A Alacant i Múrcia

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a ciberestafas que desviava diners a comptes de joc online

L'organització, radicada en les províncies d'Alacant i Múrcia, actuava en tot el territori nacional i duia a terme fraus mitjançant la tècnica SIM swapping i altres conegudes ciberestafas

S'han bloquejat 160 comptes bancaris i han sigut detingudes un total de 14 persones com a presumptes responsables dels delictes d'estafa i blanqueig de capitals

15/11/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que desviava diners a comptes bancaris i de joc online. L'organització, radicada en les províncies d'Alacant i Múrcia, duia a terme fraus per tot el territori nacional mitjançant la tècnica del SIM swapping i altres conegudes ciberestafas. Han sigut detingudes un total de 14 persones com a presumptes autors dels delictes d'estafa i blanqueig de capitals, i a més s'han bloquejat 160 comptes bancaris.

Les investigacions van començar quan els agents van tindre coneixement que els responsables del sector del joc havien detectat l'existència de comptes de joc online que estaven sent utilitzades per a rebre i derivar diners procedents de transferències obtingudes de forma fraudulenta. Els comptes rebien diners procedents d'estafes denunciades per tot el territori nacional i poc després eixos diners es retirava utilitzant caixers automàtics de diferents entitats bancàries i en els propis salons de joc.

Els fons defraudats es desviaven a través d'una extensa xarxa “de mules” que utilitzaven per a obrir els comptes bancaris, comptes de joc online i comptes de criptomonedas, així com per a extraure els diners en efectiu en caixers o en salons de joc, dificultant d'eixa manera la localització i el rastreig dels diners que havien defraudat.

SIM swapping com a tècnica d'estafa

La principal modalitat utilitzada per l'organització per a estafar era el SIM swapping, tècnica en la qual s'obté un duplicat de targeta del número de telèfon de la víctima. Al mateix temps desviaven les telefonades d'eixe terminal a un número de telèfon controlat per l'organització criminal, per a així poder rebre i controlar els missatges SMS procedents de la confirmació d'operacions bancàries, enviant després els diners de les víctimes a moneders de comptes de joc online controlades per este entramat.

Les víctimes facilitaven un codi que els arribava per SMS

Els investigadors van detectar que a les víctimes estafades prèviament els arribava un missatge de text SMS suplantant la seua identitat bancària. Al mateix temps rebien una telefonada on els investigats es feien passar per empleats del departament de seguretat del banc i els advertien de suposats pagaments o accessos sospitosos de frau en els seus comptes bancaris. Els manifestaven que havien d'anul·lar estes transaccions de forma immediata indicant-los un codi numèric que rebrien mitjançant SMS. Finalment este codi era aprofitat per l'organització per a extraure diners dels comptes bancaris de les víctimes.

Posteriorment usaven diferents plataformes de criptomonedas o passarel·les de pagament per a enviar els beneficis a líders de l'organització criminal que es trobaven fora del territori nacional.

Més de 650.000 euros blanquejats

L'anonimat que mantenia esta organització criminal, l'especialització i la complexitat dels seus sistemes econòmics per al desviament dels diners va generar un gran nombre de víctimes per tot el territori nacional i un greu perjuí econòmic. Fins al moment s'han acreditat més de 60.000 euros en 25 fets denunciats, i més de 650.000 euros han circulat i han sigut blanquejats a través dels comptes de joc online per part dels membres de l'organització.