Gràcies a un correu rebut en trata@policia.es

La Policia Nacional allibera a 15 dones víctimes de tracta que eren explotades en locals de Múrcia i Almeria

S'han desarticulat dos organitzacions criminals dedicades a la tracta amb finalitats d'explotació sexual i hi ha 16 persones detingudes de les quals set d'elles han ingressat a la presó provisional

Les dones eren captades mitjançant engany en els seus països d'origen, Colòmbia i Equador principalment, i posteriorment eren obligades a prostituir-se després d'arribar a Espanya on eren sotmeses a vigilància mitjançant mitjans tecnològics

13/06/23

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 15 dones víctimes de tracta en locals situats en la regió de Múrcia i en la província d'Almeria gràcies a una denúncia rebuda en el correu trata@policia.es. S'han desarticulat dos organitzacions criminals i s'ha detingut a 16 persones -15 a Múrcia i una a Almeria- de les quals set han ingressat a la presó provisional. Les víctimes eren dones vulnerables, captades principalment a Colòmbia i Equador, i posteriorment eren obligades a prostituir-se després d'arribar a Espanya on eren sotmeses a vigilància mitjançant dispositius de videovigilancia.

La investigació policial va començar amb una denúncia rebuda en el correu tracta@policía.es del Servici d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans de la Policia Nacional, que a més va coincidir en el temps amb les declaracions aportades per diverses persones que deien ser víctimes d'estes xarxes. Les perquisicions realitzades pels agents i dirigides pel Jutjat d'Instrucció número u de Lorca van permetre constatar l'existència de dos organitzacions criminals, una assentada a Múrcia i una altra a Lorca, dedicades a la tracta de dones per a la seua posterior explotació en prostíbuls situats en diferents localitats de la regió de Múrcia i Almeria.

Els dos entramats, que haurien col·laborat en el passat, actualment desenvolupaven la seua activitat de manera independent, però amb un modus operandi similar. Captaven dones en situació de vulnerabilitat i necessitat econòmica en els seus països d'origen, Colòmbia i Equador principalment, i les convencien mitjançant l'engany per a viatjar al nostre país. Durant la seua captació les ajudaven en la preparació del viatge i en el seu finançament, els donaven la instruccions necessàries per a aconseguir l'encreuament de fronteres, i una vegada a Espanya, les traslladaven als diferents prostíbuls que regentaven on les informaven del verdader treball a exercir.

Condicions abusives

Les dones eren obligades a exercir la prostitució en condicions oneroses i abusives. En un ambient intimidatorio i de reclusió, eren controlades a través de càmeres de video vigilància, havien de demanar permís per a eixir al carrer i no podien rebutjar cap servici.

Rebien entorn de/entorn del 50 per cent dels beneficis obtinguts, eren obligades a consumir substancies estupefaents i només en alguns casos es lliuraven de l'explotació sexual, però a canvi eren explotades laboralment exercint funcions d'encarregades en els prostíbuls. A més, en el cas de l'entramat assentat a Lorca, els explotadors rotaban a les víctimes entre els prostíbuls cada 15 dies per a garantir als clients disposar de dones noves.

S'ha dut a terme el registre de set pisos prostíbuls i de 3 domicilis, en els quals s'ha intervenut 29.000 euros i 5.000 dòlars en metàl·lic, dos vehicles, diversos grams de cocaïna, marihuana i haixix, diversos dispositius electrònics i abundant documentació d'interés per a la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.