per a detindre el seu trànsit es va establir un ampli dispositiu policial entorn de/entorn dels principals investigats i sobre les embarcacions que havien sigut identificades prèviament.

 

Estes embarcacions solien entrar per la desembocadura del riu Guadiana i en alta mar feien el transbord de la droga.

 

Localitzada una d'elles, es va realitzar l'abordatge i inspecció de l'embarcació detectant-se un doble fons en el casc que allotjava 40 bolics d'arpillera contenint haixix, amb un pes aproximat d'1.400 quilos. En esta actuació es va detindre als dos tripulants.

 

Poc després es va trobar la segona embarcació atracada en el port esportiu d'Ayamonte (Huelva) sense cap persona a bord. Després de ser inspeccionada es va localitzar un altre doble fons similar a l'oposat en la primera nau amb 40 bolics més d'haixix i un pes d'1,4 tones.

 

En l'explotació de l'operació, els agents van detindre a cinc persones més i van registrar set domicilis particulars en les localitats d'Ayamonte, Illa Cristina i Aljaraque-Bellavista, a més d'una empresa nàutica, una nau industrial i un traster. Entre tots es van aconseguir intervendre 17 vehicles, 11 embarcacions recreatives, dos pesquers, dos motos d'aigua, més de 54.000 euros en efectiu, quatre motors de gran cilindrada, una vintena de mòbils, quatre caixes GPS i dispositius de geolocalització, quatre armes llargues, dos armes simulades, tres armes blanques, 11.500 cartutxos, 74 rellotges d'alta gamma, cinc ordinadors i material informàtic.

 

La investigació policial continua oberta i no es descarten detencions d'algunes altres persones vinculades a l'organització criminal desarticulada.

 

Els detinguts i les diligències instruïdes han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Ayamonte (Huelva).