En una operació conjunta amb la Policia Federal belga d'Anvers

Desarticulada una organització criminal dedicada a l'enviament de cocaïna a diversos països europeus

Agents de la Policia Nacional han detingut en la província de Màlaga a quatre dels integrants –dos d'ells els líders de l'organització- i han dut a terme tres registres en els quals s'han intervenut un rifle d'assalt, dos armes curtes, més de 700 cartutxos, documentació i diverses substancies estupefaents

Paral·lelament, la investigació a Espanya ha permès que agents de la Policia Federal d'Anvers hagen arrestat a 14 persones i realitzat 20 entrades i registres en els quals s'ha intervenut un quilogram de cocaïna, documentació relacionada amb l'activitat delictiva de l'organització i s'haja desmantellat una plantació de marihuana

Durant la investigació, realitzada dins del marc EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives) cofinançat per la Unió Europea, s'ha dut a terme després de la confiscació prèvia de més d'1.000 quilograms de cocaïna

23/03/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Federal belga d'Anvers coordinada per EUROPOL, han desarticulat una organització criminal dedicada a l'enviament de cocaïna a diversos països europeus. En el dispositiu dut a terme en la província de Màlaga s'ha detingut a quatre dels integrants –dos d'ells els líders de l'organització- i s'han dut a terme tres registres en els quals s'han intervenut un rifle d'assalt, dos armes de foc curtes, més de 700 cartutxos, documentació i diverses substancies estupefaents.

La investigació a Espanya ha permès que agents de la Policia Judicial Federal d'Anvers haja arrestat a 14 persones i practicat 20 entrades i registres en els quals s'ha intervenut un quilogram de cocaïna, documentació relacionada amb l'activitat criminal i s'ha desmantellat una plantació de marihuana.

Organització proveïda d'armes de guerra i explosius

La investigació es va iniciar al setembre de 2022 després que la Policia belga de Rivierenland trobara una gran quantitat de cocaïna en un domicili. Després de la intervenció de la droga la fiscalia va sol·licitar al jutge d'instrucció i a la Policia Judicial Federal belga que dugueren a terme una investigació addicional sobre el comerç internacional de cocaïna. Durant la investigació es va identificar a diverses persones que presumptament haurien introduït 4.500 quilograms de cocaïna a Bèlgica entre juny i setembre del passat any i que havien sigut emmagatzemats en diferents llocs de la ciutat belga de Flandes per a la seua posterior distribució. Els agents van considerar que l'organització era particularment violenta i que estava equipada amb armes de guerra i explosius per al seu ús contra organitzacions criminals rivals.

Després de recopilar tota la informació es va iniciar un equip de treball conjunt entre els agents belgues i espanyols, en el marc de l'EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), que va permetre esbrinar que dos dels líders de l'organització es trobaven a Espanya mantenint un alt nivell de vida gràcies als diners rebuts per “mules” de la xarxa criminal. A més, segons els investigadors, presumptament continuaven coordinant enviaments de cocaïna a diversos punts d'Europa.

Agents de la Policia Nacional van poder continuar la investigació a Espanya, després de detectar en els municipis malaguenys de Mijas i Nerja als líders de l'organització i a dos dones que col·laboraven en les transaccions econòmiques de l'estructura criminal. De forma paral·lela, en un altre país europeu, es van intervendre altres 500 quilos de cocaïna a un membre de la mateixa organització criminal que va permetre als investigadors avançar en les perquisicions sobre l'estructura de l'organització.

Una vegada recopilada tota la informació, dijous passat es van dur a terme tres entrades i registres, en els quals van participar agents belgues, en els domicilis dels capitosts i en el d'una de les seues col·laboradores, intervenent-se tres armes de foc –un rifle d'assalt i dos armes curtes-, 701 cartutxos, dos vehicles, terminals telefònics i material informàtic, documentació relacionada amb la importació d'estupefaents i substancies estupefaents -2,4 quilograms de marihuana, 300 grams de MDMA i petit quantitats d'altres substàncies-.

Després dels registres es va detindre a tres persones –dos d'ells els líders de l'organització- com a presumptes responsables de trànsit de drogues, tinença il·lícita d'armes i per tindre vigents ordes europeus de detenció per a entrega emeses per Bèlgica. Després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial, es va determinar l'ingrés a la presó provisional de dos dels quatre arrestats.

Les indagacions dutes a terme per la Policia Nacional a Espanya, van permetre que agents belgues detingueren a 14 persones relacionades amb l'organització i van dur a terme 20 registres en els quals es van confiscar un quilogram de cocaïna, terminals telefònics i documentació interna de l'organització.

La col·laboració de les autoritats espanyoles i belgues, coordinada a nivell policial per EUROPOL, amb el suport d'EMPACT, i a nivell judicial per EUROJUST, a través del Jutjat nombre 1 de Torrox (Màlaga), ha permès coordinar les actuacions tant a Espanya com a Bèlgica, evitant que els líders de l'organització puguen evadir-se de l'acció de la justícia i arreplegant indicis en tots dos països que han permès confirmar les hipòtesis dels investigadors. L'actuació a Espanya ha permès detindre a quatre persones –dos hòmens i dos dones- per al que s'ha comptat amb la coordinació de l'Oficina SIRENE Espanya.

Investigació cofinançada per la Unió Europea en el marc EMPACT

La investigació s'ha dut a terme per agents de la Policia Nacional espanyola i de la Policia Federal d'Anvers en el marc de l'EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives). A través d'este marc, els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE col·laboren estretament per a fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per a desarticular les xarxes delictives, les seues estructures i els seus models de negoci. La investigació desenvolupada en este marc ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per a combatre la criminalitat en camps com el trànsit de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.