En una operació internacional contra el terrorisme yihadista liderada per la Policia Nacional

Desarticulada una xarxa de suport a DAESH establerta en tres continents

En la recerca, desenvolupada en dues fases, han participat dotze països, entre ells Marroc, Algèria, Estats Units, Mauritània i Suïssa

La xarxa desarticulada havia planificat dos atemptats i finançava l'activitat d'operatius de DAESH a través de diners que obtenien de la comissió d'activitats delictives a Europa

L'última fase de l'operatiu ha culminat amb la detenció de cinc persones a València (2), Càceres, Alacant i Guipúscoa

16/12/23

Agents de la Policia Nacional han liderat una operació antiterrorista que s'ha saldat amb la detenció a Espanya de cinc persones a les províncies de València (2), Càceres, Alacant i Guipúscoa. Els detinguts estan acusats de pertinença i col·laboració amb l'organització terrorista DAESH. Quatre d'ells han ingressat a la presó per ordre judicial.

Es tracta de la segona fase de l'operació MIYA, iniciada per la Comissaria General d'Informació (CGI) de la Policia Nacional en 2021, que ha comptat amb la col·laboració de Serveis d'Intel·ligència i Seguretat de dotze països, entre ells la Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST) marroquina, la Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGSI) algeriana, la Direction Générale de la Sûreté Nationale (DGSN) mauritana, el Federal Bureau of Investigation (FBI) nord-americà, la FEDPOL suïssa i EUROPOL. Al nostre país, la CGI ha comptat amb la col·laboració de les seves Brigades Provincials d'Informació de València, Alacant, Càceres i Sant Sebastià, així com del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). La recerca ha estat coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Vuit detinguts en una primera fase de la recerca

Després d'any i mitjà de recerca es va detectar que una persona d'origen magrebí, resident al nostre país, estava en contacte amb un gihadista que havia entrat a Europa travessant la denominada ruta dels Balcans. L'objectiu d'aquest radical era arribar a França per cometre un atemptat en nom de DAESH, al que l'investigat a Espanya li oferia la seva col·laboració. Després d'una intensa recerca, els especialistes en contraterrorismo yihadista de la CGI van localitzar a Suïssa a l'home que pretenia atemptar a França, per la qual cosa van transmetre immediatament la informació als seus col·legues de la FEDPOL helvètica.

Davant el risc que suposava la planificació d'aquest atemptat, es va organitzar en temps record una operació conjunta a Suïssa i a Espanya que es va saldar amb la detenció simultània al març de 2022 de tots dos radicals. En aquesta primera fase de l'operació es van produir altres sis detencions a Europa i el Magrib, elevant a vuit el total de detinguts. El detingut al nostre país va ser condemnat per delictes de terrorisme a dos anys de presó, sortint en llibertat a mitjan 2023.

Després d'aquesta primera part de l'operació, els analistes de la CGI van descobrir que els dos detinguts eren part d'una xarxa internacional de suport a DAESH que estava establerta en tres continents. Per tal motiu es va començar una macrooperación conjunta amb els Serveis de Seguretat i intel·ligència de dotze països d'Europa, Orient Mitjà i Magrib.

Intervinguts més de 200.000 euros en criptomonedas

Com a conseqüència d'aquesta complexa recerca, que ha durat dos anys i mitjà, s'ha posat en descobert una xarxa yihadista de suport a DAESH amb ramificacions en Afganistan, Orient Mitjà, Sahel, Magrib i Europa. Els seus membres es dedicaven presumptament a l'obtenció de fons provinents de la comissió de delictes a Europa per finançar les seves activitats terroristes. Movien grans quantitats de diners a través d'enviaments internacionals i criptomonedas, aconseguint-se en els registres la confiscació de criptos per valor de gairebé 200.000 euros.

Així mateix, alguns membres de la xarxa intentaven adoctrinar a nous adeptes en el credo yihadista i recolzar-los en el cas que mostressin els seus desitjos de dur a terme atemptats terroristes. S'ha detectat que aquesta xarxa hauria ajudat a la planificació d'almenys dos atemptats que finalment van ser neutralitzats per l'acció dels serveis de seguretat.

La recerca a Espanya ha conclòs ara amb la detenció de cinc persones. Un dels investigats al nostre país havia sofert una forta radicalització en els últims mesos, significant-se que en les últimes setmanes mostrava els seus desitjos de dur a terme un atemptat, circumstància que va precipitar l'explotació d'aquesta operació. Durant el registre del seu domicili es va trobar munició d'arma curta i un destral. Als detinguts també se'ls han intervingut manuals per a la confecció d'explosius, manuals d'adoctrinament a menors i propaganda yihadista.

Aquesta operació ha suposat la desarticulació de part dels canals d'infraestructura i suport de Daesh establerta a Europa, Orient Mitjà i el Magrib, així com el suport a nous adeptes en els seus desitjos yihadistes. Així mateix, aquest operatiu ha mostrat la importància de la col·laboració internacional en la neutralització de l'amenaça.

La Comissaria General d'Informació ha dut a terme en el que va d'any 22 operacions en les quals s'ha detingut a 54 presumptes yihadistes, 36 d'ells en nou operacions executades en els dos últims mesos.