Amb la col·laboració de Centre Criptològic Nacional, dependent del Centre Nacional d'Intel·ligència

La Policia Nacional deté a un perillós delinqüent informàtic que va realitzar un ciberatac al Consell General del Poder Judicial al costat d'altres greus intrusions en institucions públiques

El detingut hauria instrumentalitzat aquests atacs i intrusions il·legítimes per crear una base de dades orientada com un servei de consultes i venda d'informació il·lícita

Aquest subjecte, malgrat la seva joventut, era expert en criptoactivos i ocultació de fons

Representava una amenaça greu per a la Seguretat Nacional per la magnitud dels seus ciberatacs i les dades sensibles que manejava

• Aquesta operació mostra el compromís de la Comissaria General d'Informació amb la detecció i neutralització de qualsevol risc per a la Seguretat Nacional, sent les ciberamenazas i la seva afectació als ciutadans i les administracions públiques una de les seves prioritats

03/04/23

La recerca policial s'ha desenvolupat per agents de la Comissaria General d'Informació, coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número Quatre.

Per a això, s'ha comptat amb l'estreta col·laboració del Centre Criptològic Nacional dependent del Centre Nacional d'Intel·ligència, així com de les institucions públiques afectades.

“L'ull d'Horus”


La recerca va començar el novembre passat quan els investigadors van tenir coneixement, a través de l'autoritat judicial, d'un ciberatac als sistemes informàtics del CGPJ a través del  Punt Neutre Judicial, la seva xarxa de serveis per accedir a altres organismes de l'Administració General de l'Estat.

Com a conseqüència d'aquesta greu intrusió es van veure afectades altres institucions públiques, com l'Agència Estatal d'Administració Tributària, quedant exposats dades personals, números de compte i saldos bancaris, entre uns altres.

Després d'una complexa recerca, especialistes en la recerca de ciberamenazas de la Comissaria General d'Informació van identificar al subjecte darrere d'aquests atacs, un jove de 19 anys amb àmplia trajectòria al món de la ciberdelinqüència.

L'ara detingut hauria instrumentalitzat aquests atacs i accessos il·legítims per crear una base de dades orientada com un servei de consultes i venda d'informació il·lícita a tercers.

A més, és el desenvolupador d'una plataforma a la qual havia nomenat com Udyat “L'ull d'Horus”, fent un paral·lelisme entre aquest símbol egipci i la capacitat d'aquesta arquitectura informàtica per obtenir dades personals i sensibles, arribant a vanar-se en una entrevista en Youtube sobre “el seu accés a informació del 90% dels ciutadans espanyols”.

 

Considerat com una amenaça molt greu per a la Seguretat Nacional


El detingut, que es feia cridar “Alcasec”, portava una vida de luxes impròpia d'algú de la seva edat i sense activitat laboral: realitzava viatges cars, vestia marques exclusives, freqüentava llocs de moda d'oci i restauració i fins i tot conduïa un vehicle d'alta gamma.

Gran part de la seva activitat il·lícita la monetizaba a través d'una complexa estructura d'ocultació dels diners mitjançant serveis mescladors-mixers de criptomonedas, impedint el rastreig per la ruptura del vincle entre els fons i el destinatari.

La magnitud dels ciberatacs realitzats i la ingent quantitat de dades personals sensibles que manejava convertien a aquest subjecte en una amenaça molt greu per a la Seguretat Nacional.

Durant l'operació s'han registrat el domicili i un local del detingut, on els agents han intervingut una gran quantitat de diners en efectiu, nombrosa documentació, efectes i suports informàtics que estan sent analitzats pels investigadors. A més, s'ha intervingut una motocicleta i un vehicle d'alta gamma.

Aquesta operació mostra el compromís de la Comissaria General d'Informació amb la detecció i neutralització de qualsevol risc per a la Seguretat Nacional, sent les ciberamenazas i la seva afectació als ciutadans i les administracions públiques una de les seves prioritats en el marc de la col·laboració i cooperació internacional  i institucional.

En el matí del dia d'avui, s'ha posat al detingut a la disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional, el qual ha decretat el seu ingrés a la presó.