Amb capacitat per a produir 120 quilos de droga setmanals

La Policia Nacional desmantella el primer laboratori de cocaïna instal·lat a Espanya amb la mateixa estructura que els de Sud-amèrica

Hi ha dotze persones detingudes, entre elles el líder de l'organització i el seu lloctinent, i s'han realitzat deu registres a Màlaga (6), Madrid (3) i Còrdova (1)

A causa de la perillositat de l'operació, l'entrada en el laboratori –que es trobava en una localitat pròxima a Madrid- va ser realitzada pel Grup Especial d'Operacions (GEO), els qui van detindre a cinc “cuiners” en ple procés d'extracció de la droga

Situat en l'exterior d'una finca de grans dimensions i baix la malesa, únicament estava protegit per unes ombrel·les i lones que intentaven ocultar la seua activitat davant l'actuació d'algun mitjà aeri

El mètode utilitzat per a obtindre l'estupefaent reflectix els grans coneixements dels “cuiners” en esta matèria ja que utilitzaven únicament per a est processe gasolina, amoníac i aigua

Laboratori desmantellat

24/09/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat el primer laboratori de producció de cocaïna localitzat a Espanya amb una estructura igual que la utilitzada en els instal·lats a Sud-amèrica, amb capacitat per a produir 120 quilos de droga setmanals. En esta operació s'ha detingut a dotze persones, entre elles el líder de l'organització i el seu lloctinent, i s'han realitzat deu registres a Màlaga, Madrid i Còrdova. A causa de la perillositat de l'operació, l'entrada en el laboratori –que es trobava en una localitat pròxima a Madrid- va ser realitzada pel Grup Especial d'Operacions (GEO) i en el seu interior, es trobaven cinc “cuiners” en ple procés d'extracció de la droga.

En el mes de maig d'enguany es va iniciar una investigació sobre una organització criminal que comptava amb una gran capacitat operativa per a desenvolupar la seua activitat il·lícita. El líder i el seu lloctinent, que residien en la província de Màlaga i portaven un alt tren de vida, controlaven, a través de tercers, empreses d'importació de sacs de ciment en els carregaments del qual ocultaven substancia estupefaent que nodria al laboratori clandestí desmantellat a Madrid. 

A partir d'eixe moment va començar a gestar-se l'operació “Silcon”. Els agents van aconseguir identificar al líder de l'organització, un ciutadà espanyol, així com a la resta de membres de la mateixa. A més van comprovar que estes persones s'estaven proveint d'una gran quantitat de productes químics, així com de tots els materials necessaris per a poder establir el laboratori. Per a esta comesa, el grup disposava d'un traster a Còrdova on emmagatzemava dissolvents para, passats uns mesos i com a mesura de seguretat, traslladar-los fins a un contenidor marítim situat en un pàrquing de vehicles de la Costa del Sol. 

A mesura que avançava la investigació, es va poder identificar a un altre ciutadà dominicà, persona de confiança del líder, que s'encarregava directament de la supervisió del procés d'elaboració de la droga en el laboratori i d'organitzar la seua distribució. Este home va reclutar personalment a tres ciutadans colombians que van vindre a Espanya expressament per a l'extracció de la substancia estupefaent. Estes persones, conegudes com a “cuiners”, són contractades normalment per a una operació concreta i cobren segons el nombre de quilos extrets, per a tornar posteriorment al seu país. 

Els investigadors van comprovar que l'organització havia llogat un xalet de grans dimensions en la localitat de Coín (Màlaga), que seria en un primer moment on se situara el laboratori, encara que per seguretat, van decidir finalment la seua instal·lació en la província de Madrid. Per al trasllat de la substancia estupefaent, els membres del grup la introduïen en sacs amb ciment i adoptaven grans mesures de seguretat, com l'ocupació de vehicles llançadora. La destinació dels sacs va ser, en principi un safareig de cotxes gestionat per membres de l'organització, i posteriorment una finca rural de grans dimensions, situats tots dos punts en localitats pròximes a la capital. A partir d'eixe moment, la finca va romandre vigilada pels agents que van observar com es traslladaven fins al lloc els “cuiners” encarregats de les tasques d'extracció i producció de la substancia estupefaent. 

La mateixa estructura que els laboratoris instal·lats a Sud-amèrica

El dia sis de setembre es va dur a terme el desenvolupament de l'operació en la qual es va detindre a nou persones. A més es van realitzar deu registres domiciliaris, aconseguint desarticular plenament l'organització, quan dies després es va detindre a altres tres integrants. 

Com a detall nou d'esta operació, que mai havia sigut vist pels especialistes en desmantellament de laboratoris fins a este moment en el nostre país, és la manera de recuperació de la cocaïna, ja que s'assembla als instal·lats en la selva sud-americana. D'una banda, normalment, estos laboratoris s'instal·len en l'interior de cases, naus o xalets per a evitar així ser controlats o cridar l'atenció dels veïns i de les Forces i Cossos de Seguretat. Este laboratori, no obstant açò, se situava en l'exterior d'una finca de grans dimensions i baix la malesa, únicament protegit per unes ombrel·les i lones que intentaven ocultar la seua activitat davant l'actuació d'algun mitjà aeri.

D'altra banda, el mètode utilitzat per a l'extracció de la pasta base de la cocaïna reflectia els grans coneixements dels “cuiners” en esta matèria ja que, normalment les organitzacions recorren al ús de gran quantitat de productes químics, molts d'ells fiscalitzats pels convenis internacionals; no obstant açò, els detinguts utilitzaven únicament per a est processe gasolina, amoníac i aigua. cal destacar, a més, les fortes mesures de seguretat adoptades pels responsables del laboratori, ja que, vigilaven la finca mitjançant l'ús d'un dron.

85 quilos de pasta base de cocaïna i 250 quilograms de ciment impregnats en droga

Després de l'actuació policial, els agents van intervendre en el laboratori 85 quilos de pasta base en diferents processos de conversió a clorhidrato de cocaïna, així com tot l'utillatge necessari per a la seua manipulació i transformació. 

En la província de Màlaga es va detindre al cap del grup i el seu lloctinent, desmantellant així la cúpula de l'organització. A més es van dur a terme sis registres domiciliaris a Màlaga, tres a Madrid i un més a Còrdova i es va confiscar un vehicle en el qual es trobava una pistola amb sis cartutxos llista per a usar, així com diners en efectiu i documentació. En un contenidor d'un pàrquing es van intervendre també gran quantitat de productes químics, tant líquids com a sòlids, que esperaven a ser utilitzats per a l'extracció en futures operacions dutes a terme per esta organització.  

En total s'han intervenut 85 quilos de pasta base de cocaïna, 250 quilograms de ciment impregnat en cocaïna, 950 litres de precursors químics, 125 quilos de precursors sòlids, sis vehicles i 36.000 euros.

Garrafes que utilitzaven per a l'elaboració de la cocaïna