Va fugir d'Hongria després d'apoderar-se de més de 2.000.000 d'euros

La Policia Nacional deté a una dels European Most Wanted Fugitives d'EUROPOL en busca des de fa 10 anys

Arrestada en aterrar en l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas, procedent de la República Dominicana, on s'amagava després de ser condemnada en el seu país d'origen a més de deu anys de presó

S'enfronta a altres possibles condemnes que excedixen els 15 anys de privació de llibertat per presumptes delictes de falsedat documental, frau i estafa

30/03/23

Agents de la Policia Nacional han detingut en l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barreges a una fugitiva a la qual li constava un Orde Europeu de Detenció i Entrega interposada per les autoritats d'Hongria. L'arrestada va ser condemnada en el seu país d'origen a més de deu anys de presó per la comissió de diversos delictes econòmics i, a més, manté causes obertes per a ser jutjada per altres presumptes delictes de falsedat documental, frau i estafa. Per estos últims fets s'enfronta a altres condemnes que excedixen els 15 anys de privació de llibertat.

Les investigacions van començar en 2022, quan la Policia Nacional va iniciar una important investigació tendent a tractar de localitzar en territori nacional a tots aquells individus que formen part de la llista European Most Wanted, desenvolupada per EUROPOL i la xarxa ENFAST. En ella es troben inclosos els pròfugs més importants dels països europeus sobre la base de diferents factors com la gravetat dels delictes comesos, el grau de perillositat o el risc d'evasió de la justícia.

En el marc d'esta investigació, es van iniciar les gestions oportunes per a localitzar i detindre a esta fugitiva hongaresa, qui es trobava inclosa en esta llista per la comissió de diversos delictes econòmics (estafa, frau i blanqueig de capitals) i de falsedat documental de summa importància en el seu país d'origen. A més, esta dona també es trobava en la llista dels fugitius més buscats d'Hongria.

Els fets pels quals se li buscava es remunten al període comprès entre 2005 i 2012, quan la fugitiva, especialista en relacions bancàries i fraus crediticis, en col·laboració amb altres dos persones va aconseguir apoderar-se il·legalment de més de dos milions d'euros. Per a donar aparença lícita a la procedència d'eixos diners, van crear diverses societats fantasmes. Tot seguit a les seues primeres condemnes, concretament a mitjan 2012, i de forma prèvia al seu ingrés a la presó, la detinguda va desaparéixer d'Hongria sense deixar rastre, desconeixent-se el seu parador fins al moment del seu arrest.

En busca des de fa deu anys

Inicialment se sospitava que s'amagava a Tailàndia, on un dels seus col·laboradors havia sigut detingut. No obstant açò, les perquisicions inicials i la col·laboració entre les diferents autoritats d'Alemanya, Espanya i República Dominicana van permetre durant el passat mes de gener situar-la en este últim país. Després de setmanes d'investigació, els agents van aconseguir detectar la seua presència en eixe país, on vivia protegida per una influent comunitat hongaresa desenvolupant una vida aparentment familiar i normal baix una identitat falsa. Allí, la fugitiva havia contret matrimoni amb un home de nacionalitat dominicana, amb qui té una filla de poca edat.

Amb tota esta informació, les autoritats dominicanes i espanyoles van establir un dispositiu conjunt per a procedir a la seua detenció, que es va dur a terme en el lloc fronterer de l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas. L'arrestada ha viscut durant més de deu anys evadida de la Justícia, aconseguint arribar a diferents països i disposant de gran facilitat d'accés a documentació falsificada, la qual cosa dificultava enormement la seua detecció.