Esclarits més de 500 fets delictius

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al robatori i exportació de catalitzadors de vehicles

§   S'ha detingut a 29 persones a Màlaga, Madrid i Toledo, on s'han dut a terme 15 registres simultanis en els quals s'han intervingut una gran quantitat de catalitzadors i eines per a la seva substracció, 40.000 euros en efectiu, un arma de foc i munició, així com documentació relacionada amb els robatoris   §   S'assentaven principalment a Madrid i es desplaçaven per tot el país per realitzar els robatoris que cometien en escassos minuts, després de pujar el vehicle amb un elevador manual i tallar el catalitzador amb una serra §   Distribuïen els productes a empreses localitzades en la Comunitat de Madrid i a una altra situada a Màlaga per a la seva posterior exportació a EUA

18/03/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada presumptament a la substracció de catalitzadors de vehicles per tot el territori nacional. S'ha detingut a un total de 29 persones a les províncies de Màlaga, Madrid i Toledo i s'han dut a terme 15 registres simultanis. Els membres del grup distribuïen directament els catalitzadors a empreses localitzades en la comunitat de Madrid i a una, situada a Màlaga, que exportava aquest producte a Houston (Estats Units). Estaven assentats principalment a Madrid, des d'on es desplaçaven per tota la geografia espanyola per cometre els fets delictius.

 

La recerca es va iniciar el passat mes d'agost a Màlaga, després de la detenció de diverses persones per la comissió de delictes de furt de catalitzadors. Després d'aquests arrests, els agents van posar en focus en una organització criminal, dedicada a la substracció i posterior distribució de catalitzadors a nivell nacional i internacional.

 

Aquest grup criminal, de caràcter itinerant, cometia els fets delictius al llarg de tota la geografia espanyola, sent destacable la rapidesa amb la qual actuaven. Trigaven escassos minuts per sostreure la peça i tornaven el mateix dia als seus domicilis habituals.

 

Exportaven els catalitzadors a Houston (Estats Units)

 

Els investigadors han aconseguit identificar a les diferents empreses implicades en l'encobriment dels catalitzadors, des dels primers graons, que eren mercantils situades en la Comunitat de Madrid que compraven directament el producte, fins a l'empresa final, localitzada a Màlaga, que es dedicava a exportar aquests catalitzadors a l'estranger, en concret a Houston, en l'estat de Texas (Estats Units). Aquestes empreses falsificaven les factures de compravenda de catalitzadors, tractant així de regularitzar-los al mercat de curs legal.

 

Com a resultat d'aquesta recerca, els agents van aconseguir identificar als integrants de l'organització i conèixer la seva implicació en els fets, detenint a un total de 29 persones, entre les quals es troben els membres de l'organització encarregats de sostreure els catalitzadors, així com els responsables de l'encobriment dels mateixos i la falsedat documental relacionada amb la compravenda. Després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial es va decretar l'ingrés a la presó provisional de sis dels membres actius més importants de l'organització criminal.

 

S'han dut a terme de manera simultània 15 registres a les províncies de Madrid, Màlaga i Toledo en els quals s'han intervingut una gran quantitat de catalitzadors i eines per a la seva substracció, 40.000 euros en efectiu, un arma de foc i munició, així com documentació relacionada amb l'activitat il·lícita.

 

Del total de les detencions, 16 s'han dut a terme a la ciutat de Madrid, tres en Sant Fernando d'Henares, dos a Leganés, un a Getafe, un a Torrejón d'Ardoz, quatre a Màlaga, un en la localitat toledana de Seseña i un altre en la de Talavera de la Reina. A més, s'han practicat sis registres a Madrid cabdal, dos a Getafe, un en Sant Fernando d'Henares, un a Torrejón d'Ardoz, un a Leganés, tres a Màlaga i un en Seseña.

 

La recerca ha permès esclarir un total de 501 fets comesos a les diferents províncies a les quals viatjaven els investigats. A un dels membres més actius de l'organització se li imputen fins a 43 fets delictius.