Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervenut a l'oest de Canàries un carguero amb 4.500 quilos de cocaïna procedent de Colòmbia

El ‘Orión V’, amb bandera de Togo i un transport de bestiar amb destinació a Orient Pròxim, ha sigut interceptat a 62 milles al sud-oest de l'arxipèlag per part del buc ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera

S'ha detingut als 28 tripulants del carguero, de nou nacionalitats diferents

Les organitzacions internacionals es reinventen a l'hora de transportar droga des de Llatinoamèrica fins a Europa, utilitzant bestiar viu per a dificultar el seu control i localització

28/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervenut a 62 milles al sud-oest de les Illes Canàries el carguero ‘Orión V’ quan portava més de 4.500 quilos de cocaïna. Després de la intercepció del vaixell per part del Buc d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'ha procedit a la detenció de les seues 28 tripulants, de nou nacionalitats diferents. El carguero, amb mateixa bandera de Togo i similars dimensions que el ‘Blume’ abordat a mitjan este mes també en aigües pròximes a Canàries, transportava guanyat des de Colòmbia fins a Orient Pròxim.

En l'operació han col·laborat la DEA americana, el Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlàntic (MAOC-N) i el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com les autoritats togolesas.

La investigació es va iniciar com a conseqüència de les perquisicions dutes a terme, conjuntament, per Policia Nacional i el Servici de Vigilància Duanera, que van determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de trànsit il·lícit d'estupefaents procedent de Sud-amèrica.

Des de l'any 2020, la Policia Nacional i el Servici de Vigilància Duanera, estaven realitzant un seguiment esta embarcació ORION V (ExSPIRIDON), sospitosa de ser utilitzada per al transport d'importants quantitats de droga. L'estupefaent era carregat en port, o ben transferit a les mateixes en alta mar.

Esta embarcació ja va ser analitzada en el marc d'una investigació desenvolupada per la Brigada Central d'Estupefaents i el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en la qual van ser detinguts, entre uns altres, els germans “Santorum”, encarregats de la recepció i introducció d'importants quantitats de cocaïna. A pesar d'haver sigut sotmesa a control i registre en aquella ocasió no es va poder localitzar droga en el seu interior, si bé existien indicis suficients que confirmaven que es tractava d'una embarcació que, transportava estupefaent amb l'excusa del transport de bestiar -cap a països com Líbia, Angola, Aràbia Saudita, Curaçao, Egipte, Emirats Àrabs, Hong Kong, Iraq, Israel, Jordània Líban, Líbia, Macau, Kuwait i Qatar-, oferint productes de bestiar tractat i manipulat en condicions adequades per al comerç internacional.

Finalment, la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera va establir un dispositiu aeronaval que va permetre que, la vesprada del dia 24 de gener, el buc ‘Fulmar' localitzara i abordara el carguero.

Després d'inspeccionar les zones comunes del mercant es va detectar, en una sitja de pinso, la presència d'un nombre indeterminat de bolics dels habitualment utilitzats per al trànsit de cocaïna. Per este motiu es va procedir a la detenció dels 28 tripulants de l'embarcació: deu ciutadans tanzanos, cinc sirians, quatre keniatas, dos equatorians, dos panamenys, dos colombians, un dominicà, un nepalés i un nicaragüenc, així com a l'aprehensió del buc per al seu trasllat al port de Las Palmas. L'operació ha sigut dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional.

Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de Guàrdia de l'Audiència Nacional.

Nou tones de cocaïna en el lapse d'una setmana

Esta operació és una més de les efectuades en la lluita contra el trànsit de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica' de la cocaïna que utilitzen mercants i pesquers, procedents de Sud-amèrica, que transborden les substancies estupefaents a la mitat d' l'Atlàntic per a la seua posterior introducció en el continent europeu.

La intercepció de l'Orión ‘V' s'ha dut a terme amb prou faenes sis dies després de la realitzada el 18 de gener, quan es va intervendre el carguero ‘Blume', de molt similars característiques –tots dos amb prop de 100 metros d'eslora– i 4.500 quilos de cocaïna a bord. Les dos operacions realitzades sobre els cargueros han permès intervendre nou tones de droga en un breu període de temps.