Dia Mundial contra la Tracta d'Éssers humans

La Policia Nacional desarticula dues xarxes criminals dedicades a l'explotació laboral en els sectors de la construcció i agrícola

En dues operacions diferents han estat detingudes un total de 23 persones implicades en l'explotació laboral de ciutadans estrangers

A Conca, els agents van localitzar un celler on vivien, amuntegats i en condicions infrahumanes, unes 40 persones explotades en el sector agrícola

L'altra operació es va dur a terme a Màlaga, on les víctimes dormien i menjaven a l'interior de vehicles i eren explotats en la construcció durant jornades de més de 24 hores

30/07/23

En el Dia Mundial contra la Tracta d'Éssers humans, agents de la Policia Nacional han desarticulat dues xarxes criminals dedicades, presumptament, a l'explotació laboral en els sectors de la construcció i agrícola. En dues operacions diferents, dutes a terme a Conca i Màlaga, han estat detingudes un total de 23 persones.

Amuntegats en un celler

Una de les recerques, desenvolupada en una localitat de Conca, va començar quan els agents van localitzar un celler on vivien amuntegades unes 40 persones. Després de diverses gestions, els agents van descobrir l'existència d'una xarxa empresarial, dedicada al sector agrícola, que mantenia als seus treballadors en condicions infrahumanes. Les víctimes pernoctaven en una estada sense cap tipus d'estris, amb un bany prefabricat i insalubre i sense les mínimes condicions d'higiene. 

La recerca va culminar amb la detenció de cinc persones, una d'elles a Albacete i quatre a la província de Conca. A més, els agents van realitzar dues entrades i registres -Albacete i Conca- on es va intervenir més de 1000 euros en efectiu i documentació relacionada amb la recerca.

Dormien en vehicles

La segona operació s'ha desenvolupat a Màlaga, on els agents van detectar una xarxa que, sota l'aparença d'una estructura empresarial, utilitzava la imatge d'associació d'ajuda a l'immigrant captant així a les seves víctimes per a la seva explotació en el sector de la construcció. Les víctimes havien de menjar i dormir a l'interior de vehicles i, a més, realitzaven serveis de peó o de seguretat d'obres en jornades que continuaven més enllà de 24 hores.

Després de diverses gestions, els agents van dur a terme un operatiu que va culminar amb la detenció de 18 persones -17 a la ciutat de Màlaga i un a Madrid-, i la realització de quatre entrades i registres a Màlaga on es van intervenir 30.000 euros en efectiu, un vehicle d'alta gamma, diversos telèfons mòbils i documentació relacionada amb la recerca. A més s'han bloquejat 95.000 euros, dos habitatges i 27 vehicles.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.