Aclarits més de 500 fets delictius

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al robatori i exportació de catalitzadors de vehicles

§   S'ha detingut a 29 persones a Màlaga, Madrid i Toledo, on s'han dut a terme 15 registres simultanis en els quals s'han intervenut una gran quantitat de catalitzadors i ferramentes per a la seua sostració, 40.000 euros en efectiu, un arma de foc i munició, així com documentació relacionada amb els robatoris   §   S'assentaven principalment a Madrid i es desplaçaven per tot el país per a realitzar els robatoris que cometien en escassos minuts, després de pujar el vehicle amb un elevador manual i tallar el catalitzador amb una serra §   Distribuïen els productes a empreses localitzades en la Comunitat de Madrid i a una altra situada a Màlaga per a la seua posterior exportació a EUA

18/03/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada presumptament a la sostració de catalitzadors de vehicles per tot el territori nacional. S'ha detingut a un total de 29 persones en les províncies de Màlaga, Madrid i Toledo i s'han dut a terme 15 registres simultanis. Els membres del grup distribuïen directament els catalitzadors a empreses localitzades en la comunitat de Madrid i a una, situada a Màlaga, que exportava este producte a Houston (Estats Units). Estaven assentats principalment a Madrid, des d'on es desplaçaven per tota la geografia espanyola per a cometre els fets delictius.

 

La investigació es va iniciar el passat mes d'agost a Màlaga, després de la detenció de diverses persones per la comissió de delictes de furt de catalitzadors. Després d'estos arrests, els agents van posar en focus en una organització criminal, dedicada a la sostració i posterior distribució de catalitzadors a nivell nacional i internacional.

 

Este grup criminal, de caràcter itinerant, cometia els fets delictius al llarg de tota la geografia espanyola, sent destacable la rapidesa amb la qual actuaven. Tardaven escassos minuts per a sostraure la peça i tornaven el mateix dia als seus domicilis habituals.

 

Exportaven els catalitzadors a Houston (Estats Units)

 

Els investigadors han aconseguit identificar a les diferents empreses implicades en l'encobriment dels catalitzadors, des dels primers graons, que eren mercantils situades en la Comunitat de Madrid que compraven directament el producte, fins a l'empresa final, localitzada a Màlaga, que es dedicava a exportar estos catalitzadors a l'estranger, en concret a Houston, en l'estat de Texas (Estats Units). Estes empreses falsificaven les factures de compravenda de catalitzadors, tractant així de regularitzar-los en el mercat de curs legal.

 

Com a resultat d'esta investigació, els agents van aconseguir identificar als integrants de l'organització i conéixer la seua implicació en els fets, detenint a un total de 29 persones, entre les quals es troben els membres de l'organització encarregats de sostraure els catalitzadors, així com els responsables de l'encobriment dels mateixos i la falsedat documental relacionada amb la compravenda. Després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial es va decretar l'ingrés a la presó provisional de sis dels membres actius més importants de l'organització criminal.

 

S'han dut a terme de manera simultània 15 registres en les províncies de Madrid, Màlaga i Toledo en els quals s'han intervenut una gran quantitat de catalitzadors i ferramentes per a la seua sostració, 40.000 euros en efectiu, un arma de foc i munició, així com documentació relacionada amb l'activitat il·lícita.

 

Del total de les detencions, 16 s'han dut a terme en la ciutat de Madrid, tres en Sant Fernando d'Henares, dos a Leganés, un a Getafe, un a Torrejón d'Ardoz, quatre a Màlaga, un en la localitat toledana de Seseña i un altre en la de Talavera de la Reina. A més, s'han practicat sis registres a Madrid cabdal, dos a Getafe, un en Sant Fernando d'Henares, un a Torrejón d'Ardoz, un a Leganés, tres a Màlaga i un en Seseña.

 

La investigació ha permès aclarir un total de 501 fets comesos en les diferents províncies a les quals viatjaven els investigats. A un dels membres més actius de l'organització se li imputen fins a 43 fets delictius.