Els principals responsables es troben a la presó

La Policia Nacional deté a 38 persones i confisca més de mitja tona de cocaïna camuflada en caixes de fruita

Conformaven una organització criminal jerarquitzada que comptava amb dos capitosts: un facilitava la droga a un grup establit en la província de Toledo i un altre la rebia i distribuïa a Ciudad Real, Jaén i Albacete en vehicles “caleteados”

S'han realitzat un total de 37 registres en vivendes, trasters i dos naus industrials i s'han intervenut 35 vehicles d'alta gamma i més de 360.000 euros en efectiu

Els destinataris de la substancia estupefaent en les províncies, es valien de menors d'edat i persones vulnerables per a l'ocultació i distribució de la droga

01/02/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a 38 persones i intervenut més de mitja tona de cocaïna que havia sigut transportada en caixes de paqueteria internacional de fruita. Els arrestats conformaven una organització criminal perfectament estructurada i jerarquitzada i introduïen la substancia estupefaent en la península per a la seua posterior distribució. Comptaven amb un líder facilitador de la droga a un grup establit en la província de Toledo i un altre responsable de la recepció i distribució a les províncies de Ciudad Real, Jaén i Albacete a través de vehicles caleteados. A més, els destinataris de la droga en les províncies es valien de menors d'edat i persones vulnerables per a la seua ocultació i distribució.

La investigació es va iniciar al març del passat any juntament amb el Jutjat d'Instrucció número u d'Orgaz (Toledo), quan els agents van tindre constància de l'existència d'un grup criminal establit en una localitat de Toledo el qual es dedicava a la distribució de substància estupefaent, principalment cocaïna a les províncies de Ciudad Real, Jaén i Albacete.
En una investigació conjunta amb les diferents províncies i coordinada pel Fiscal Antidroga de Toledo, els agents van identificar als capitosts. Es tractava d'un matrimoni que utilitzava a un conductor, persona de confiança del capitost, per a realitzar viatges rellamp i de matinada a les esmentades províncies amb l'única finalitat d'entregar la droga a clans que controlaven la seua venda en les barriades de les seues localitats.

FASE 1: Detinguts els subministradors de la cocaïna

En una primera fase de la investigació, els agents es van centrar a identificar als subministradors del grup de Toledo descobrint que es tractava d'un grup criminal establit en diferents punts de Madrid i en les localitats de Getafe i Fuenlabrada. Emmagatzemaven la droga en domicilis, una nau industrial i un camió frigorífic que utilitzaven també per a la seua ocultació.
Continuant amb les investigacions del grup subministrador, els agents van descobrir que el principal responsable va introduir substancia estupefaent en dos vehicles que van ser interceptats amb 35 i 19 quilograms de cocaïna en l'interior d'habitacles ocults.
Una vegada localitzats a tots els subministradors, el passat mes de novembre els agents van realitzar set entrades i registres on es va intervendre més de mitja tona de cocaïna preparada en fines làmines que havien sigut introduïdes en caixes de cartó destinades al transport de fruita. També van confiscar prop de 65.000 euros i van desmantellar un laboratori d'extracció de droga on quatre individus van ser detinguts com a presumptes autors d'un delicte de trànsit de drogues.

FASE 2: Detenció del grup distribuïdor establit en la província de Toledo

Després de laborioses actuacions en conjunt amb les províncies de Ciudad Real, Albacete i Jaén, els investigadors van identificar a tots els integrants del grup criminal dedicat a la distribució de la substancia estupefaent l'origen del qual seria una localitat toledana.

El 13 de desembre del passat any en un dispositiu a gran escala, es van realitzar un total de 30 entrades i registres tant en esta localitat com a Albacete, Ciudad Real i Jaén, detenint als 34 responsables entre els quals es trobava el principal investigat. Es van intervendre al voltant de 300.000 euros, uns 65 quilograms de cocaïna, 7 de MDMA (èxtasi), així com marihuana i un arma de foc.
En el desenvolupament del dispositiu, els agents van descobrir que els destinataris de la cocaïna en les províncies es valien de menors d'edat i persones vulnerables per a l'ocultació i distribució de la substancia estupefaent.


Més d'un milió i mitjà d'euros en béns embargats


Fruit d'esta investigació es van detectar nombrosos immobles i vehicles que es trobaven a nom de terceres persones o empreses de compravenda de vehicles però que realment eren controlats pel grup criminal. Els investigats gaudien d'un elevat nivell de vida i tenien en el seu poder grans quantitats de diners en efectiu que introduïen en el llit legal a través de diverses operacions de compravenda de cotxes, immobles, préstecs, etc. A més, el grup criminal utilitzava vehicles de luxe com a mitjà de pagament de la substancia estupefaent.
Com a resposta, els agents van aconseguir bloquejar nombrosos comptes bancaris, així com a l'embargament preventiu de més de 30 immobles en les províncies de Toledo i Madrid, i d'un total de 35 vehicles, ascendint el valor total dels béns embargats a més d'un milió i mitjà d'euros.

En el marc de l'operació ram, 38 persones van ser detingudes com a presumptes responsables dels delictes de pertinença a grup criminal i de trànsit de drogues sent posades a la disposició de l'autoritat judicial qui va decretar l'ingrés a la presó dels principals autors.