Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Intervinguts 2.800 quilograms d'haixix en dues embarcacions d'esbarjo en la costa d'Huelva

L'organització, que estava assentada a la província d'Huelva, traslladava la droga en embarcacions modificades, tant pesqueres com d'esbarjo, per emmascarar l'activitat il·lícita

S'ha detingut a set persones i intervingut 2.800 quilos d'haixix que estaven disposats en 80 fardells d'arpillera

Durant els registres s'han intervingut diferents mitjans de transport, motors de gran cilindrada, armes- reals i simulades- , munició, així com 54.000 euros en efectiu

22/02/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal que pretenia introduir a Espanya 2.800 quilograms d'haixix procedents de Marroc. La xarxa, assentada a la província d'Huelva, traslladava la droga en embarcacions modificades tant d'ús pesquer com d'esbarjo per emmascarar l'activitat il·lícita. En total s'ha detingut a set persones que comptaven amb diferents mitjans de transport, motors de gran cilindrada, armes –tant reals com simulades-, munició, així com 54.000 euros en efectiu.

 

Aquestes actuacions han estat desenvolupades en el marc del Pla Especial de Seguretat per al Camp de Gibraltar. L'operació “Ciprux-Obres” ha investigat una organització criminal majorment assentada a Huelva dedicada al transport i introducció al nostre país d'importants partides d'haixix des de Marroc. Per a això, disposaven d'una sèrie d'embarcacions, tant pesqueres com d'esbarjo, que operaven des de diferents ports situats en el litoral de Huelva.

 

Al llarg de la recerca es va poder constatar que aquestes persones s'encarregaven del manteniment, custòdia i maneig de tals embarcacions, amb diverses naus industrials on les guardaven per modificar la seva estructura, fonamentalment amb dobles fons o “caletas” en el casc per ocultar la droga.

 

Una vegada modificades eren atracades en diferents ports des d'on operaven amb absoluta normalitat, realitzant tasques pròpies de pesca o d'activitats recreatives per donar una imatge d'activitat lícita.

 

Durant aquesta recerca es va tenir coneixement que podrien estar en disposició de realitzar el transport d'una important quantitat d'haixix. Per detenir el seu tráfico es va establir un ampli dispositiu policial entorn de/entorn dels principals investigats i sobre les embarcacions que havien estat identificades prèviament.

 

Aquestes embarcacions solien entrar per la desembocadura del riu Guadiana i en alta mar feien el transbord de la droga.

 

Localitzada una d'elles, es va realitzar l'abordatge i inspecció de l'embarcació detectant-se un doble fons en el casc que allotjava 40 fardells d'arpillera contenint haixix, amb un pes aproximat d'1.400 quilos. En aquesta actuació es va detenir als dos tripulants.

 

Poc després es va trobar la segona embarcació atracada en el port esportiu d'Ayamonte (Huelva) sense cap persona a bord. Després de ser inspeccionada es va localitzar un altre doble fons similar a l'oposat en la primera nau amb 40 fardells més d'haixix i un pes d'1,4 tones.

 

En l'explotació de l'operació, els agents van detenir a cinc persones més i van registrar set domicilis particulars en les localitats d'Ayamonte, Illa Cristina i Aljaraque-Bellavista, a més d'una empresa nàutica, una nau industrial i un traster. Entre tots es van aconseguir intervenir 17 vehicles, 11 embarcacions recreatives, dos pesquers, dues motos d'aigua, més de 54.000 euros en efectiu, quatre motors de gran cilindrada, una vintena de mòbils, quatre caixes GPS i dispositius de geolocalització, quatre armes llargues, dues armes simulades, tres armes blanques, 11.500 cartutxos, 74 rellotges d'alta gamma, cinc ordinadors i material informàtic.

 

La recerca policial continua oberta i no es descarten detencions d'algunes altres persones vinculades a l'organització criminal desarticulada.

 

Els detinguts i les diligències instruïdes han estat lliurades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Ayamonte (Huelva).