Amb la col·laboració de Centre Criptològic Nacional, dependent del Centre Nacional d'Intel·ligència

La Policia Nacional deté a un perillós delinqüent informàtic que va realitzar un ciberatac al Consell General del Poder Judicial al costat d'altres greus intrusions en institucions públiques

El detingut hauria instrumentalitzat estos atacs i intrusions il·legítimes per a crear una base de dades orientada com un servici de consultes i venda d'informació il·lícita

Este subjecte, malgrat la seua joventut, era expert en criptoactivos i ocultació de fons

Representava una amenaça greu per a la Seguretat Nacional per la magnitud dels seus ciberatacs i les dades sensibles que manejava

• Esta operació mostra el compromís de la Comissaria General d'Informació amb la detecció i neutralització de qualsevol risc per a la Seguretat Nacional, sent les ciberamenazas i la seua afectació als ciutadans i les administracions públiques una de les seues prioritats

03/04/23

La investigació policial s'ha desenvolupat per agents de la Comissaria General d'Informació, coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número Quatre.

Per a açò, s'ha comptat amb l'estreta col·laboració del Centre Criptològic Nacional dependent del Centre Nacional d'Intel·ligència, així com de les institucions públiques afectades.

“L'ull d'Horus”


La investigació va començar el novembre passat quan els investigadors van tindre coneixement, a través de l'autoritat judicial, d'un ciberatac als sistemes informàtics del CGPJ a través del  Punt Neutre Judicial, la seua xarxa de servicis per a accedir a altres organismes de l'Administració General de l'Estat.

Com a conseqüència d'esta greu intrusió es van veure afectades altres institucions públiques, com l'Agència Estatal d'Administració Tributària, quedant exposats dades personals, números de compte i saldos bancaris, entre uns altres.

Després d'una complexa investigació, especialistes en la investigació de ciberamenazas de la Comissaria General d'Informació van identificar al subjecte darrere d'estos atacs, un jove de 19 anys amb àmplia trajectòria en el món de la ciberdelinqüència.

L'ara detingut hauria instrumentalitzat estos atacs i accessos il·legítims per a crear una base de dades orientada com un servici de consultes i venda d'informació il·lícita a tercers.

A més, és el desenvolupador d'una plataforma a la qual havia nomenat com Udyat “L'ull d'Horus”, fent un paral·lelisme entre este símbol egipci i la capacitat d'esta arquitectura informàtica per a obtindre dades personals i sensibles, arribant a vanar-se en una entrevista en Youtube sobre “el seu accés a informació del 90% dels ciutadans espanyols”.

 

Considerat com una amenaça molt greu per a la Seguretat Nacional


El detingut, que es feia cridar “Alcasec”, portava una vida de luxes impròpia d'algú de la seua edat i sense activitat laboral: realitzava viatges cars, vestia marques exclusives, freqüentava llocs de moda d'oci i restauració i fins i tot conduïa un vehicle d'alta gamma.

Gran part de la seua activitat il·lícita la monetizaba a través d'una complexa estructura d'ocultació dels diners mitjançant servicis mescladors-mixers de criptomonedas, impedint el rastreig per la ruptura del vincle entre els fons i el destinatari.

La magnitud dels ciberatacs realitzats i la ingent quantitat de dades personals sensibles que manejava convertien a este subjecte en una amenaça molt greu per a la Seguretat Nacional.

Durant l'operació s'han registrat el domicili i un local del detingut, on els agents han intervenut una gran quantitat de diners en efectiu, nombrosa documentació, efectes i suports informàtics que estan sent analitzats pels investigadors. A més, s'ha intervenut una motocicleta i un vehicle d'alta gamma.

Esta operació mostra el compromís de la Comissaria General d'Informació amb la detecció i neutralització de qualsevol risc per a la Seguretat Nacional, sent les ciberamenazas i la seua afectació als ciutadans i les administracions públiques una de les seues prioritats en el marc de la col·laboració i cooperació internacional  i institucional.

En el matí del dia d'hui, s'ha posat al detingut a la disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional, el qual ha decretat el seu ingrés a la presó.