Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulat un violent grup especialitzat en el robatori d'habitatges habitats

Detingudes cinc persones que, amb un alt grau d'especialització i infraestructura, empraven càmeres de seguretat i abalises GPS per controlar a les víctimes

Esclarits cinc robatoris comesos en la Comunitat de Madrid, el primer d'ells comès/fideïcomès el passat dia de Nadal després d'instal·lar un dispositiu d'enregistrament, ocult en una caixa de llum enfront del xalet, per controlar els moviments dels habitants

En un dels fets no van dubtar a retenir il·legalment als habitants i sotmetre a greus tortures a la víctima, davant dels seus fills menors, per obtenir els diners

24/03/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat un violent grup dedicat, presumptament, al robatori amb força i robatori amb violència en habitatges habitats emprant tècniques, mitjans i equipaments especials, simulant ser membres de les Forces de Seguretat. Han estat detingudes cinc persones a Madrid i esclarits cinc robatoris en immobles de la Comunitat de Madrid. En un dels fets van arribar a torturar a un dels habitants, davant dels seus fills menors, fins a obtenir els diners.

Robo el dia de Nadal

La recerca va començar el passat Nadal, quan els investigadors van tenir coneixement de la presència d'un grup dedicat, presumptament, al robatori d'habitatges. Després de diverses gestions es va poder constatar que els investigats havien instal·lat un dispositiu d'enregistrament –compost per un telèfon mòbil i una bateria auxiliar- en una caixa de llum enfront d'un xalet a fi de controlar els moviments dels habitants. Finalment van materialitzar el robatori, concretament el dia de Nadal, sostraient més de 20.000 euros en efectiu.

Després d'aquest fet, i després de nombroses gestions, els investigadors van centrar les seves perquisicions en dues dels cinc autors del robatori i van comprovar que comptaven amb un ampli historial delictiu. Durant el transcurs de la recerca es va constatar la participació dels implicats en altres tres fets similars en diferents urbanitzacions de Madrid, un d'ells amb habitants en el seu interior.

Després d'analitzar els robatoris, els investigadors van detectar un clar modus operandi en el qual, després de seleccionar els objectius o les víctimes, duien a terme una fase de vigilància i moviments en el qual empraven càmeres de vigilància i abalises GPS. Finalment realitzaven l'execució del robatori –amb força o amb violència amb simulació de funcions públiques-.

Una vegada recaptada tota la informació, els investigadors van dur a terme l'explotació operativa i es van dur a terme cinc entrades i registres simultanis als domicilis dels implicats, permetent la detenció de tots ells. Allí van ser intervinguts dues pistoles, una pistola detonadora, un silenciador, rellotges, joies, diners en efectiu i documentació falsa. A més van ser localitzats diversos dispositius usats per a les vigilàncies com a càmeres, abalises GPS, material de serralleria d'obertura per a portes, inhibidors d'alarmes, grilletes, bridas i armilles de Forces i Cossos de Seguretat.

Greus tortures

De l'anàlisi de tota la informació obtinguda, els investigadors han pogut demostrar la participació dels detinguts en un altre fet delictiu en el qual van arribar a instal·lar una abalisa GPS per controlar els moviments d'un vehicle. Després de la seva detenció il·legal mentre circulava, simulant ser agents d'autoritat amb mitjans i vestits policials, van traslladar al conductor fins al domicili familiar on estava la seva esposa i dos fills menors, un d'ells de quatre anys d'edat. Tots ells van ser traslladats fins a una finca amb els ulls embenats on el pare va ser torturat davant dels nens per exigir-li els diners del que disposava.

A tots els detinguts se'ls imputa els presumptes delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força a casa habitada, robatori amb violència, detenció il·legal, lesions, usurpació de funcions públiques, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental i delicte contra la intimitat. La recerca roman oberta a l'espera de la localització i detenció d'un sisè implicat així com a determinar la procedència d'efectes intervinguts en els registres.