En la província de València

La Policia Nacional desarticula una de les organitzacions criminals d'origen albanés més actives dedicada al trànsit de cocaïna

Confiscats més de 820 quilograms de cocaïna i detingudes 17 persones, entre elles el líder del grup conegut pels agents pels seus contactes a Llatinoamèrica, Europa i Dubai

A més, en els huit registres efectuats s'han intervenut 226.500 euros en efectiu, tres dispositius de detecció d'aparells electrònics GPS, 13 vehicles i dos inhibidors

L'organització utilitzava un safareig de cotxes com a centre neuràlgic, des d'on repartien les funcions a cada integrant i s'impartien instruccions

17/02/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat en la província de València una de les organitzacions criminals d'origen albanés més actives dedicada, presumptament, al trànsit internacional de cocaïna en el llevant espanyol. Han sigut confiscades més de 820 quilograms de cocaïna i detingudes 17 persones, entre ells el líder del grup conegut pels agents pels seus contactes a Llatinoamèrica, Europa i Dubai. En les huit entrades i registres efectuats, també s'han intervenut 226.500 euros en efectiu, tres dispositius de detecció d'aparells electrònics GPS, 13 vehicles (cinc amb dobles fons) i dos inhibidors, entre altres efectes. La investigació ha comptat amb la col·laboració de l'HSI (Homeland Security Investigations).

L'operació Aliança-Colaborazione ha sigut desenvolupada durant dotze mesos i s'han realitzat tres fases d'execució. La investigació es va iniciar a principis de l'any 2023 després de tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal que, dirigida per ciutadans albanesos assentats a València, es dedicaven al trànsit de cocaïna a gran escala així com al blanqueig de capitals. En un primer moment es va identificar plenament el líder de l'organització, qui gestionava diverses empreses amb seu social en el nostre país utilitzant vehicles d'alta gamma per als seus desplaçaments.

Els investigadors van identificar als altres membres de l'entramat delictiu, la qual cosa els va permetre concretar la seua estructura així com la detecció de diverses vivendes d'alt standing i naus industrials en diversos punts de València de les quals disposava l'organització. A més van localitzar  un safareig de cotxes que era utilitzat per la xarxa criminal com a punt neuràlgic ja que allí es duien a terme les principals reunions per a distribuir funcions i impartir instruccions als integrants del grup.

Primera fase

En el mes de juliol del passat any, els investigadors van detectar a dos vehicles de l'organització en la localitat valenciana de L'Eliana. Després d'abandonar la zona, tots dos vehicles van ser interceptats i es va poder comprovar que portaven sengles "caletas"  que contenien en el seu interior un total de 100 paquets de cocaïna. Els agents van arrestar als dos conductors que, amb influència en la zona de la Regió de Múrcia, realitzaven la funció de "correus" per a realitzar viatges i fer entrega de la substancia estupefaent a altres grups de narcotraficants.

Segona fase

Al setembre del passat any, un altre vehicle del grup criminal va ser interceptat després de donar-se a la fugida a gran velocitat i atropellar als agents, sent localitzat a escassos quilòmetres on havia sigut abandonat amb 50 quilograms de cocaïna en el seu interior. L'actuació policial va provocar que l'organització paralitzara les activitats il·lícites com a mesura de seguretat per a dur a terme una reestructuració.

Tercera fase

El passat mes de gener, en la localitat de Benicassim, els agents van detectar una furgoneta i un vehicle en actitud sospitosa vinculats a l'organització investigada. Els agents van iniciar un seguiment i van decidir interceptar a tots dos vehicles, donant-se a la fugida la furgoneta per la perifèria del municipi de Denia, posant en greu risc als usuaris de les vies.

Després de la persecució, els agents van arrestar al conductor de la furgoneta quan intentava fugir a la carrera i es van localitzar 320 quilograms de cocaïna ocults en caixes de cartó en el seu interior. Paral·lelament també es va arrestar als dos ocupants de l'altre turisme que estava sent utilitzat com a llançadora. De forma paral·lela, els agents van acudir a Benicassim per a dur a terme la detenció dels dos membres de l'organització que havien fet entrega de la droga intervenuda.

En l'explotació final de l'operació es van dur a terme huit registres en els domicilis i llocs emprats pels membres de l'entramat, destacant l'aprehensió en una de les vivendes d'altres 350 quilograms de la substancia estupefaent així com més de 200.000 euros en efectiu en un altre dels registres. Així mateix, mostra de l'elevat nivell de sofisticació de l'organització criminal desarticulada, es van intervendre diferents dispositius electrònics dels quals disposaven els seus membres com avançats inhibidors de GPS i de micròfons per a evitar dispositius de seguiment i escolta.

Els detinguts van ser posats a disposició judicial qui va ordenar l'ingrés a la presó de tots ells. A més, els investigadors també van arrestar als membres de l'organització encarregats de proporcionar la logística i infraestructura necessària per al desenvolupament de l'activitat il·lícita, gestionant els contractes de lloguer dels diferents immobles controlats.

L'operació ha suposat un dur colp a les organitzacions de l'est assentades en el nostre país, aconseguint la completa desarticulació del grup amb la detenció de les seues 17 membres com a presumptes delictes de pertinença a organització criminal, trànsit de drogues, blanqueig de capitals i atemptat a agents de l'autoritat.