Durant el primer semestre de l'any

La Policía Nacional detiene a 197 miembros de grupos criminales en investigaciones cofinanciadas con fondos europeos

Los arrestados son de 34 nacionalidades distintas, principalmente europeas y 33 de ellos se encontraban fugados de la justicia, a quienes se les acusa de tráfico de drogas, fraudes, delitos sexuales y otros delitos violentos

En las 29 investigaciones puestas en marcha se han practicado 114 registros en que se han saldado con más de ocho toneladas de estupefacientes, decenas de armas de fuego y armas blancas, vehículos, propiedades y millones de euros intervenidos

Las operaciones están cofinanciadas por la Dirección General de Emigración y Asuntos de Interior de la Comisión Europea

22/09/23

Agents de la Policia Nacional, amb el suport d'EUROPOL, han dut a terme un total de 29 recerques dins d'accions sota el cofinançament dels Fons de Seguretat Interior del Consell d'Europa, gestionats a través d'EUROPOL. Aquestes recerques han donat com resultat la detenció de 197 persones de diferents nacionalitats i la realització de 114 registres domiciliaris. A més dels arrests, aquestes operacions han permès l'aprehensió d'una gran quantitat d'estupefaent, armes, diners en efectiu, efectes i béns mobles i immobles pertanyents a les organitzacions criminals investigades.

Entre els detinguts, es troben 33 fugitius, detinguts en col·laboració amb la xarxa europea ENFAST, alguns extremadament perillosos.

La Unitat Central de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) de la Policia Nacional ha desenvolupat aquestes operacions especials que han permès dur a terme i implementar una estratègia europea conjunta de recerques, amb el suport d'EUROPOL, contra les principals organitzacions criminals i objectius d'alt valor que afecten als Estats membres de la Unió Europea. Les diferents recerques dutes a terme han comptat amb la col·laboració de les autoritats policials de Portugal, Països Baixos, França, Alemanya Suècia, Dinamarca, Noruega, Islàndia, Finlàndia, Lituània, Letònia, Estònia, Bulgària, Romania, Polònia, Sèrbia i Eslovènia així com la DEA, FRONTEX i EUROJUST.

Les recerques s'han centrat principalment a desarticular organitzacions criminals dedicades al tráfico de drogues i al crim organitzat. Aquests grups havien estat assenyalats per EUROPOL com els més influents quant a corrupció es refereix, així com per l'ús extremat de violència, armes de foc i armes de guerra. Comptaven amb una alta capacitat per introduir grans quantitats d'estupefaent per tota la Unió Europea.

Durant aquestes operacions s'ha intervingut un total de 4.934 quilograms de cocaïna, 1.790 quilograms de resina d'haixix, 1.316 quilograms de cogollos de marihuana, 1,73 quilograms d'heroïna, 53 quilograms de sintètics, 3.300 pastilles d'èxtasis, 28 armes de foc, deu armes blanques, nou armes d'un altre tipus, 4.251.585 euros en efectiu, 38 joies d'alt valor, 57 vehicles, tres embarcacions, diverses propietats valorades en uns 12.000.000 euros i el bloqueig en compte de 10.000.000 euros.

Entre els 197 detinguts per tráfico de drogues, organització criminal, banqueo de capitals i tinença d'armes, hi ha nacionals d'Albània, Alemanya, Algèria, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Canadà, Colòmbia, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Aniran, Irlanda, Itàlia, Letònia, Líban, Lituània, Marroc, Nigèria, Països Baixos, Polònia, Regne Unit, Romania, Rússia, Sèrbia, Somàlia, Suècia, Suïssa, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela.

Alta capacitat per desenvolupar activitats de crim organitzat

Entre els arrestats es troben sis membres de perilloses organitzacions criminals amb una alta capacitat per desenvolupar activitats de crim organitzat a Europa. També s'ha detingut a sis objectius prioritaris per a estats membres de la Unió Europea.

Les organitzacions criminals i objectius prioritaris estaven involucrats en diferents activitats criminals organitzades, com el tráfico de drogues, assassinats, lesions greus, blanqueig de capitals, tinença d'armes (algunes d'elles de guerra) i ajustos de comptes. Algunes de les recerques han comptat amb el suport d'EUROJUST, així com de Fiscals Especials Antidroga, Fiscals Especials de Cooperació Internacional i diferents autoritats judicials de l'Audiència Nacional i de diferents províncies espanyoles.

Recerques cofinançades per la Unió Europea

Les recerques s'han dut a terme per agents de la Policia Nacional en el marc de la col·laboració que mantenen els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE, que col·laboren estretament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per desarticular les xarxes delictives, les seves estructures i els seus models de negoci. Aquestes recerques compten amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per combatre la criminalitat en camps com el tráfico de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.