En diversos municipis de la província de Pontevedra

La Policía Nacional desarticula en Galicia un grupo criminal al que se le ha intervenido más de cinco toneladas de hachís

Un total de 27 persones han sigut detingudes com a membres d'una organització que introduïa a Espanya importants partides de droga utilitzant pesquers i embarcacions d'alta velocitat

24/11/22

Agentes de la Policía Nacional han desarticulado una organización criminal gallega dedicada presuntamente a la importación de hachís, a quienes se les ha intervenido más de cinco toneladas de esta sustancia estupefaciente. Un total de 27 personas han sido detenidas en las localidades pontevedresas de Vilagarcia de Arousa, Vilanova de Arousa, A Illa de Arousa, Sanxenxo y Catoira, y en un municipio de la provincia de Vizcaya.

Les investigacions van començar al setembre de 2021, quan es va tindre coneixement que un grup criminal estava introduint a Espanya importants partides d'haixix en pesquers i embarcacions d'alta velocitat. En un primer moment, els agents van poder localitzar en una drassana de Portugal un camió sospitós que es trobava carregant una embarcació d'alta velocitat de 12,5 metros d'eslora i tres motors de gran cilindrada. Hores més tard, eixe camió va accedir a una nau que posseïa l'organització investigada.

Davant estes evidències, es va acordar la vigilància de l'embarcació, que més tard va eixir a navegar en paral·lel a la península Ibèrica amb rumb sud, la qual cosa va acréixer les sospites que seria utilitzada per a la càrrega d'alguna important quantitat de substàncies estupefaents. La seua marxa va finalitzar amb la intervenció de 89 bolics d'haixix amb un pes aproximat de 2.600 quilograms, i que havien sigut llançats al mar en la província d'Huelva. Al mateix temps, van ser detinguts els seus dos tripulants, que van passar a disposició judicial.

Nova confiscació en la província d'Huelva

Durant el passat mes de gener, els agents van intervendre una embarcació d'alta velocitat de 14 metros d'eslora i tres motors de 300 cavalls. Durant eixa operació també es va intervendre 70 bolics d'haixix amb un pes aproximat de 2.100 quilograms. A més van ser intervenuts altres dos investigats, els qui també van ser posats a disposició judicial. Este transport va posar de manifest el prestigi del grup criminal en el món del narcotràfic, ja que van ser reclutats per una organització marroquina per a tripular una llanxa que per les seues característiques tècniques havia sigut rebutjada pels seus propietaris.

Les reunions entre els membres de l'organització gallega per a ultimar els preparatius d'un vaixell amb base en A Illa d'Arousa van ser constants. Durant un d'eixos encontres, l'organització propietària de l'haixix va contactar amb el representant de l'organització gallega per a “senyalitzar” l'operació, proporcionar els punts d'encontre i entregar els mitjans tècnics necessaris.

Va ser finalment el dia 18 de maig de 2022 quan el vaixell va abandonar el port prenent rumb sud, encara que el patró del vaixell va decidir avortar l'operació i abandonar l'embarcació en una platja de la localitat de Huelva de Punta Ombria. Posteriorment, el patró va decidir realitzar noves gestions amb la intenció de reprendre l'operació de narcotràfic amb un nou vaixell

A pesar de tot, l'organització va deixar de mostrar interés a salpar, ja que les condicions estaven deixant de ser les idònies per a escometre operacions de gran importància. Davant tal conjuntura, i d'acord amb el criteri de l'Òrgan Instructor i de la Fiscalia Especial Antidroga de Pontevedra, es va decidir dur a terme l'operatiu policial per a la desarticulació de l'organització investigada. S'han realitzat 27 detencions en les localitats de Pontevedra de Vilagarcia d'Arousa, Vilanova d'Arousa, A Illa d'Arousa, Sanxenxo i Catoira, i en un municipi de la província de Biscaia, i s'han practicat 23 registres domiciliaris. L'operació seguix oberta i no es descarten més detencions en les pròximes setmanes.