En col·laboració amb la Policia de Perú

La Policia Nacional allibera a set víctimes d'explotació sexual i desarticula el vessant espanyol d'una organització criminal

Detinguts 11 integrants d'una xarxa criminal que s'aprofitaven de la vulnerabilitat i necessitat econòmica de les seves víctimes per utilitzar falses promeses de treball, com la cura de persones majors, i convèncer-les que la seva vida milloraria

Al moment de la seva arribada a Espanya, les víctimes contreien un deute que ascendia fins als 3000 euros pel trasllat, quantitat que s'incrementava si pretenien sortir de les cases de cites

Els implicats obligaven a les seves víctimes a consumir substancies estupefaents per anul·lar la voluntat i allargar la durada dels serveis sexuals, la qual cosa es traduïa en majors beneficis econòmics per a l'entramat criminal

07/12/22

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració de la Policia de Perú, han detingut a 11 persones en Fuengirola (6) i Madrid (5) que, presumptament, componien el vessant espanyol d'una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans. La xarxa criminal s'aprofitava de la vulnerabilitat i necessitat econòmica de les seves víctimes, utilitzant falses promeses de treball tals com la cura de persones majors i convèncer-les que la seva vida milloraria. Han estat alliberades set víctimes d'explotació sexual.

Obligades a consumir estupefaents

La recerca va començar quan els agents van tenir coneixement d'un entramat delictiu assentat en Fuengirola que, presumptament, explotava a les seves víctimes en cases de cites d'aquesta localitat. Els integrants de la branca espanyola de l'organització tenien la seva residència habitual a Madrid i, freqüentment, es desplaçaven fins a la província malaguenya per supervisar el funcionament dels pisos de cites i recaptar els beneficis que els donava l'explotació de les seves víctimes.

Els implicats s'aprofitaven de la precària situació de vulnerabilitat i necessitat econòmica en què les seves víctimes es trobaven al seu país d'origen. Utilitzaven falses promeses de treball, tals com la cura de persones majors o d'hostesses en discoteca, convencent-les que la seva vida milloraria. A més s'encarregaven íntegrament dels preparatius del viatge, tramitar la documentació i els bitllets de vol.

L'organització comptava amb col·laboradors que realitzaven funcions específiques com el control i trasllat de les víctimes durant els serveis sexuals que realitzessin fos dels pisos. A més publicitaven els serveis sexuals a través de diferents pàgines web de contactes, en el contingut dels quals indicaven números de telèfon als quals cridaven els clients per concertar els serveis i que eren atesos pels propis membres de l'entramat.

Un dels principals col·laboradors de l'entramat criminal, que regentava un dels pisos on s'explotava sexualment a les víctimes, utilitzava fins i tot un arma de foc per acoquinar i tractar-les de forma molt denigrante.

L'organització criminal es dedicava també a la venda de substàncies estupefaents als clients que ho demandessin, tals com a cocaïna, “tusi” o cocaïna rosa o comprimits potenciadores del desig sexual. Els implicats obligaven a les seves víctimes a consumir algunes d'aquestes substàncies, pràctica habitual per anul·lar la voluntat i allargar la durada dels serveis sexuals, tot la qual cosa es traduïa en majors beneficis econòmics pels tratantes.

Explotades les 24 hores

Algunes de les víctimes, en la seva majoria de nacionalitat peruana, van ser captades al seu país d'origen a través de xarxes socials, contactes al país o directament a través dels principals responsables a Espanya.

Una vegada es trobaven en territori nacional, eren recollides en l'aeroport pels principals membres de l'organització o per familiars d'aquests, els qui les traslladaven fins a domicilis particulars de Madrid o de Fuengirola amb autobús i, seguidament, als pisos de cites. En aquest lloc els informaven del deute econòmic que havien contret pel seu trasllat –podia ascendir fins als 3000 euros- i que havien de saldar exercint la prostitució. Per a això havien d'estar disponibles les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, no podent rebutjar a cap client ni servei sexual. La xarxa criminal es quedava amb el 70% íntegre dels beneficis que generava i solament el 30% era per cobrar el seu deute.

Les víctimes solament podien sortir de les cases de cites per realitzar serveis sexuals en habitatges. A més, la seva activitat era monitorada de forma constant a través de càmeres de videovigilancia instal·lades a les cases de cites. Si les víctimes manifestaven el seu desig de sortir dels pisos, després d'aconseguir saldar el seu deute inicial, l'organització incrementava el deute contret perquè mai aconseguissin alliberar-se.

Recerca policial

El control que els integrants de l'organització exercien sobre les seves víctimes, així com el fet que l'explotació es produís en domicilis en comptes d'en clubs d'alternació, al principi va dificultar el desenvolupament dels esbrinaments per a la detecció de les activitats il·lícites. A més comptaven amb la col·laboració d'una agència de viatges, situada a Madrid, que s'encarregava de gestionar els bitllets d'avió i reserves de les víctimes.

Per al bon funcionament de l'operatiu, s'ha comptat amb la presència a Espanya d'autoritats peruanes, la qual cosa ha contribuït a la consolidació de la lluita internacional contra la Tracta d'Éssers humans. La recerca ha obtingut ajuda de l'Agregaduría d'Interior en Perú per a la localització de les víctimes i ha rebut col·laboració de l'ONG OURrescue.

La recerca va culminar amb l'alliberament de set víctimes d'explotació sexual i la detenció d'11 persones pels delictes de Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, delicte contra la Salut Pública i un dels detinguts ho va anar per tinença il·lícita d'armes. Sis d'aquestes detencions van ser a la ciutat de Fuengirola i cinc a Madrid.

S'han realitzat quatre entrades i registres, dos en la localitat de Madrid i dues en Fuengirola. S'han intervingut uns 5000 euros en efectiu, documentació relacionada amb la recerca, uns deu telèfons mòbils, un dispositiu informàtic USB, diverses substancies estupefaents, entre les quals es trobaven dos grams de cocaïna rosa o “tusi”, cinc grams d'haixix, un de cocaïna i marihuana.

Tots contra la Tracta

La Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual és un delicte que es comet a nivell mundial, es pot lluitar contra això i ajudar a les víctimes a alliberar-se de les seves captores. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.