Dia Mundial contra la Tracta d'Éssers humans

La Policia Nacional desarticula dos xarxes criminals dedicades a l'explotació laboral en els sectors de la construcció i agrícola

En dos operacions diferents han sigut detingudes un total de 23 persones implicades en l'explotació laboral de ciutadans estrangers

A Conca, els agents van localitzar un celler on vivien, amuntegats i en condicions infrahumanes, unes 40 persones explotades en el sector agrícola

L'altra operació es va dur a terme a Màlaga, on les víctimes dormien i menjaven en l'interior de vehicles i eren explotats en la construcció durant jornades de més de 24 hores

30/07/23

En el Día Mundial contra la Trata de Seres Humanos, agentes de la Policía Nacional han desarticulado dos redes criminales dedicadas, presuntamente, a la explotación laboral en los sectores de la construcción y agrícola. En dos operaciones distintas, llevadas a cabo en Cuenca y Málaga, han sido detenidas un total de 23 personas.

Amuntegats en un celler

Una de les investigacions, desenvolupada en una localitat de Conca, va començar quan els agents van localitzar un celler on vivien amuntegades unes 40 persones. Després de diverses gestions, els agents van descobrir l'existència d'una xarxa empresarial, dedicada al sector agrícola, que mantenia als seus treballadors en condicions infrahumanes. Les víctimes pernoctaven en una estada sense cap tipus d'utensilis, amb un bany prefabricat i insalubre i sense les mínimes condicions d'higiene. 

La investigació va culminar amb la detenció de cinc persones, una d'elles a Albacete i quatre en la província de Conca. A més, els agents van realitzar dos entrades i registres -Albacete i Conca- on es va intervendre més de 1000 euros en efectiu i documentació relacionada amb la investigació.

Dormien en vehicles

La segona operació s'ha desenvolupat a Màlaga, on els agents van detectar una xarxa que, baix l'aparença d'una estructura empresarial, utilitzava la imatge d'associació d'ajuda a l'immigrant captant així a les seues víctimes per a la seua explotació en el sector de la construcció. Les víctimes havien de menjar i dormir en l'interior de vehicles i, a més, realitzaven servicis de peó o de seguretat d'obres en jornades que continuaven més enllà de 24 hores.

Després de diverses gestions, els agents van dur a terme un operatiu que va culminar amb la detenció de 18 persones -17 en la ciutat de Màlaga i un a Madrid-, i la realització de quatre entrades i registres a Màlaga on es van intervendre 30.000 euros en efectiu, un vehicle d'alta gamma, diversos telèfons mòbils i documentació relacionada amb la investigació. A més s'han bloquejat 95.000 euros, dos vivendes i 27 vehicles.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.