A Madrid, València i Lloret de Mar

La Policia Nacional desarticula un grup criminal itinerant especialitzat en estafes “Rip Deal”

S'ha detingut a huit persones i en els registres han sigut intervenuts 7.121.400 euros en bitllets amb la inscripció “FACSIMIL”, 23.645 euros en bitllets de curs legal, tres màquines d'explicar diners i diversos telèfons mòbils

Van arribar a adquirir amb este mètode llicencies VTC per valor de 70.000 euros i pretenien negociar la compra d'un moneder de criptoactivos per valor de 800.000 dòlars

La tècnica de el “Rip Deal” és un tipus d'estafa en la qual mitjançant engany, els estafadors pretenen aconseguir una transacció que els permeta fer-se amb bitllets de curs legal i entregar a les víctimes a canvi bitllets de tipus facsímil

14/08/23

Agents de Policia Nacional han desarticulat un grup criminal itinerant d'origen ítalo-croat presumptament dedicat a cometre estafes conegudes com “Rip Deal”. S'ha detingut a huit persones i en els registres s'han intervenut 7.121.400 euros en bitllets amb la inscripció “FACSÍMIL”, 23.645 euros en bitllets de curs legal, tres màquines d'explicar diners i diversos telèfons mòbils. Van arribar a adquirir llicències VTC amb este mètode i van intentar adquirir criptoactivos per valor de 800.000 dòlars.

Les investigacions van començar al desembre de 2022 després de rebre els agents una denúncia a Madrid d'una estafa tipus “Rip Deal” per valor de 70.000 euros a través de la venda d'unes llicències VTC. Els autors dels fets van mostrar interés per eixes llicències però el dia en què havien d'abonar la quantitat pactada, van aconseguir enganyar a les víctimes perquè estes els canviaren els diners per bitllets de menor valor, amb l'objecte de poder ingressar-los en el caixer i realitzar una transferència bancària. Així, els autors van aconseguir fer-se amb un botí de 70.000 euros en bitllets de curs legal, mentre que les víctimes van rebre aquesta quantitat en bitllets de 200 euros de tipus facsímil.

Estafa en la inversió d'un negoci immobiliari

Posteriorment, es denunciava també a Madrid la comissió d'una nova estafa tipus “Rip Deal” esta vegada per valor de 250.000 euros, en la inversió d'un negoci immobiliari. Les víctimes van manifestar que pretenien participar en un negoci immobiliari com a inversors, per a açò necessitaven disposar d'un préstec per import de 2.000.000 d'euros. És aleshores quan van contactar amb els autors de l'estafa, suposats prestadores, a través d'un tercer. Per a efectuar el préstec els van exigir com a condició el canvi d'una quantitat de diners, 250.000 euros, de bitllets d'alt valor a bitllets de menor valor, i d'esta forma es van citar a Madrid i es van fer els autors amb 250.000 euros en bitllets de curs legal, mentre que les víctimes van rebre aquesta quantitat de diners en bitllets de tipus facsímil.

Realitzades gestions d'investigació en relació a les dos estafes es va poder determinar que presumptament les havien comès/fideïcomès les mateixes persones, els quals, conformaven un grup criminal liderat per tres germans d'origen ítalo-croat amb nombrosos antecedents per estos fets, tant a Espanya com en altres països europeus. Després de l'anàlisi de les imatges dels llocs on es van produir les estafes, els investigadors van poder determinar que altres membres del grup s'encarregaven de donar suport logístic a més de seguretat i contra-vigilància en els voltants on materialitzaven les seues accions delictives.

Detenció “in fraganti” durant una altra estafa amb criptomonedas

Posteriorment els agents van tindre coneixement que els tres principals investigats es trobaven a València planejant la comissió d'una nova estafa. En este cas, havien embabucat a una nova víctima per a fer una transferència per valor de 5.000 euros en criptomonedas. Els estafadors, que es feien passar per inversors d'una companyia immobiliària tractaven de negociar la compra d'un moneder de criptoactivos per valor de 800.000 dòlars, propietat d'un tercer, i que els estafadors adquiririen a canvi d'efectiu.

Per a dur a terme el negoci, la víctima, que feia d'intermediari, els estafadors, i un tercer que representava a l'amo del moneder de criptomonedas, van pujar a un pis llogat pels estafadors a València, on pretenien dur a terme l'estafa. En un moment donat, el representant de l'amo del moneder es va adonar/adonar de l'engany i va fugir a la carrera del lloc portant amb si un dels feixos de bitllets dels estafadors. Els detinguts van recriminar a l'intermediari esta acció i van exigir el pagament d'aquests diners, iniciant el mateix la transferència. Va ser aleshores quan es va decidir l'explotació operativa de la investigació, procedint-se a la detenció de set persones “in fraganti” a València. La investigació va permetre una octava detenció a la fi del passat mes de juliol a Lloret de Mar (Girona) i continua oberta ja que no es descarten més detencions.

6.000.000 d'euros en un traster de Madrid

En el pis de València, els agents van trobar un total d'1.066.200 d'euros en bitllets de 200 euros, tots ells FACSÍMILS, 23.645 euros en bitllets de curs legal, una màquina d'explicar bitllets i diversos telèfons mòbils.

Paral·lelament, els investigadors, que havien constatat l'existència d'un traster que l'organització tenia llogat a Madrid, van dur a terme un registre en el qual van trobar 6.000.000 d'euros en bitllets de 200 i 500 euros amb la inscripció “FACSIMIL”, dos màquines d'explicar diners i diversos útils per a dur a terme les estafes.

Modus operandi d'una estafa “Rip Deal”

Fase 1: Contacte. Els autors dels fets se citen amb persones que estiguen venent algun immoble o objecte d'alt valor. En esta fase, es fa veure a les víctimes que són solvents i que tenen molt interés, mentint sobre el seu treball i la seua verdadera filiació.

Fase 2: Generació de confiança i concreció de la transacció. Es realitzen diversos contactes telefònics i físics i es concreten diferents transaccions. Els autors van guanyant-se la confiança de la víctima, convencent-la de realitzar un negoci amb ells.

Fase 3: Execució de l'estafa. La víctima ha de donar-los diners en efectiu, criptomonedas o un objecte físic de luxe que hagen acordat. Ells primer ensenyaran bitllets reals i després li induiran a engany, entregant a la víctima feixos de papers de bitllets de tipus facsímil.