Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desmantellada una organització criminal polonés-danesa dedicada al trànsit de drogues des d'Espanya a la resta d'Europa

Detingudes 16 persones a Alacant, Barcelona, Màlaga i Múrcia, dels quals alguns havien sigut condemnats prèviament per delictes violents efectuats a Polònia

El grup desarticulat va contactar a Espanya amb una dona coneguda pels seus vincles amb el trànsit internacional de cocaïna, amb la qual van tractar d'establir una línia d'enviament de drogues per via aèria des de Colòmbia fins a Països Baixos

Durant la investigació es va confiscar un enviament de 200 quilograms de marihuana dirigits als països escandinaus, la qual cosa va permetre la detenció de cinc persones

08/10/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desmantellat una organització criminal polonés-danesa dedicada, presumptament, al trànsit de drogues des d'Espanya fins a la resta d'Europa. Un total de 16 persones han sigut detingudes en les localitats malaguenyes d'Alhaurín de la Torre, Fuengirola, Marbella i Màlaga, en els municipis murcians de Los Alcázares, Mazarrón i Múrcia, en les localitats barcelonines de Premiá de Dalt i Barcelona, i en la població alacantina d'Oriola.

Les investigacions van començar durant l'estiu de 2020, quan els agents van rebre una informació confidencial que alertava sobre una dona d'origen colombià que vivia des de feia dècades a Marbella, i qui estaria preparant un important enviament de cocaïna des de Sud-amèrica fins a Espanya. Esta dona, que gaudia d'un alt nivell de vida, vivia en una mansió de més de 3.000 metros quadrats valorada en uns tres milions d'euros.

  

A causa de la seua alta capacitat econòmica i a les relacions que va tindre en el passat amb importants delinqüents nacionals i estrangers, la investigació es va centrar en ella amb l'objectiu de reunir indicis no solament de l'activitat relacionada amb el trànsit de drogues, sinó també amb el blanqueig de capitals que podia derivar dels delictes contra la salut pública que s'estaven investigant.

 

Estes gestions van vincular a la investigada amb un home de nacionalitat alemanya, condemnat en 2014 per introduir 200 quilograms de cocaïna en Dinarmarca, i que en l'actualitat formava part d'una organització polonesa, assentada a Espanya, especialitzada a realitzar enviaments de grans quantitats d'estupefaents per carretera des d'Espanya als països nòrdics i centreeuropeus, havent-se identificat enviaments a Alemanya, Polònia, Noruega i Dinamarca.

 

El líder del grup comptava amb un ampli historial delictiu

 

L'organització estava conformada per ciutadans polonesos, alguns d'ells amb antecedents en el seu país d'origen per haver pertangut a diferents grups criminals dedicats al trànsit de drogues i que feien ús de la violència en la seua activitat criminal. Al capdavant d'esta organització se situava un ciutadà danés,  establit a Barcelona, que comptava amb un amplie historial delictiu en el seu país d'origen, per la qual cosa es trobava en el punt de mira de les autoritats de Dinamarca. El seu patrimoni il·lícit, ocult després d'un complex entramat empresarial, era investigat tant per les autoritats espanyoles com per les daneses.

 

En els més de dos anys que ha durat la investigació, es van recaptar indicis sobre un enviament de cocaïna per via aèria que els investigats havien preparat a la fi de l'any 2020. Per este enviament, la investigada hauria rebut una important quantitat de diners en efectiu com a avançament. En 2021, els agents de la Policia Nacional i els funcionaris de l'Agència Tributària van localitzar a tres persones dedicades al trànsit de cocaïna a Múrcia i Alacant sent el seu proveïdor un dels contactes de la dona investigada.

 

Eixe mateix any es va detectar una compravenda de droga en un pub de Londres. Esta acció havia sigut coordinada per un investigat d'origen britànic que es trobava a Màlaga, qui va enviar a un subaltern amb la droga perquè realitzara les gestions amb el client.  Esta informació, remesa a través de la National Crime Agency del Regne Unit, va permetre alertar a la Policia Metropolitana de Londres, que va detindre a dos persones quan intercanviaven un quilogram de cocaïna i cinc de marihuana.

 

Ja al febrer de 2022 es va confiscar una partida de 200 quilos de cogollos de marihuana dirigits a Noruega en una operació en la qual es va detindre a quatre membres de l'organització polonesa, just quan preparaven l'enviament en una finca de la província de Màlaga.

 

Confiscats un arma i un criptomonedero, a més de diverses drogues

 

A través dels mecanismes de coordinació policial internacional, es va tindre coneixement que les autoritats daneses acreditaven que el ciutadà danés estava darrere de l'enviament de 40 quilograms de cocaïna rebuts des de Barcelona a mitjan 2020, iniciant-se una cooperació policial destinada a aconseguir que este individu anara jutjat tant a Espanya com a Dinamarca pels seus delictes.

 

Fruit de l'explotació final es va detindre a onze persones. En els registres realitzats es va intervendre, entre altres productes, un arma curta, més d'un quilogram de cocaïna, més d'un quilogram i mitjà d'haixix, un criptomonedero i diversos vehicles.