En una operació internacional contra el terrorisme yihadista liderada per la Policia Nacional

Desarticulada una xarxa de suport a DAESH establida en tres continents

En la investigació, desenvolupada en dos fases, han participat dotze països, entre ells Marroc, Algèria, Estats Units, Mauritània i Suïssa

La xarxa desarticulada havia planificat dos atemptats i finançava l'activitat d'operatius de DAESH a través de diners que obtenien de la comissió d'activitats delictives a Europa

L'última fase de l'operatiu ha culminat amb la detenció de cinc persones a València (2), Càceres, Alacant i Guipúscoa

16/12/23

Agents de la Policia Nacional han liderat una operació antiterrorista que s'ha saldat amb la detenció a Espanya de cinc persones en les províncies de València (2), Càceres, Alacant i Guipúscoa. Els detinguts estan acusats de pertinença i col·laboració amb l'organització terrorista DAESH. Quatre d'ells han ingressat a la presó per orde judicial.

Es tracta de la segona fase de l'operació MIYA, iniciada per la Comissaria General d'Informació (CGI) de la Policia Nacional en 2021, que ha comptat amb la col·laboració de Servicis d'Intel·ligència i Seguretat de dotze països, entre ells la Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST) marroquina, la Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGSI) algeriana, la Direction Générale de la Sûreté Nationale (DGSN) mauritana, el Federal Bureau of Investigation (FBI) nord-americà, la FEDPOL suïssa i EUROPOL. En el nostre país, la CGI ha comptat amb la col·laboració de les seues Brigades Provincials d'Informació de València, Alacant, Càceres i Sant Sebastià, així com del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). La investigació ha estat coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Huit detinguts en una primera fase de la investigació

Després d'any i mitjà d'investigació es va detectar que una persona d'origen magrebí, resident en el nostre país, estava en contacte amb un gihadista que havia entrat a Europa travessant la denominada ruta dels Balcans. L'objectiu d'eixe radical era arribar a França per a cometre un atemptat en nom de DAESH, al que l'investigat a Espanya li oferia la seua col·laboració. Després d'una intensa investigació, els especialistes en contraterrorismo yihadista de la CGI van localitzar a Suïssa a l'home que pretenia atemptar a França, per la qual cosa van transmetre immediatament la informació als seus col·legues de la FEDPOL helvètica.

Davant el risc que suposava la planificació d'este atemptat, es va organitzar en temps record una operació conjunta a Suïssa i a Espanya que es va saldar amb la detenció simultània al març de 2022 de tots dos radicals. En eixa primera fase de l'operació es van produir altres sis detencions a Europa i el Magrib, elevant a huit el total de detinguts. El detingut en el nostre país va ser condemnat per delictes de terrorisme a dos anys de presó, eixint en llibertat a mitjan 2023.

Després d'eixa primera part de l'operació, els analistes de la CGI van descobrir que els dos detinguts eren part d'una xarxa internacional de suport a DAESH que estava establida en tres continents. Per tal motiu es va començar una macrooperación conjunta amb els Servicis de Seguretat i intel·ligència de dotze països d'Europa, Orient Mitjà i Magrib.

Intervenuts més de 200.000 euros en criptomonedas

Com a conseqüència d'esta complexa investigació, que ha durat dos anys i mitjà, s'ha posat en descobert una xarxa yihadista de suport a DAESH amb ramificacions en Afganistan, Orient Mitjà, Sahel, Magrib i Europa. Els seus membres es dedicaven presumptament a l'obtenció de fons provinents de la comissió de delictes a Europa per a finançar les seues activitats terroristes. Movien grans quantitats de diners a través d'enviaments internacionals i criptomonedas, aconseguint-se en els registres la confiscació de criptos per valor de quasi 200.000 euros.

Així mateix, alguns membres de la xarxa intentaven adoctrinar a nous adeptes en el credo yihadista i recolzar-los en el cas que mostraren els seus desitjos de dur a terme atemptats terroristes. S'ha detectat que esta xarxa hauria ajudat en la planificació d'almenys dos atemptats que finalment van ser neutralitzats per l'acció dels servicis de seguretat.

La investigació a Espanya ha conclòs ara amb la detenció de cinc persones. Un dels investigats en el nostre país havia patit una forta radicalització en els últims mesos, significant-se que en les últimes setmanes mostrava els seus desitjos de dur a terme un atemptat, circumstància que va precipitar l'explotació d'esta operació. Durant el registre del seu domicili es va trobar munició d'arma curta i un destral. Als detinguts també se'ls han intervenut manuals per a la confecció d'explosius, manuals d'adoctrinament a menors i propaganda yihadista.

Esta operació ha suposat la desarticulació de part dels canals d'infraestructura i suport de Daesh establida a Europa, Orient Mitjà i el Magrib, així com el suport a nous adeptes en els seus desitjos yihadistes. Així mateix, este operatiu ha mostrat la importància de la col·laboració internacional en la neutralització de l'amenaça.

La Comissaria General d'Informació ha dut a terme en el que va d'any 22 operacions en les quals s'ha detingut a 54 presumptes yihadistes, 36 d'ells en nou operacions executades en els dos últims mesos.