En col·laboració amb la Policia de Perú

La Policia Nacional allibera a set víctimes d'explotació sexual i desarticula el vessant espanyol d'una organització criminal

Detinguts 11 integrants d'una xarxa criminal que s'aprofitaven de la vulnerabilitat i necessitat econòmica de les seues víctimes per a utilitzar falses promeses de treball, com la cura de persones majors, i convéncer-les que la seua vida milloraria

En el moment de la seua arribada a Espanya, les víctimes contreien un deute que ascendia fins als 3000 euros pel trasllat, quantitat que s'incrementava si pretenien eixir de les cases de cites

Els implicats obligaven a les seues víctimes a consumir substancies estupefaents per a anul·lar la voluntat i allargar la durada dels servicis sexuals, la qual cosa es traduïa en majors beneficis econòmics per a l'entramat criminal

07/12/22

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració de la Policia de Perú, han detingut a 11 persones en Fuengirola (6) i Madrid (5) que, presumptament, componien el vessant espanyol d'una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans. La xarxa criminal s'aprofitava de la vulnerabilitat i necessitat econòmica de les seues víctimes, utilitzant falses promeses de treball tals com la cura de persones majors i convéncer-les que la seua vida milloraria. Han sigut alliberades set víctimes d'explotació sexual.

Obligades a consumir estupefaents

La investigació va començar quan els agents van tindre coneixement d'un entramat delictiu assentat en Fuengirola que, presumptament, explotava a les seues víctimes en cases de cites d'esta localitat. Els integrants de la branca espanyola de l'organització tenien la seua residència habitual a Madrid i, freqüentment, es desplaçaven fins a la província malaguenya per a supervisar el funcionament dels pisos de cites i recaptar els beneficis que els donava l'explotació de les seues víctimes.

Els implicats s'aprofitaven de la precària situació de vulnerabilitat i necessitat econòmica en què les seues víctimes es trobaven en el seu país d'origen. Utilitzaven falses promeses de treball, tals com la cura de persones majors o d'hostesses en discoteca, convencent-les que la seua vida milloraria. A més s'encarregaven íntegrament dels preparatius del viatge, tramitar la documentació i els bitllets de vol.

L'organització comptava amb col·laboradors que realitzaven funcions específiques com el control i trasllat de les víctimes durant els servicis sexuals que realitzaren fóra dels pisos. A més publicitaven els servicis sexuals a través de diferents pàgines web de contactes, en el contingut dels quals indicaven números de telèfon als quals cridaven els clients per a concertar els servicis i que eren atesos pels propis membres de l'entramat.

Un dels principals col·laboradors de l'entramat criminal, que regentava un dels pisos on s'explotava sexualment a les víctimes, utilitzava fins i tot un arma de foc per a acoquinar i tractar-les de forma molt denigrante.

L'organització criminal es dedicava també a la venda de substàncies estupefaents als clients que ho demandaren, tals com a cocaïna, “tusi” o cocaïna rosa o comprimits potenciadores del desig sexual. Els implicats obligaven a les seues víctimes a consumir algunes d'estes substàncies, pràctica habitual per a anul·lar la voluntat i allargar la durada dels servicis sexuals, tot la qual cosa es traduïa en majors beneficis econòmics per als tratantes.

Explotades les 24 hores

Algunes de les víctimes, en la seua majoria de nacionalitat peruana, van ser captades en el seu país d'origen a través de xarxes socials, contactes en el país o directament a través dels principals responsables a Espanya.

Una vegada es trobaven en territori nacional, eren arreplegades en l'aeroport pels principals membres de l'organització o per familiars d'estos, els qui les traslladaven fins a domicilis particulars de Madrid o de Fuengirola amb autobús i, seguidament, als pisos de cites. En eixe lloc els informaven del deute econòmic que havien contret pel seu trasllat –podia ascendir fins als 3000 euros- i que havien de saldar exercint la prostitució. Per a açò havien d'estar disponibles les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, no podent rebutjar a cap client ni servici sexual. La xarxa criminal es quedava amb el 70% íntegre dels beneficis que generava i solament el 30% era per a cobrar el seu deute.

Les víctimes solament podien eixir de les cases de cites per a realitzar servicis sexuals en vivendes. A més, la seua activitat era monitorada de forma constant a través de càmeres de videovigilancia instal·lades en les cases de cites. Si les víctimes manifestaven el seu desig d'eixir dels pisos, després d'aconseguir saldar el seu deute inicial, l'organització incrementava el deute contret perquè mai aconseguiren alliberar-se.

Investigació policial

El control que els integrants de l'organització exercien sobre les seues víctimes, així com el fet que l'explotació es produïra en domicilis en comptes d'en clubs d'alternació, al principi va dificultar el desenvolupament de les indagacions per a la detecció de les activitats il·lícites. A més comptaven amb la col·laboració d'una agència de viatges, situada a Madrid, que s'encarregava de gestionar els bitllets d'avió i reserves de les víctimes.

Per al bon funcionament de l'operatiu, s'ha comptat amb la presència a Espanya d'autoritats peruanes, la qual cosa ha contribuït a la consolidació de la lluita internacional contra la Tracta d'Éssers humans. La investigació ha obtingut ajuda de l'Agregaduría d'Interior en Perú per a la localització de les víctimes i ha rebut col·laboració de l'ONG OURrescue.

La investigació va culminar amb l'alliberament de set víctimes d'explotació sexual i la detenció d'11 persones pels delictes de Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, delicte contra la Salut Pública i un dels detinguts ho va anar per tinença il·lícita d'armes. Sis d'estes detencions van ser en la ciutat de Fuengirola i cinc a Madrid.

S'han realitzat quatre entrades i registres, dos en la localitat de Madrid i dos en Fuengirola. S'han intervenut uns 5000 euros en efectiu, documentació relacionada amb la investigació, uns deu telèfons mòbils, un dispositiu informàtic USB, diverses substancies estupefaents, entre les quals es trobaven dos grams de cocaïna rosa o “tusi”, cinc grams d'haixix, un de cocaïna i marihuana.

Tots contra la Tracta

La Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual és un delicte que es comet a nivell mundial, es pot lluitar contra açò i ajudar a les víctimes a alliberar-se de les seues captores. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.