En una recerca duta a terme per la Policia Nacional juntament amb les autoritats policials d'Equador (OCN-Quito) i Colòmbia (OCN-Bogotà)

Detinguda en Equador una fugitiva inclosa en la llista dels més cercats per la Policia Nacional i EUROPOL

Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez estava reclamada per les autoritats espanyoles pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, tráfico de drogues i blanqueig de capitals

Ha estat arrestada a la ciutat de Machala (Equador) el dia 28 d'octubre per integrants d'OCN-Quito desplaçats a aquesta localitat

La reclamada pertanyia presumptament a una organització criminal internacional que portava a dones des de Colòmbia a Espanya per prostituir-les en condicions abusives, havent d'estar disponible 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, sense dret a cap descans

Figurava en les llista dels deu fugitius més cercats per Espanya, en els Europe´s most wanted fugitives d'EUROPOL i el programa Interpol Support to El PAcCTO

Fugitiva detinguda

31/10/22

Agents de la Policia Nacional, en una recerca realitzada amb les autoritats d'Equador i Colòmbia, han localitzat i detingut a Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, ciutadana colombiana que figurava entre els deu fugitius més cercats per Espanya, en la llista dels Europe´s most wanted fugitives d'EUROPOL i el programa Interpol Support to El PAcCTO. La dona va ser arrestada divendres passat a la ciutat de Machala (Equador) era cercada per les autoritats espanyoles pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, tráfico de drogues i blanqueig de capitals . Amb la seva detenció s'eleva a quatre la xifra de fugitius que ja han estat localitzats des que la Policia Nacional publiqués el passat mes de maig la llista dels deu pròfugs més cercats.

La detenció de Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez suposa la culminació d'un treball de cooperació i coordinació desenvolupat des de principis del present any en la qual han col·laborat les Comissàries Generals de Policia Judicial i Estrangeria i Fronteres, en coordinació amb l'Oficina Central Nacional d'Interpol Madrid.

A principis del mes de gener de 2022 agents de la Secció de Fugitius de la Policia Nacional van tenir coneixement de la reclamació judicial interposada sobre aquesta dona pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats sexuals, delicte de tráfico de drogues i delicte de blanqueig de capitals.

La detinguda pertanyia presumptament a una organització criminal internacional dedicada al tráfico de persones amb finalitats d'explotació sexual que operava des de Colòmbia i que el seu desino final era Espanya. Aquesta dona oferia a les víctimes venir a Espanya a canvi de 1500 euros, quantitat que havien de retornar exercint la prostitució en un pis regentat per ella, sense especificar les condicions en les quals realitzarien aquesta activitat. Per al viatge a Espanya, les víctimes havien de posar-se en contacte amb un altre membre de l'organització que els proporcionava els bitllets d'avió, reserves d'hotel i documentació fraudulenta. Una vegada al nostre país eren traslladades a un pis en la localitat alacantina d'Elx, gestionat per Viviana, i on havien d'exercir la prostitució. Allí se'ls informava que el deute contret amb l'organització ascendia a 3.000 euros.

Les víctimes havien d'estar disponibles 24 hores al dia

Les condicions en les quals les víctimes havien de treballar com a prostitutes eren abusives, havent d'estar disponible 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, sense dret a cap descans. Solament podien sortir del pis una hora al dia per fer encàrrecs personals, però si un client les cridava, havien de tornar al pis. Compartien les habitacions on realitzaven serveis sexuals i els diners que guanyaven els era retirat per saldar el deute. La detinguda no solament s'encarregava de la vigilància de les víctimes, sinó que a més subministrava cocaïna al pis, ja que es tractava d'un altre dels serveis que oferien als clients.

Per aquests fets la fugitiva s'enfrontaria a una pena màxima de 32 anys de presó, atès que en l'actualitat no ha pogut celebrar-se el judici per trobar-se Viviana en parador ignorat per a les autoritats judicials espanyoles.


Retorn a Colòmbia a causa dels càrrecs als quals havia d'enfrontar-se

Els agents van esbrinar que, la detinguda havia estat portant una vida totalment integrada en al ciutat d'Elx (Alacant) i que havia aconseguit traslladar fins a allí a part dels seus familiars, però que a causa dels càrrecs als quals havia d'enfrontar-se, finalment va decidir tornar al seu país natal, Colòmbia, on tenia el suport de l'organització per ocultar-se de l'acció de la justícia.

Per tot això es van iniciar els mecanismes de cooperació internacional a través dels canals de les Oficines Centrals Nacionals de Madrid i Bogotà, per conèixer que efectivament aquesta persona es trobava a Colòmbia. Els investigadors van sol·licitar la col·laboració de l'Adreça de Recerca Criminal i INTERPOL (DIJIN) de la Policia Nacional de Colòmbia, a través de l'Oficial d'Enllaç de la UDYCO Central de la Policia Nacional, perquè es realitzessin gestions relatives a conèixer si la reclamada es trobava en territori colombià, al mateix temps que se sol·licitava al jutjat reclamant que s'autoritzés la corresponent Ordre Internacional de Detenció.

Oculta en la selva entre Colòmbia i Equador

De les recerques realitzades per Policia Nacional de Colòmbia, es va poder determinar que efectivament Viviana, es trobava en aquell país, en una zona de difícil accés a l'interior de la selva, en una localitat molt propera a frontera d'Equador. A més, es va tenir coneixement que la fugitiva, prenia nombroses mesurades protecció, entre les quals es trobava desplaçar-se en ocasions a territori equatorià, on pel que sembla també comptava amb una àmplia xarxa de col·laboradors que li proporcionava cobertura per a la seva ocultació.

Cal destacar que a més, durant el desenvolupament de la recerca, i ja tenint coneixement que la fugitiva podria estar movent-se entre Colòmbia i Equador, agents de la Secció de Fugitius i de l'OCN-Madrid han estat cooperant en l'intercanvi d'informació de forma trilateral (Espanya-Colòmbia-Equador), durant el desenvolupament dels encontres celebrats per la Taula de treball del PACcTO (Programa d'Assistència Contra el Crim Transnacional Organitzat) celebrat a Buenos Aires en el mes de novembre de 2022.

Fruit de l'intercanvi d'informació es va poder establir que la fugitiva, s'havia situat definitivament en Equador, per la qual cosa els investigadors van començar a realitzar intercanvi d'informació, a través de l'Oficial d'Enllaç de Policia Nacional d'UDYCO Central en Equador, el qual ha donat com resultat la localització de Viviana en la localitat de Machala, on un equip d'OCN-Quito ha aconseguit la seva detenció.

 

Quarta detinguda dels més cercats

En el passat mes de maig, la Policia Nacional va publicar la llista dels deu fugitius més cercats a fi de sol·licitar la col·laboració ciutadana per a la seva localització. Amb la localització i arrest de Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez ja són quatre els pròfugs localitzats i detinguts.

Es tracta d'un dels fugitius més importants per a la Policia Nacional, sent inclosa en les campanyes divulgatives dels “10 més Cercats”, Europe´s Most Wanted Fugitives i el programa Interpol Support to El PAcCTO, realitzades per Policia Nacional, ENFAST i Interpol, respectivament.