Durant el primer semestre de l'any

La Policia Nacional deté a 197 membres de grups criminals en investigacions cofinançades amb fons europeus

Els arrestats són de 34 nacionalitats diferents, principalment europees i 33 d'ells es trobaven escapolits de la justícia, a els qui se'ls acusa de trànsit de drogues, fraus, delictes sexuals i altres delictes violents

En les 29 investigacions posades en marxa s'han practicat 114 registres en què s'han saldat amb més d'huit tones d'estupefaents, desenes d'armes de foc i armes blanques, vehicles, propietats i milions d'euros intervenuts

Les operacions estan cofinançades per la Direcció general d'Emigració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea

22/09/23

Agents de la Policia Nacional, amb el suport d'EUROPOL, han dut a terme un total de 29 investigacions dins d'accions baix el cofinançament dels Fons de Seguretat Interior del Consell d'Europa, gestionats a través d'EUROPOL. Estes investigacions han donat com resultat la detenció de 197 persones de diferents nacionalitats i la realització de 114 registres domiciliaris. A més dels arrests, estes operacions han permès l'aprehensió d'una gran quantitat d'estupefaent, armes, diners en efectiu, efectes i béns mobles i immobles pertanyents a les organitzacions criminals investigades.

Entre els detinguts, es troben 33 fugitius, detinguts en col·laboració amb la xarxa europea ENFAST, alguns extremadament perillosos.

La Unitat Central de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) de la Policia Nacional ha desenvolupat estes operacions especials que han permès dur a terme i implementar una estratègia europea conjunta d'investigacions, amb el suport d'EUROPOL, contra les principals organitzacions criminals i objectius d'alt valor que afecten als Estats membres de la Unió Europea. Les diferents investigacions dutes a terme han comptat amb la col·laboració de les autoritats policials de Portugal, Països Baixos, França, Alemanya Suècia, Dinamarca, Noruega, Islàndia, Finlàndia, Lituània, Letònia, Estònia, Bulgària, Romania, Polònia, Sèrbia i Eslovènia així com la DEA, FRONTEX i EUROJUST.

Les investigacions s'han centrat principalment a desarticular organitzacions criminals dedicades al trànsit de drogues i al crim organitzat. Estos grups havien sigut assenyalats per EUROPOL com els més influents quant a corrupció es referix, així com per l'ús extremat de violència, armes de foc i armes de guerra. Comptaven amb una alta capacitat per a introduir grans quantitats d'estupefaent per tota la Unió Europea.

Durant estes operacions s'ha intervenut un total de 4.934 quilograms de cocaïna, 1.790 quilograms de resina d'haixix, 1.316 quilograms de cogollos de marihuana, 1,73 quilograms d'heroïna, 53 quilograms de sintètics, 3.300 pastilles d'èxtasis, 28 armes de foc, deu armes blanques, nou armes d'un altre tipus, 4.251.585 euros en efectiu, 38 joies d'alt valor, 57 vehicles, tres embarcacions, diverses propietats valorades en uns 12.000.000 euros i el bloqueig en compte de 10.000.000 euros.

Entre els 197 detinguts per trànsit de drogues, organització criminal, banqueo de capitals i tinença d'armes, hi ha nacionals d'Albània, Alemanya, Algèria, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Canadà, Colòmbia, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Aniran, Irlanda, Itàlia, Letònia, Líban, Lituània, Marroc, Nigèria, Països Baixos, Polònia, Regne Unit, Romania, Rússia, Sèrbia, Somàlia, Suècia, Suïssa, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela.

Alta capacitat per a desenvolupar activitats de crim organitzat

Entre els arrestats es troben sis membres de perilloses organitzacions criminals amb una alta capacitat per a desenvolupar activitats de crim organitzat a Europa. També s'ha detingut a sis objectius prioritaris per a estats membres de la Unió Europea.

Les organitzacions criminals i objectius prioritaris estaven involucrats en diferents activitats criminals organitzades, com el trànsit de drogues, assassinats, lesions greus, blanqueig de capitals, tinença d'armes (algunes d'elles de guerra) i ajustos de comptes. Algunes de les investigacions han comptat amb el suport d'EUROJUST, així com de Fiscals Especials Antidroga, Fiscals Especials de Cooperació Internacional i diferents autoritats judicials de l'Audiència Nacional i de diferents províncies espanyoles.

Investigacions cofinançades per la Unió Europea

Les investigacions s'han dut a terme per agents de la Policia Nacional en el marc de la col·laboració que mantenen els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE, que col·laboren estretament per a fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per a desarticular les xarxes delictives, les seues estructures i els seus models de negoci. Estes investigacions compten amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per a combatre la criminalitat en camps com el trànsit de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.