Operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona

Detingudes 13 persones i rescatats més de 400 animals de companyia en la primera operació conjunta dels quatre cossos policials

Es tracta d'un dels principals operatius, desenvolupats a nivell nacional fins hui , contra el maltractament animal, l'intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals

L'operació ha permès neutralitzar la continuïtat delictiva d'una xarxa de comerç il·legal que connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l'Est d'Europa, lloc d'origen d'alguns d'estos animals

Els detinguts generaven grans quantitats de diners utilitzades, principalment, per a generar un patrimoni a Espanya, Andorra i Dubái que ocultaven a nom de persones interposades

La col·laboració dels ajuntaments afectats, dels Col·legis de Veterinaris de Catalunya i Madrid, l'Àrea de Protecció Animal de la Comunitat de Madrid, de l'Oficina de Protecció d'Animals de Barcelona, així com de diferents associacions i protectores tant a Madrid com a Catalunya, ha resultat fonamental per a l'acolliment, custòdia, quarantena i manteniment dels animals rescatats

18/10/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut a 13 persones i rescatat més de 400 animals de companyia en la primera operació conjunta dels quatre cossos policials. Es tracta d'un dels principals operatius, desenvolupats a nivell nacional fins hui , contra el maltractament animal, l'intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals.

L'operació ha permès neutralitzar la continuïtat delictiva d'una xarxa de comerç il·legal que connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l'Est d'Europa, lloc d'origen d'alguns d'estos animals. Els detinguts generaven grans quantitats de diners utilitzades, principalment, per a generar un patrimoni a Espanya, Andorra i Dubái que ocultaven a nom de persones interposades. La col·laboració dels ajuntaments afectats, dels Col·legis de Veterinaris de Catalunya i Madrid, l'Àrea de Protecció Animal de la Comunitat de Madrid, de l'Oficina de Protecció d'Animals de Barcelona, així com de diferents associacions i protectores tant a Madrid com a Catalunya, ha resultat fonamental per a l'acolliment, custòdia, quarantena i manteniment dels animals rescatats.

La investigació, que és la primera duta a terme de forma conjunta pels quatre cossos policials, es va iniciar a la fi de l'any 2020 arran de diverses denúncies -realitzades en l'Oficina de Protecció dels Animals l'Ajuntament de Barcelona- per presumptes irregularitats relacionades amb les condicions de salut dels animals que es venien en un establiment situat en el centre de la ciutat. Açò va motivar la pràctica d'inspeccions administratives en aquest establiment, per part de tècnics de l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana, localitzant 33 gossos malalts.

Funcionament en xarxa i repartiment de funcions entre els seus membres

Els investigadors van evidenciar el maltractament animal amb la falta de cures en els animals que, a més, estava provocant la mort d'alguns d'ells. D'altra banda, les seues cartilles sanitàries i passaports de viatge presentaven anomalies evidents, la qual cosa acreditava un exercici sistemàtic de manipulació del seu contingut. Els agents també van constatar anomalies en el seu transport, en el tracte que se'ls proporcionava en destinació i en la seua comercialització; detectant la presumpta comissió, per part dels investigats, dels delictes de maltractament animal, usurpació de funcions, falsedat documental i estafa.

En investigar a les persones que estaven darrere d'esta activitat, els agents van observar una clara divisió de tasques i un funcionament en xarxa compatible amb una estructura comercial molt major; disposaven de més comerços associats que pareixien funcionar de la mateixa forma i, al mateix temps, comercialitzaven animals a través d'una pàgina web.

Amb l'avanç de les perquisicions, es va comprovar que la Guàrdia Civil havia fet diverses intervencions i controls a transports d'animals relacionats amb esta xarxa criminal. Així mateix, la Policia Nacional estava duent a terme una investigació relacionada directament amb els fets investigats a Barcelona.

Va ser a partir d'este moment quan es va crear, per primera vegada, un equip conjunt d'investigació dels quatre cossos policials liderat pel Jutjat d'Instrucció número 23 de Barcelona i la Fiscalia Provincial especialitzada al mig ambient que va comprovar que estes actuacions il·lícites s'estaven duent a terme en diferents establiments situats a Madrid, Catalunya i Andorra.

Transport dels animals i establiments de venda en pèssimes condicions higiènic-sanitàries

Després de diverses gestions policials, els agents van detectar que l'organització es valia de diversos mètodes per a adquirir els animals. O bé mitjançant la importació intracomunitària des de països d'Europa de l'Est, o dedicant-se a la cria en centres il·legals administrats pels propis investigats, o bé a través de la compra il·legal per xarxes socials.

