En una operació conjunta amb la Policia Federal belga d'Anvers

Desarticulada una organització criminal dedicada a l'enviament de cocaïna a diversos països europeus

Agents de la Policia Nacional han detingut a la província de Màlaga a quatre dels integrants –dos d'ells els líders de l'organització- i han dut a terme tres registres en els quals s'han intervingut un rifle d'assalt, dues armes curtes, més de 700 cartutxos, documentació i diverses substancies estupefaents

Paral·lelament, la recerca a Espanya ha permès que agents de la Policia Federal d'Anvers hagin arrestat a 14 persones i realitzat 20 entrades i registres en els quals s'ha intervingut un quilogram de cocaïna, documentació relacionada amb l'activitat delictiva de l'organització i s'hagi desmantellat una plantació de marihuana

Durant la recerca, realitzada dins del marc EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives) cofinançat per la Unió Europea, s'ha dut a terme després de la confiscació prèvia de més d'1.000 quilograms de cocaïna

23/03/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Federal belga d'Anvers coordinada per EUROPOL, han desarticulat una organització criminal dedicada a l'enviament de cocaïna a diversos països europeus. En el dispositiu dut a terme a la província de Màlaga s'ha detingut a quatre dels integrants –dos d'ells els líders de l'organització- i s'han dut a terme tres registres en els quals s'han intervingut un rifle d'assalt, dues armes de foc curtes, més de 700 cartutxos, documentació i diverses substancies estupefaents.

La recerca a Espanya ha permès que agents de la Policia Judicial Federal d'Anvers hagi arrestat a 14 persones i practicat 20 entrades i registres en els quals s'ha intervingut un quilogram de cocaïna, documentació relacionada amb l'activitat criminal i s'ha desmantellat una plantació de marihuana.

Organització proveïda d'armes de guerra i explosius

La recerca es va iniciar al setembre de 2022 després que la Policia belga de Rivierenland trobés una gran quantitat de cocaïna en un domicili. Després de la intervenció de la droga la fiscalia va sol·licitar al jutge d'instrucció i a la Policia Judicial Federal belga que duguessin a terme una recerca addicional sobre el comerç internacional de cocaïna. Durant la recerca es va identificar a diverses persones que presumptament haurien introduït 4.500 quilograms de cocaïna a Bèlgica entre juny i setembre del passat any i que havien estat emmagatzemats en diferents llocs de la ciutat belga de Flandes per a la seva posterior distribució. Els agents van considerar que l'organització era particularment violenta i que estava equipada amb armes de guerra i explosius per al seu ús contra organitzacions criminals rivals.

Després de recopilar tota la informació es va iniciar un equip de treball conjunt entre els agents belgues i espanyols, en el marc de l'EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), que va permetre esbrinar que dos dels líders de l'organització es trobaven a Espanya mantenint un alt nivell de vida gràcies als diners rebuts per “mules” de la xarxa criminal. A més, segons els investigadors, presumptament continuaven coordinant enviaments de cocaïna a diversos punts d'Europa.

Agents de la Policia Nacional van poder continuar la recerca a Espanya, després de detectar en els municipis malaguenys de Mijas i Nerja als líders de l'organització i a dues dones que col·laboraven en les transaccions econòmiques de l'estructura criminal. De forma paral·lela, a un altre país europeu, es van intervenir altres 500 quilos de cocaïna a un membre de la mateixa organització criminal que va permetre als investigadors avançar en les perquisicions sobre l'estructura de l'organització.

Una vegada recopilada tota la informació, dijous passat es van dur a terme tres entrades i registres, en els quals van participar agents belgues, als domicilis dels capitosts i en el d'una de les seves col·laboradores, intervenint-se tres armes de foc –un rifle d'assalt i dues armes curtes-, 701 cartutxos, dos vehicles, terminals telefònics i material informàtic, documentació relacionada amb la importació d'estupefaents i substancies estupefaents -2,4 quilograms de marihuana, 300 grams de MDMA i petites quantitats d'altres substàncies-.

Després dels registres es va detenir a tres persones –dues d'ells els líders de l'organització- com a presumptes responsables de tráfico de drogues, tinença il·lícita d'armes i per tenir vigents ordres europees de detenció per a entrega emeses per Bèlgica. Després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial, es va determinar l'ingrés a la presó provisional de dos dels quatre arrestats.

Les indagacions dutes a terme per la Policia Nacional a Espanya, van permetre que agents belgues detinguessin a 14 persones relacionades amb l'organització i van dur a terme 20 registres en els quals es van confiscar un quilogram de cocaïna, terminals telefònics i documentació interna de l'organització.

La col·laboració de les autoritats espanyoles i belgues, coordinada a nivell policial per EUROPOL, amb el suport d'EMPACT, i a nivell judicial per EUROJUST, a través del Jutjat nombre 1 de Torrox (Màlaga), ha permès coordinar les actuacions tant a Espanya com a Bèlgica, evitant que els líders de l'organització puguin evadir-se de l'acció de la justícia i recollint indicis en tots dos països que han permès confirmar les hipòtesis dels investigadors. L'actuació a Espanya ha permès detenir a quatre persones –dos homes i dues dones- pel que s'ha comptat amb la coordinació de l'Oficina SIRENE Espanya.

Recerca cofinançada per la Unió Europea en el marc EMPACT

La recerca s'ha dut a terme per agents de la Policia Nacional espanyola i de la Policia Federal d'Anvers en el marc de l'EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives). A través d'aquest marc, els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE col·laboren estretament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per desarticular les xarxes delictives, les seves estructures i els seus models de negoci. La recerca desenvolupada en aquest marc ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per combatre la criminalitat en camps com el tráfico de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.