Han estafat quasi tres milions d'euros

Desarticulat un grup criminal dedicat a la comissió d'estafes milionàries via sms fent-se passar per entitats bancàries

Huit persones han sigut detingudes a Madrid, Zaragoza, València i Orense acusats de presumpta pertinença a organització criminal, falsedat documental, usurpació d'identitat i estafa informàtica

Els cibercriminales enviaven sms de manera massiva alertant d'una possible bretxa de seguretat i realitzant cridades a les víctimes fent-se passar per empleats de banca amb la finalitat d'obtindre les seues credencials i realitzar desviaments patrimonials a favor de l'organització

11/10/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal dedicada , a cometre fraus mitjançant les tècniques de smishing i vishing que tenen com a objectiu l'accés il·legítim als comptes bancaris de les víctimes a través de missatges de text i telefonades telefòniques la formalització de transferències bancàries o la contractació de préstecs de concessió immediata. Fins al moment s'han identificat 19 persones estafades repartides per tot el territori nacional, quasi tres milions d'euros defraudats i s'han detingut a huit persones -Madrid, Zaragoza, València i Orense- com a presumptes autors de diversos delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, usurpació d'identitat i estafa informàtica.

Les investigacions s'inicien quan es detecta un frau especialitzat que combina dos modalitats de phishing bancari. En primer lloc la víctima rep un missatge de text  alertant d'un accés no reconegut en els seus comptes, amb un enllaç perquè l'usuari punxe en el mateix i siga redirigit a l'entitat bancària que està sent usurpada. Els cibercriminales suplanten la línia telefònica que l'entitat bancària utilitza per a comunicar-se amb els seus clients i reiterar-los que s'han detectat moviments fraudulents en els seus comptes per a reforçar este procés i perfeccionar l'estafa.

Quan la víctima rep esta telefonada proporciona als delinqüents una sèrie de codis de verificació creient que estan anul·lant l'operació quan en realitat l'estan iniciant. Esta acció fa que s'apoderen de la seua banca online i puguen realitzar transferències o la contractació de préstecs de concessió immediata a favor d'altres membres de l'organització.

L'operació seguix oberta, quedant pendent la detenció de més persones implicades i que formen part de l'entramat criminal, no descartant l'aparició de nous perjudicats.

Consells a través de xarxes socials

La Policia Nacional a través de les seues xarxes socials aconsella habitualment per a previndre ser víctima d'este tipus de fraus, especialment quan grups criminals realitzen enviaments massius de sms per a cometre esta modalitat d'estafa. En algunes ocasions, els mètodes emprats per estos delinqüents, aconseguixen que el sms fraudulent que envien s'inserisca en el fil de missatges reals de la nostra entitat bancària, per la qual cosa s'han de recordar especialment els consells facilitats per Policia Nacional.

Quan es rep un d'estos missatges fraudulents hem de recordar que les entitats bancàries mai envien eixe tipus de comunicacions a través de sms, per la qual cosa no hem de punxar en l'enllaç que ens envien i eliminar-ho directament.