El transport dels animals es realitzava normalment per carretera, en vehicles amb espai reduït i deficient ventilació i en trajectes llargs -en ocasions més de 2.000 quilòmetres, que seria l'equivalent a més de 20 hores de desplaçament-. A açò cal sumar-li també la falta de llum i de cures higiènic-sanitàries, així com l'absència d'empapadores o serradures suficients per a absorbir les necessitats fisiològiques dels animals.

Les deficients condicions, tant en el transport com en el maneig dels cadells, propiciaven el desenvolupament de malalties infectocontagiosas en algun dels animals, la qual cosa provocava el contagi d'estes entre la resta d'animals transportats. Posteriorment, les pèssimes condicions dels establiments de venda agreujaven la situació produint el contagi de la resta d'animals que es trobaven en les tendes. A causa d'açò, els índexs de morbiditat i mortalitat en estos establiments eren molt elevats.

Tots els animals disponibles es destinaven a la venda, independentment que estigueren sans, malalts o incubant malalties infectocontagiosas. Açò provocava, en moltes ocasions, que al poc temps de la venda l'animal manifestara o desenvolupara la malaltia.

Connivència de clíniques veterinàries per a enganyar als clients i a les administracions públiques

Existia, de forma integrada en l'organització criminal, una veterinària que facilitava els seus coneixements i la seua firma per a donar una imatge de fiabilitat suficient amb la qual poder garantir que els animals es venien en bones condicions. Esta assessorava a la resta de components de l'organització sobre com ocultar o dissimular registres i/o altres aspectes tècnics en els controls i/o inspeccions de les administracions competents.

Les clíniques que estaven baix el control dels investigats, amb la intencionalitat d'enganyar als clients i a les administracions públiques, cometien de forma habitual i continuada infraccions relacionades amb la gestió de la documentació associada als animals. D'esta forma, camuflaven el verdader origen de les malalties i dolències desenvolupades quan els cadells ja estaven baix la custòdia dels compradors.

En els centres de cria també es van detectar irregularitats relatives al tracte i manipulació dels animals progenitors, especialment en les femelles, l'única funció de les quals era la de parir en cada període de zel per a obtindre el màxim rendiment de cries, independentment de les conseqüències per a la seua salut o la dels propis cadells.

13 detinguts, 12 registres i més de 400 animals rescatats

Finalment, el passat 20 de setembre els agents van explotar l'operació amb la pràctica de 12 entrades i registres i l'arrest de 13 persones. Així mateix, es van rescatar més de 400 animals, principalment cadells de gossos i gats de races d'alta cotització en el mercat actual.

En el dispositiu va ser fonamental la col·laboració de diferents associacions i entitats protectores d'animals, incloses les contractades pels diferents ajuntaments on s'han realitzat les intervencions: la del “Consell de Col•legis Veterinaris de Catalunya”; Oficina de Protecció d'Animals de Barcelona; Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal de l'Ajuntament de Mataró; Àrea de Protecció Animal de la Direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid; Direcció general de Drets dels Animals´, i la dels servicis veterinaris tant de la Unitat Tècnica de la Unitat Central Operativa de Medi ambient (UT-UCOMA) de la Prefectura del SEPRONA com de la Policia Nacional. Estes entitats han facilitat la participació de veterinaris i veterinàries especialitzats tant en clínica com en benestar animal que han treballat àrduament per a inspeccionar els locals, fer un sedàs principal sobre sintomatologia dels animals, així com realitzar la classificació dels mateixos i l'aïllament per a la necessària quarantena.

La col·laboració dels centres d'acolliment, en coordinació amb els respectius ajuntaments afectats, també ha resultat un esclavó clau per a realitzar les corresponents cures i atencions veterinàries i iniciar les quarantenes si escau, així com la col·laboració tècnica del “Servei de Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural” per a la identificació dels animals exòtics localitzats
Gràcies a la col·laboració d'INTERPOL i l'Agregat d'Interior d'Andorra en coordinació amb la Batllia, el Consell Superior de la Justícia d'Andorra i Policia Andorrana. A més, s'ha realitzat una entrada i registre en una de les tendes que l'organització controlava en aquell país, que servia de trànsit per a alguns dels cadells importats des d'Europa de l'Est. D'altra banda, també s'han bloquejat propietats en territori nacional i internacional, així com productes bancaris que els líders de l'organització havien adquirit gràcies als beneficis del trànsit il·legal d'animals.

En definitiva, destacar en este operatiu el treball en conjunt desenvolupat per tots els cossos policials, entitats públiques i privades que dirigides i coordinades per la Fiscalia de Medi ambient de Barcelona i el Jutjat d'Instrucció 23 de Barcelona s'han unit per primera vegada en este àmbit per a dur a terme un dels principals operatius a nivell nacional desenvolupats fins hui .