Amb capacitat per produir 120 quilos de droga setmanals

La Policia Nacional desmantella el primer laboratori de cocaïna instal·lat a Espanya amb la mateixa estructura que els de Sud-amèrica

Hi ha dotze persones detingudes, entre elles el líder de l'organització i el seu lloctinent, i s'han realitzat deu registres a Màlaga (6), Madrid (3) i Còrdova (1)

A causa de la perillositat de l'operació, l'entrada en el laboratori –que es trobava en una localitat propera a Madrid- va ser realitzada pel Grup Especial d'Operacions (GEO), els qui van detenir a cinc “cuiners” en ple procés d'extracció de la droga

Situat en l'exterior d'una finca de grans dimensions i sota la mala herba, únicament estava protegit per unes ombrel·les i lones que intentaven ocultar la seva activitat davant l'actuació d'algun mitjà aeri

El mètode utilitzat per obtenir l'estupefaent reflecteix els grans coneixements dels “cuiners” en aquesta matèria ja que utilitzaven únicament per a est processo gasolina, amoníac i aigua

Laboratori desmantellat

24/09/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat el primer laboratori de producció de cocaïna localitzat a Espanya amb una estructura igual que la utilitzada en els instal·lats a Sud-amèrica, amb capacitat per produir 120 quilos de droga setmanals. En aquesta operació s'ha detingut a dotze persones, entre elles el líder de l'organització i el seu lloctinent, i s'han realitzat deu registres a Màlaga, Madrid i Còrdova. A causa de la perillositat de l'operació, l'entrada en el laboratori –que es trobava en una localitat propera a Madrid- va ser realitzada pel Grup Especial d'Operacions (GEO) i en el seu interior, es trobaven cinc “cuiners” en ple procés d'extracció de la droga.

En el mes de maig d'aquest any es va iniciar una recerca sobre una organització criminal que comptava amb una gran capacitat operativa per desenvolupar la seva activitat il·lícita. El líder i el seu lloctinent, que residien a la província de Màlaga i portaven un alt tren de vida, controlaven, a través de tercers, empreses d'importació de sacs de ciment en els carregaments del qual ocultaven substancia estupefaent que nodria al laboratori clandestí desmantellat a Madrid. 

A partir d'aquest moment va començar a gestar-se l'operació “Silcon”. Els agents van aconseguir identificar al líder de l'organització, un ciutadà espanyol, així com a la resta de membres de la mateixa. A més van comprovar que aquestes persones s'estaven proveint d'una gran quantitat de productes químics, així com de tots els materials necessaris per poder establir el laboratori. Per a aquesta comesa, el grup disposava d'un traster a Còrdova on emmagatzemava dissolvents para, passats uns mesos i com a mesura de seguretat, traslladar-los fins a un contenidor marítim situat en un pàrquing de vehicles de la Costa del Sol. 

A mesura que avançava la recerca, es va poder identificar a un altre ciutadà dominicà, persona de confiança del líder, que s'encarregava directament de la supervisió del procés d'elaboració de la droga en el laboratori i d'organitzar la seva distribució. Aquest home va reclutar personalment a tres ciutadans colombians que van venir a Espanya expressament per a l'extracció de la substancia estupefaent. Aquestes persones, conegudes com a “cuiners”, són contractades normalment per a una operació concreta i cobren segons el nombre de quilos extrets, per tornar posteriorment al seu país. 

Els investigadors van comprovar que l'organització havia llogat un xalet de grans dimensions en la localitat de Coín (Màlaga), que seria en un primer moment on se situés el laboratori, encara que per seguretat, van decidir finalment la seva instal·lació a la província de Madrid. Per al trasllat de la substancia estupefaent, els membres del grup la introduïen en sacs amb ciment i adoptaven grans mesures de seguretat, com l'ocupació de vehicles llançadora. La destinació dels sacs va ser, en principi un safareig de cotxes gestionat per membres de l'organització, i posteriorment una finca rural de grans dimensions, situats tots dos punts en localitats properes a la capital. A partir d'aquest moment, la finca va romandre vigilada pels agents que van observar com es traslladaven fins al lloc els “cuiners” encarregats de les tasques d'extracció i producció de la substancia estupefaent. 

La mateixa estructura que els laboratoris instal·lats a Sud-amèrica

El dia sis de setembre es va dur a terme el desenvolupament de l'operació en la qual es va detenir a nou persones. A més es van realitzar deu registres domiciliaris, aconseguint desarticular plenament l'organització, quan dies després es va detenir a altres tres integrants. 

Com a detall nou d'aquesta operació, que mai havia estat vist pels especialistes en desmantellament de laboratoris fins a aquest moment al nostre país, és la manera de recuperació de la cocaïna, ja que s'assembla als instal·lats en la selva sud-americana. D'una banda, normalment, aquests laboratoris s'instal·len a l'interior de cases, naus o xalets per evitar així ser controlats o cridar l'atenció dels veïns i de les Forces i Cossos de Seguretat. Aquest laboratori, no obstant això, se situava en l'exterior d'una finca de grans dimensions i sota la mala herba, únicament protegit per unes ombrel·les i lones que intentaven ocultar la seva activitat davant l'actuació d'algun mitjà aeri.

D'altra banda, el mètode utilitzat per a l'extracció de la pasta basi de la cocaïna reflectia els grans coneixements dels “cuiners” en aquesta matèria ja que, normalment les organitzacions recorren al ús de gran quantitat de productes químics, molts d'ells fiscalitzats pels convenis internacionals; no obstant això, els detinguts utilitzaven únicament per a est processo gasolina, amoníac i aigua. cal destacar, a més, les fortes mesures de seguretat adoptades pels responsables del laboratori, ja que, vigilaven la finca mitjançant l'ús d'un dron.

85 quilos de pasta basi de cocaïna i 250 quilograms de ciment impregnats en droga

Després de l'actuació policial, els agents van intervenir en el laboratori 85 quilos de pasta basi en diferents processos de conversió a clorhidrato de cocaïna, així com tot l'utillatge necessari per a la seva manipulació i transformació. 

A la província de Màlaga es va detenir al cap del grup i el seu lloctinent, desmantellant així la cúpula de l'organització. A més es van dur a terme sis registres domiciliaris a Màlaga, tres a Madrid i un més a Còrdova i es va confiscar un vehicle en el qual es trobava una pistola amb sis cartutxos llista per usar, així com diners en efectiu i documentació. En un contenidor d'un pàrquing es van intervenir també gran quantitat de productes químics, tant líquids com a sòlids, que esperaven a ser utilitzats per a l'extracció en futures operacions dutes a terme per aquesta organització.  

En total s'han intervingut 85 quilos de pasta basi de cocaïna, 250 quilograms de ciment impregnat en cocaïna, 950 litres de precursors químics, 125 quilos de precursors sòlids, sis vehicles i 36.000 euros.

Garrafes que utilitzaven per a l'elaboració de la cocaïna