Operació contra el terrorisme yihadista

Detinguts dos gihadistes retornats de Síria amb formació militar i experiència en combat

És la primera vegada que es deté a dos FTF -Combatent Terrorista Estranger- amb vinculacions amb Espanya després d'entrar de manera coordinada i clandestina a Europa usant la ruta dels Balcans

Un d'ells ha ingressat a la presó després de la seua detenció a Mataró (Barcelona) mentre que el segon va ser arrestat a Àustria en virtut d'una OEDE emesa per l'Audiència Nacional

Tots dos tenien formació militar i tenien experiència en combat des que en 2014 es van unir als grups afiliats a Al-Qaeda a Síria

05/08/22

Agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació contraterrorista que s'ha saldat amb la detenció de dos FTFs (Combatent Terrorista Estranger). Tots dos detinguts havien entrat clandestinament junts a Europa a través de la denominada ruta dels Balcans, i han sigut arrestats per la seua presumpta pertinença a organització terrorista.

El primer d'ells va ser detingut a Àustria, gràcies a un Orde de Detenció Europea (OEDE) emesa per l'Audiència Nacional en el marc d'una investigació de la Comissaria General d'Informació. El segon ha sigut detingut a Mataró (Barcelona) on havia arribat fa escassos dies i, després de la seua posada a disposició judicial en el dia d'hui, ha ingressat a la presó.

En zona de conflicte des de 2014

La investigació va començar a l'inici de l'any quan la Comissaria General d'Informació va obtindre informació que dos FTFs, vinculats amb Espanya i de nacionalitat marroquina, planejaven entrar a Europa. A partir d'eixe moment van començar les gestions baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número Sis i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Un dels detinguts havia residit a Espanya abans de desplaçar-se, l'any 2014, a zona en conflicte mentre que l'altre havia partit a l'any següent des de Marroc. Este últim mai havia viscut a Espanya, però gran part de la seua família residia en el nostre país des de feia set anys.

Una vegada a Síria, els investigats es van inserir en els grups afins d'Al-Qaeda i van rebre entrenament militar per a adquirir experiència en combat. Després de la pèrdua de territoris en la zona sirià-irakí pels grups terroristes, tots dos van aconseguir desplaçar-se a Turquia on han estat vivint en els últims mesos a l'espera de poder creuar clandestinament a Europa.

Els dos investigats van aconseguir entrar a Europa fa dos mesos utilitzant la denominada ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria i Àustria. En este últim país, un d'ells va ser detingut en virtut d'un Orde de Detenció Europea (OEDE) emesa per l'Audiència Nacional en el marc d'una investigació de la Comissaria General d'Informació. 

El segon FTF va continuar el seu recorregut fins a arribar a Espanya on es va refugiar en un domicili a Mataró. Allí va ser detingut per agents especialitzats en la lluita antiterrorista i, després de la seua posada a disposició judicial en el dia d'hui, ha ingressat a la presó.

Esta operació ha sigut desenvolupada per la Comissaria General d'Informació i les Brigades Provincials d'Informació de Barcelona i València  en coordinació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. A més, ha comptat amb l'estreta col·laboració del FBI, DGST marroquí, DSN austríaca, autoritats policials alemanyes i EUROPOL a més de l'assistència de les Oficines Centrals Nacionals espanyoles d'INTERPOL i SIRENE.

Lluita coordinada contra els FTFs retornats

Esta operació s'emmarca dins de l'esforç coordinat de la Comissaria General d'Informació i del Centre Nacional d'Intel·ligència, en col·laboració amb altres Servicis internacionals, en la localització i neutralització del greu risc que suposa l'entrada de FTFs a Europa. 

En el marc d'eixe projecte de seguretat comuna, la Policia Nacional ha dut a terme diverses operacions en els últims anys. Al desembre de l'any 2018 es va detindre en la província de Barcelona a un FTF sense cap vincle previ amb el nostre país que, igualment, havia travessat Europa a través de la ruta dels Balcans. 

En el mes d'abril de 2020 va ser detingut a Almeria un gihadista britànic que havia adquirit notorietat durant el seu periple quan, després d'unir-se al DAESH, s'havia fotografiat amb un cap decapitat. Finalment, i ja l'any 2021, es van realitzar a cap una investigació a Barcelona, en dos fases diferents, que va permetre l'arrest de dos ciutadans algerians que s'havien convertit en membres del DAESH després d'arribar a zona en conflicte.