Han estafat gairebé tres milions d'euros

Desarticulat un grup criminal dedicat a la comissió d'estafes milionàries via sms fent-se passar per entitats bancàries

Vuit persones han estat detingudes a Madrid, Zaragoza, València i Orense acusats de presumpta pertinença a organització criminal, falsedat documental, usurpació d'identitat i estafa informàtica

Els cibercriminales enviaven sms de manera massiva alertant d'una possible bretxa de seguretat i realitzant cridades a les víctimes fent-se passar per empleats de banca amb la finalitat d'obtenir les seves credencials i realitzar desviaments patrimonials a favor de l'organització

11/10/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal dedicada , a cometre fraus mitjançant les tècniques de smishing i vishing que tenen com a objectiu l'accés il·legítim als comptes bancaris de les víctimes a través de missatges de text i trucades telefòniques la formalització de transferències bancàries o la contractació de préstecs de concessió immediata. Fins al moment s'han identificat 19 persones estafades repartides per tot el territori nacional, gairebé tres milions d'euros defraudats i s'han detingut a vuit persones -Madrid, Zaragoza, València i Orense- com a presumptes autors de diversos delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, usurpació d'identitat i estafa informàtica.

Les recerques s'inicien quan es detecta un frau especialitzat que combina dues modalitats de phishing bancari. En primer lloc la víctima rep un missatge de text  alertant d'un accés no reconegut en els seus comptes, amb un enllaç perquè l'usuari punxi en el mateix i sigui redirigit a l'entitat bancària que està sent usurpada. Els cibercriminales suplanten la línia telefònica que l'entitat bancària utilitza per comunicar-se amb els seus clients i reiterar-los que s'han detectat moviments fraudulents en els seus comptes per reforçar aquest procés i perfeccionar l'estafa.

Quan la víctima rep aquesta trucada proporciona als delinqüents una sèrie de codis de verificació creient que estan anul·lant l'operació quan en realitat l'estan iniciant. Aquesta acció fa que s'apoderin de la seva banca online i puguin realitzar transferències o la contractació de préstecs de concessió immediata a favor d'altres membres de l'organització.

L'operació segueix oberta, quedant pendent la detenció de més persones implicades i que formen part de l'entramat criminal, no descartant l'aparició de nous perjudicats.

Consells a través de xarxes socials

La Policia Nacional a través de les seves xarxes socials aconsella habitualment per prevenir ser víctima d'aquest tipus de fraus, especialment quan grups criminals realitzen enviaments massius de sms per cometre aquesta modalitat d'estafa. En algunes ocasions, els mètodes emprats per aquests delinqüents, aconsegueixen que el sms fraudulent que envien s'insereixi en el fil de missatges reals de la nostra entitat bancària, per la qual cosa s'han de recordar especialment els consells facilitats per Policia Nacional.

Quan es rep un d'aquests missatges fraudulents hem de recordar que les entitats bancàries mai envien aquest tipus de comunicacions a través de sms, per la qual cosa no hem de punxar a l'enllaç que ens envien i eliminar-ho directament.