Operació conjunta de la Policia Nacional i el Servei de Seguretat d'Ucraïna

Intervingudes a Madrid 11 peces d'or valorades en més de 60 milions d'euros pertanyents al patrimoni històric d'Ucraïna

Els agents han arrestat a cinc persones, desarticulant amb això una xarxa criminal dedicada al tráfico il·lícit de béns culturals procedents d'Ucraïna

Les peces intervingudes -joies d'or de gran valor històric i econòmic- havien estat sostretes i exportades il·lícitament i anaven a ser venudes a Madrid

La recerca ha comptat amb la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre així com de la Divisió de Cooperació Internacional

Joia

23/10/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Seguretat d'Ucraïna, han intervingut a Madrid 11 peces d'or valorades en més de 60 milions d'euros pertanyents al patrimoni històric d'Ucraïna. Els agents han arrestat a cinc persones (tres de nacionalitat espanyola i dues de nacionalitat ucraïnesa), desarticulant amb això una xarxa criminal dedicada al tráfico il·lícit de béns culturals procedents d'Ucraïna. Les peces intervingudes -joies d'or de gran valor històric i econòmic- havien estat sostretes i exportades il·lícitament des d'Ucraïna i anaven a ser venudes a Madrid. La recerca ha comptat amb la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre així com de la Divisió de Cooperació Internacional.

Les primeres perquisicions es van iniciar quan els agents van tenir coneixement que una sèrie de joies d'or, de gran valor històric i econòmic procedents d'Ucraïna, estaven sent comercialitzades per un ciutadà ucraïnès establert a Madrid. Es tracta de peces que no poden sortir a la venda a través dels canals lícits habituals, com poden ser les sales de subhastes. Per aquest motiu, les joies van ser incorporades al capital de diferents societats mercantils, creades ex profeso, amb la finalitat de dotar-les d'aparença legal i de facilitar així la seva comercialització per un grup d'inversors.

Joies valorades en més de 60 milions d'euros

Amb la finalitat de blanquejar l'origen de les peces, les acompanyaven documents en ucraïnès, anglès i espanyol per acreditar que pertanyien a l'Església Ortodoxa ucraïnesa. Al mateix temps transferien la propietat i la capacitat d'administrar-les al principal investigat, un sacerdot ortodox establert a Madrid. D'altra banda, i per encàrrec dels posseïdors, experts espanyols en béns culturals van elaborar informes i van realitzar taxacions de les joies arribant a adjudicar-los un valor de més de 60 milions d'euros.

La primera peça va ser intervinguda pels investigadors l'any 2021. Es tractava d'un cinturó d'or amb caps de carner que estava dipositat en una caixa de seguretat a Madrid, i que el principal investigat havia venut a un empresari madrileny de forma privada i directa. Va ser a partir d'aquest moment, i després de nombroses gestions policials, quan els agents van acreditar que els investigats disposaven d'altres peces de similars característiques.

La col·laboració del Servei de Seguretat d'Ucraïna va permetre situar el cinturó intervingut, així com diverses de les altres peces, en una exposició celebrada en un museu de Kíev entre 2009 i 2013. Després de ser exhibides, i trobant-se encara en aquest país, les joies van acabar a poder del sacerdot ortodox qui, de connivència amb un segon individu de la mateixa nacionalitat i gràcies a l'ajuda de terceres persones, va falsificar documents que creaven la procedència dels béns culturals i acreditaven la seva propietat. Finalment, la recerca va constatar que les joies havien sortit d'Ucraïna de forma il·lícita abans de maig de 2016.

5 detinguts i 11 peces d'or intervingudes

Gràcies a la constant col·laboració del Servei de Seguretat d'Ucraïna i l'Oficina de Seguretat Econòmica d'Ucraïna, el passat mes de setembre es va tenir coneixement que el principal investigat estava tractant de vendre les joies ajudat per altres persones. Finalment, els agents han detingut a cinc persones, per la presumpta comissió d'un delicte de blanqueig de capitals, i han intervingut deu peces d'or, procedents d'Ucraïna, de similars característiques al cinturó recuperat en 2022.

Totes les peces, que pertanyen a la cultura greco-escita dels segles VIII i IV a. de C., estan sent estudiades en el Museu Arqueològic Nacional i en l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, motiu pel qual la recerca continua oberta.

Joies 2