Operació conjunta de la Policia Nacional i el Servici de Seguretat d'Ucraïna

Intervenudes a Madrid 11 peces d'or valorades en més de 60 milions d'euros pertanyents al patrimoni històric d'Ucraïna

Els agents han arrestat a cinc persones, desarticulant amb açò una xarxa criminal dedicada al trànsit il·lícit de béns culturals procedents d'Ucraïna

Les peces intervenudes -joies d'or de gran valor històric i econòmic- havien sigut sostretes i exportades il·lícitament i anaven a ser venudes a Madrid

La investigació ha comptat amb la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre així com de la Divisió de Cooperació Internacional

Joia

23/10/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servici de Seguretat d'Ucraïna, han intervenut a Madrid 11 peces d'or valorades en més de 60 milions d'euros pertanyents al patrimoni històric d'Ucraïna. Els agents han arrestat a cinc persones (tres de nacionalitat espanyola i dos de nacionalitat ucraïnesa), desarticulant amb açò una xarxa criminal dedicada al trànsit il·lícit de béns culturals procedents d'Ucraïna. Les peces intervenudes -joies d'or de gran valor històric i econòmic- havien sigut sostretes i exportades il·lícitament des d'Ucraïna i anaven a ser venudes a Madrid. La investigació ha comptat amb la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre així com de la Divisió de Cooperació Internacional.

Les primeres perquisicions es van iniciar quan els agents van tindre coneixement que una sèrie de joies d'or, de gran valor històric i econòmic procedents d'Ucraïna, estaven sent comercialitzades per un ciutadà ucraïnés establit a Madrid. Es tracta de peces que no poden eixir a la venda a través dels canals lícits habituals, com poden ser les sales de subhastes. Per este motiu, les joies van ser incorporades al capital de diferents societats mercantils, creades ex profeso, amb la finalitat de dotar-les d'aparença legal i de facilitar així la seua comercialització per un grup d'inversors.

Joies valorades en més de 60 milions d'euros

Amb la finalitat de blanquejar l'origen de les peces, les acompanyaven documents en ucraïnés, anglés i espanyol per a acreditar que pertanyien a l'Església Ortodoxa ucraïnesa. Al mateix temps transferien la propietat i la capacitat d'administrar-les al principal investigat, un sacerdot ortodox establit a Madrid. D'altra banda, i per encàrrec dels posseïdors, experts espanyols en béns culturals van elaborar informes i van realitzar taxacions de les joies arribant a adjudicar-los un valor de més de 60 milions d'euros.

La primera peça va ser intervenuda pels investigadors l'any 2021. Es tractava d'un cinturó d'or amb caps de borrego que estava depositat en una caixa de seguretat a Madrid, i que el principal investigat havia venut a un empresari madrileny de forma privada i directa. Va ser a partir d'este moment, i després de nombroses gestions policials, quan els agents van acreditar que els investigats disposaven d'altres peces de similars característiques.

La col·laboració del Servici de Seguretat d'Ucraïna va permetre situar el cinturó intervenut, així com diverses de les altres peces, en una exposició celebrada en un museu de Kíev entre 2009 i 2013. Després de ser exhibides, i trobant-se encara en eixe país, les joies van acabar a poder del sacerdot ortodox qui, de connivència amb un segon individu de la mateixa nacionalitat i gràcies a l'ajuda de terceres persones, va falsificar documents que creaven la procedència dels béns culturals i acreditaven la seua propietat. Finalment, la investigació va constatar que les joies havien eixit d'Ucraïna de forma il·lícita abans de maig de 2016.

5 detinguts i 11 peces d'or intervenudes

Gràcies a la constant col·laboració del Servici de Seguretat d'Ucraïna i l'Oficina de Seguretat Econòmica d'Ucraïna, el passat mes de setembre es va tindre coneixement que el principal investigat estava tractant de vendre les joies ajudat per altres persones. Finalment, els agents han detingut a cinc persones, per la presumpta comissió d'un delicte de blanqueig de capitals, i han intervenut deu peces d'or, procedents d'Ucraïna, de similars característiques al cinturó recuperat en 2022.

Totes les peces, que pertanyen a la cultura greco-escita dels segles VIII i IV a. de C., estan sent estudiades en el Museu Arqueològic Nacional i en l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, motiu pel qual la investigació continua oberta.

Joies 2