En diversos municipis de la província de Pontevedra

La Policia Nacional desarticula a Galícia un grup criminal al que se li ha intervingut més de cinc tones d'haixix

Un total de 27 persones han estat detingudes com a membres d'una organització que introduïa a Espanya importants partides de droga utilitzant pesquers i embarcacions d'alta velocitat

24/11/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal gallega dedicada presumptament a la importació d'haixix, a els qui se'ls ha intervingut més de cinc tones d'aquesta substancia estupefaent. Un total de 27 persones han estat detingudes en les localitats de Pontevedra de Vilagarcia d'Arousa, Vilanova d'Arousa, A Illa d'Arousa, Sanxenxo i Catoira, i en un municipi de la província de Biscaia.

Les recerques van començar al setembre de 2021, quan es va tenir coneixement que un grup criminal estava introduint a Espanya importants partides d'haixix en pesquers i embarcacions d'alta velocitat. En un primer moment, els agents van poder localitzar en una drassana de Portugal un camió sospitós que es trobava carregant una embarcació d'alta velocitat de 12,5 metros d'eslora i tres motors de gran cilindrada. Hores més tard, aquest camió va accedir a una nau que posseïa l'organització investigada.

Davant aquestes evidències, es va acordar la vigilància de l'embarcació, que més tard va sortir a navegar en paral·lel a la península Ibèrica amb rumb sud, la qual cosa va acréixer les sospites que seria utilitzada per a la càrrega d'alguna important quantitat de substàncies estupefaents. La seva marxa va finalitzar amb la intervenció de 89 fardells d'haixix amb un pes aproximat de 2.600 quilograms, i que havien estat llançats al mar a la província d'Huelva. Al mateix temps, van ser detinguts els seus dos tripulants, que van passar a disposició judicial.

Nova confiscació a la província d'Huelva

Durant el passat mes de gener, els agents van intervenir una embarcació d'alta velocitat de 14 metros d'eslora i tres motors de 300 cavalls. Durant aquesta operació també es va intervenir 70 fardells d'haixix amb un pes aproximat de 2.100 quilograms. A més van ser intervinguts altres dos investigats, els qui també van ser posats a disposició judicial. Aquest transport va posar de manifest el prestigi del grup criminal al món del narcotràfic, ja que van ser reclutats per una organització marroquina per tripular una llanxa que per les seves característiques tècniques havia estat rebutjada pels seus propietaris.

Les reunions entre els membres de l'organització gallega per ultimar els preparatius d'un vaixell amb base en A Illa d'Arousa van ser constants. Durant un d'aquests encontres, l'organització propietària de l'haixix va contactar amb el representant de l'organització gallega per “senyalitzar” l'operació, proporcionar els punts d'encontre i lliurar els mitjans tècnics necessaris.

Va ser finalment el dia 18 de maig de 2022 quan el vaixell va abandonar el port prenent rumb sud, encara que el patró del vaixell va decidir avortar l'operació i abandonar l'embarcació en una platja de la localitat de Huelva de Punta Ombria. Posteriorment, el patró va decidir realitzar noves gestions amb la intenció de reprendre l'operació de narcotràfic amb un nou vaixell

Malgrat tot, l'organització va deixar de mostrar interès a salpar, ja que les condicions estaven deixant de ser les idònies per escometre operacions de gran importància. Davant tal conjuntura, i d'acord amb el criteri de l'Òrgan Instructor i de la Fiscalia Especial Antidroga de Pontevedra, es va decidir dur a terme l'operatiu policial per a la desarticulació de l'organització investigada. S'han realitzat 27 detencions en les localitats de Pontevedra de Vilagarcia d'Arousa, Vilanova d'Arousa, A Illa d'Arousa, Sanxenxo i Catoira, i en un municipi de la província de Biscaia, i s'han practicat 23 registres domiciliaris. L'operació segueix oberta i no es descarten més detencions en les properes setmanes.