Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulat un violent grup especialitzat en el robatori de vivendes habitades

Detingudes cinc persones que, amb un alt grau d'especialització i infraestructura, empraven càmeres de seguretat i abalises GPS per a controlar a les víctimes

Aclarits cinc robatoris comesos en la Comunitat de Madrid, el primer d'ells comès/fideïcomès el passat dia de Nadal després d'instal·lar un dispositiu de gravació, ocult en una caixa de llum enfront del xalet, per a controlar els moviments dels habitants

En un dels fets no van dubtar a retindre il·legalment als habitants i sotmetre a greus tortures a la víctima, davant dels seus fills menors, per a obtindre els diners

24/03/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat un violent grup dedicat, presumptament, al robatori amb força i robatori amb violència en vivendes habitades emprant tècniques, mitjans i equipaments especials, simulant ser membres de les Forces de Seguretat. Han sigut detingudes cinc persones a Madrid i aclarits cinc robatoris en immobles de la Comunitat de Madrid. En un dels fets van arribar a torturar a un dels habitants, davant dels seus fills menors, fins a obtindre els diners.

Robe el dia de Nadal

La investigació va començar el passat Nadal, quan els investigadors van tindre coneixement de la presència d'un grup dedicat, presumptament, al robatori de vivendes. Després de diverses gestions es va poder constatar que els investigats havien instal·lat un dispositiu de gravació –compost per un telèfon mòbil i una bateria auxiliar- en una caixa de llum enfront d'un xalet a fi de controlar els moviments dels habitants. Finalment van materialitzar el robatori, concretament el dia de Nadal, sostraient més de 20.000 euros en efectiu.

Després d'eixe fet, i després de nombroses gestions, els investigadors van centrar les seues perquisicions en dos dels cinc autors del robatori i van comprovar que comptaven amb un ampli historial delictiu. Durant el transcurs de la investigació es va constatar la participació dels implicats en altres tres fets similars en diferents urbanitzacions de Madrid, un d'ells amb habitants en el seu interior.

Després d'analitzar els robatoris, els investigadors van detectar un clar modus operandi en el qual, després de seleccionar els objectius o les víctimes, duien a terme una fase de vigilància i moviments en el qual empraven càmeres de vigilància i abalises GPS. Finalment realitzaven l'execució del robatori –amb força o amb violència amb simulació de funcions públiques-.

Una vegada recaptada tota la informació, els investigadors van dur a terme l'explotació operativa i es van dur a terme cinc entrades i registres simultanis en els domicilis dels implicats, permetent la detenció de tots ells. Allí van ser intervenuts dos pistoles, una pistola detonadora, un silenciador, rellotges, joies, diners en efectiu i documentació falsa. A més van ser localitzats diversos dispositius usats per a les vigilàncies com a càmeres, abalises GPS, material de manyaneria d'obertura per a portes, inhibidors d'alarmes, grilletes, bridas i jupetins de Forces i Cossos de Seguretat.

Greus tortures

De l'anàlisi de tota la informació obtinguda, els investigadors han pogut demostrar la participació dels detinguts en un altre fet delictiu en el qual van arribar a instal·lar una abalisa GPS per a controlar els moviments d'un vehicle. Després de la seua detenció il·legal mentre circulava, simulant ser agents d'autoritat amb mitjans i trages policials, van traslladar al conductor fins al domicili familiar on estava la seua esposa i dos fills menors, un d'ells de quatre anys d'edat. Tots ells van ser traslladats fins a una finca amb els ulls embenats on el pare va ser torturat davant dels xiquets per a exigir-li els diners del que disposava.

A tots els detinguts se'ls imputa els presumptes delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força a casa habitada, robatori amb violència, detenció il·legal, lesions, usurpació de funcions públiques, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental i delicte contra la intimitat. La investigació roman oberta a l'espera de la localització i detenció d'un sisé implicat així com a determinar la procedència d'efectes intervenuts en els registres.