En una investigació duta a terme per la Policia Nacional juntament amb les autoritats policials d'Equador (OCN-Quito) i Colòmbia (OCN-Bogotà)

Detinguda en Equador una fugitiva inclosa en la llista dels més buscats per la Policia Nacional i EUROPOL

Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez estava reclamada per les autoritats espanyoles pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, trànsit de drogues i blanqueig de capitals

Ha sigut arrestada en la ciutat de Machala (Equador) el dia 28 d'octubre per integrants d'OCN-Quito desplaçats a aquesta localitat

La reclamada pertanyia presumptament a una organització criminal internacional que portava a dones des de Colòmbia a Espanya per a prostituir-les en condicions abusives, havent d'estar disponible 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, sense dret a cap descans

Figurava en les llista dels deu fugitius més buscats per Espanya, en els Europe´s most wanted fugitives d'EUROPOL i el programa Interpol Support to El PAcCTO

Fugitiva detinguda

31/10/22

Agents de la Policia Nacional, en una investigació realitzada amb les autoritats d'Equador i Colòmbia, han localitzat i detingut a Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, ciutadana colombiana que figurava entre els deu fugitius més buscats per Espanya, en la llista dels Europe´s most wanted fugitives d'EUROPOL i el programa Interpol Support to El PAcCTO. La dona va ser arrestada divendres passat en la ciutat de Machala (Equador) era buscada per les autoritats espanyoles pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, trànsit de drogues i blanqueig de capitals . Amb la seua detenció s'eleva a quatre la xifra de fugitius que ja han sigut localitzats des que la Policia Nacional publicara el passat mes de maig la llista dels deu pròfugs més buscats.

La detenció de Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez suposa la culminació d'un treball de cooperació i coordinació desenvolupat des de principis del present any en la qual han col·laborat les Comissàries Generals de Policia Judicial i Estrangeria i Fronteres, en coordinació amb l'Oficina Central Nacional d'Interpol Madrid.

A principis del mes de gener de 2022 agents de la Secció de Fugitius de la Policia Nacional van tindre coneixement de la reclamació judicial interposada sobre esta dona pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, delicte de trànsit de drogues i delicte de blanqueig de capitals.

La detinguda pertanyia presumptament a una organització criminal internacional dedicada al trànsit de persones amb finalitats d'explotació sexual que operava des de Colòmbia i que el seu desino final era Espanya. Esta dona oferia a les víctimes vindre a Espanya a canvi de 1500 euros, quantitat que havien de retornar exercint la prostitució en un pis regentat per ella, sense especificar les condicions en les quals realitzarien esta activitat. Per al viatge a Espanya, les víctimes havien de posar-se en contacte amb un altre membre de l'organització que els proporcionava els bitllets d'avió, reserves d'hotel i documentació fraudulenta. Una vegada en el nostre país eren traslladades a un pis en la localitat alacantina d'Elx, gestionat per Viviana, i on havien d'exercir la prostitució. Allí se'ls informava que el deute contret amb l'organització ascendia a 3.000 euros.

Les víctimes havien d'estar disponibles 24 hores al dia

Les condicions en les quals les víctimes havien de treballar com a prostitutes eren abusives, havent d'estar disponible 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, sense dret a cap descans. Solament podien eixir del pis una hora al dia per a fer encàrrecs personals, però si un client les cridava, havien de tornar al pis. Compartien les habitacions on realitzaven servicis sexuals i els diners que guanyaven els era retirat per a saldar el deute. La detinguda no solament s'encarregava de la vigilància de les víctimes, sinó que a més subministrava cocaïna al pis, ja que es tractava d'un altre dels servicis que oferien als clients.

Per estos fets la fugitiva s'enfrontaria a una pena màxima de 32 anys de presó, atés que en l'actualitat no ha pogut celebrar-se el juí per trobar-se Viviana en parador desconegut per a les autoritats judicials espanyoles.


Retorn a Colòmbia a causa dels càrrecs als quals havia d'enfrontar-se

Els agents van esbrinar que, la detinguda havia estat portant una vida totalment integrada en al ciutat d'Elx (Alacant) i que havia aconseguit traslladar fins a allí a part dels seus familiars, però que a causa dels càrrecs als quals havia d'enfrontar-se, finalment va decidir tornar al seu país natal, Colòmbia, on tenia el suport de l'organització per a ocultar-se de l'acció de la justícia.

Per tot açò es van iniciar els mecanismes de cooperació internacional a través dels canals de les Oficines Centrals Nacionals de Madrid i Bogotà, per a conéixer que efectivament esta persona es trobava a Colòmbia. Els investigadors van sol·licitar la col·laboració de la Direcció d'Investigació Criminal i INTERPOL (DIJIN) de la Policia Nacional de Colòmbia, a través de l'Oficial d'Enllaç de la UDYCO Central de la Policia Nacional, perquè es realitzaren gestions relatives a conéixer si la reclamada es trobava en territori colombià, al mateix temps que se sol·licitava al jutjat reclamant que s'autoritzara el corresponent Orde Internacional de Detenció.

Oculta en la selva entre Colòmbia i Equador

De les investigacions realitzades per Policia Nacional de Colòmbia, es va poder determinar que efectivament Viviana, es trobava en aquell país, en una zona de difícil accés en l'interior de la selva, en una localitat molt pròxima a frontera d'Equador. A més, es va tindre coneixement que la fugitiva, prenia nombroses mesurades protecció, entre les quals es trobava desplaçar-se en ocasions a territori equatorià, on pel que sembla també comptava amb una àmplia xarxa de col·laboradors que li proporcionava cobertura per a la seua ocultació.

Cal destacar que a més, durant el desenvolupament de la investigació, i ja tenint coneixement que la fugitiva podria estar movent-se entre Colòmbia i Equador, agents de la Secció de Fugitius i de l'OCN-Madrid han estat cooperant en l'intercanvi d'informació de forma trilateral (Espanya-Colòmbia-Equador), durant el desenvolupament dels encontres celebrats per la Taula de treball del PACcTO (Programa d'Assistència Contra el Crim Transnacional Organitzat) celebrat a Buenos Aires en el mes de novembre de 2022.

Fruit de l'intercanvi d'informació es va poder establir que la fugitiva, s'havia situat definitivament en Equador, per la qual cosa els investigadors van començar a realitzar intercanvi d'informació, a través de l'Oficial d'Enllaç de Policia Nacional d'UDYCO Central en Equador, el qual ha donat com resultat la localització de Viviana en la localitat de Machala, on un equip d'OCN-Quito ha aconseguit la seua detenció.

 

Quarta detinguda dels més buscats

En el passat mes de maig, la Policia Nacional va publicar la llista dels deu fugitius més buscats a fi de sol·licitar la col·laboració ciutadana per a la seua localització. Amb la localització i arrest de Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez ja són quatre els pròfugs localitzats i detinguts.

Es tracta d'un dels fugitius més importants per a la Policia Nacional, sent inclosa en les campanyes divulgatives dels “10 més Buscats”, Europe´s Most Wanted Fugitives i el programa Interpol Support to El PAcCTO, realitzades per Policia Nacional, ENFAST i Interpol, respectivament.