Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervingut a l'oest de Canàries un carguero amb 4.500 quilos de cocaïna procedent de Colòmbia

El ‘Orión V’, amb bandera de Togo i un transport de bestiar amb destinació a Orient Pròxim, ha estat interceptat a 62 milles al sud-oest de l'arxipèlag per part del buc ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera

S'ha detingut als 28 tripulants del carguero, de nou nacionalitats diferents

Les organitzacions internacionals es reinventen a l'hora de transportar droga des de Llatinoamèrica fins a Europa, utilitzant bestiar viu per dificultar el seu control i localització

28/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervingut a 62 milles al sud-oest de les Illes Canàries el carguero ‘Orión V’ quan portava més de 4.500 quilos de cocaïna. Després de la intercepció del vaixell per part del Buc d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'ha procedit a la detenció de les seves 28 tripulants, de nou nacionalitats diferents. El carguero, amb mateixa bandera de Togo i similars dimensions que el ‘Blume’ abordat a mitjan aquest mes també en aigües pròximes a Canàries, transportava guanyat des de Colòmbia fins a Orient Pròxim.

En l'operació han col·laborat la DEA americana, el Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlántico (MAOC-N) i el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com les autoritats togolesas.

La recerca es va iniciar com a conseqüència de les perquisicions dutes a terme, conjuntament, per Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera, que van determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tráfico il·lícit d'estupefaents procedent de Sud-amèrica.

Des de l'any 2020, la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera, estaven realitzant un seguiment aquesta embarcació ORION V (ExSPIRIDON), sospitosa de ser utilitzada per al transport d'importants quantitats de droga. L'estupefaent era carregat en port, o ben transferit a les mateixes en alta mar.

Aquesta embarcació ja va ser analitzada en el marc d'una recerca desenvolupada per la Brigada Central d'Estupefaents i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària en la qual van ser detinguts, entre uns altres, els germans “Santorum”, encarregats de la recepció i introducció d'importants quantitats de cocaïna. Malgrat haver estat sotmesa a control i registre en aquella ocasió no es va poder localitzar droga en el seu interior, si bé existien indicis suficients que confirmaven que es tractava d'una embarcació que, transportava estupefaent amb l'excusa del transport de bestiar -cap a països com Líbia, Angola, Aràbia Saudita, Curaçao, Egipte, Emirats Àrabs, Hong Kong, Iraq, Israel, Jordània Líban, Líbia, Macau, Kuwait i Qatar-, oferint productes de bestiar tractat i manipulat en condicions adequades per al comerç internacional.

Finalment, l'Adreça Adjunta de Vigilància Duanera va establir un dispositiu aeronaval que va permetre que, la tarda del dia 24 de gener, el buc ‘Fulmar' localitzés i abordés el carguero.

Després d'inspeccionar les zones comunes del mercant es va detectar, en una sitja de pinso, la presència d'un nombre indeterminat de fardells dels habitualment utilitzats per al tráfico de cocaïna. Per aquest motiu es va procedir a la detenció dels 28 tripulants de l'embarcació: deu ciutadans tanzanos, cinc sirians, quatre keniatas, dos equatorians, dos panamenys, dos colombians, un dominicà, un nepalès i un nicaragüenc, així com a l'aprehensió del buc per al seu trasllat al port de Las Palmas. L'operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional.

Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de Guàrdia de l'Audiència Nacional.

Nou tones de cocaïna en el lapse d'una setmana

Aquesta operació és una més de les efectuades en la lluita contra el tráfico de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica' de la cocaïna que utilitzen mercants i pesquers, procedents de Sud-amèrica, que transborden les substancies estupefaents a la meitat d'/a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

La intercepció de l'Orión ‘V' s'ha dut a terme amb prou feines sis dies després de la realitzada el 18 de gener, quan es va intervenir el carguero ‘Blume', de molt similars característiques –tots dos amb prop de 100 metros d'eslora– i 4.500 quilos de cocaïna a bord. Les dues operacions realitzades sobre els cargueros han permès intervenir nou tones de droga en un breu període de temps.