Operació contra el terrorisme yihadista

Detinguts dos gihadistes retornats de Síria amb formació militar i experiència en combat

És la primera vegada que es deté a dues FTF -Combatent Terrorista Estranger- amb vinculacions amb Espanya després d'entrar de manera coordinada i clandestina a Europa usant la ruta dels Balcans

Un d'ells ha ingressat a la presó després de la seva detenció a Mataró (Barcelona) mentre que el segon va ser arrestat a Àustria en virtut d'una OEDE emesa per l'Audiència Nacional

Tots dos tenien formació militar i tenien experiència en combat des que en 2014 es van unir als grups afiliats a Al-Qaeda a Síria

05/08/22

Agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació contraterrorista que s'ha saldat amb la detenció de dues FTFs (Combatent Terrorista Estranger). Tots dos detinguts havien entrat clandestinament junts a Europa a través de la denominada ruta dels Balcans, i han estat arrestats per la seva presumpta pertinença a organització terrorista.

El primer d'ells va ser detingut a Àustria, gràcies a una Ordre de Detenció Europea (OEDE) emesa per l'Audiència Nacional en el marc d'una recerca de la Comissaria General d'Informació. El segon ha estat detingut a Mataró (Barcelona) on havia arribat fa escassos dies i, després de la seva posada a disposició judicial en el dia d'avui, ha ingressat a la presó.

En zona de conflicte des de 2014

La recerca va començar a l'inici de l'any quan la Comissaria General d'Informació va obtenir informació que dues FTFs, vinculats amb Espanya i de nacionalitat marroquina, planejaven entrar a Europa. A partir d'aquest moment van començar les gestions sota l'adreça del Jutjat Central d'Instrucció número Sis i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Un dels detinguts havia residit a Espanya abans de desplaçar-se, l'any 2014, a zona en conflicte mentre que l'altre havia partit a l'any següent des de Marroc. Aquest últim mai havia viscut a Espanya, però gran part de la seva família residia al nostre país des de feia set anys.

Una vegada a Síria, els investigats es van inserir en els grups afins d'Al-Qaeda i van rebre entrenament militar per adquirir experiència en combat. Després de la pèrdua de territoris a la zona sirià-irakí pels grups terroristes, tots dos van aconseguir desplaçar-se a Turquia on han estat vivint en els últims mesos a l'espera de poder creuar clandestinament a Europa.

Els dos investigats van aconseguir entrar a Europa fa dos mesos utilitzant la denominada ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria i Àustria. En aquest últim país, un d'ells va ser detingut en virtut d'una Ordre de Detenció Europea (OEDE) emesa per l'Audiència Nacional en el marc d'una recerca de la Comissaria General d'Informació. 

El segon FTF va continuar el seu recorregut fins a arribar a Espanya on es va refugiar en un domicili a Mataró. Allí va ser detingut per agents especialitzats en la lluita antiterrorista i, després de la seva posada a disposició judicial en el dia d'avui, ha ingressat a la presó.

Aquesta operació ha estat desenvolupada per la Comissaria General d'Informació i les Brigades Provincials d'Informació de Barcelona i València  en coordinació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. A més, ha comptat amb l'estreta col·laboració del FBI, DGST marroquí, DSN austríaca, autoritats policials alemanyes i EUROPOL a més de l'assistència de les Oficines Centrals Nacionals espanyoles d'INTERPOL i SIRENE.

Lluita coordinada contra els FTFs retornats

Aquesta operació s'emmarca dins de l'esforç coordinat de la Comissaria General d'Informació i del Centre Nacional d'Intel·ligència, en col·laboració amb altres Serveis internacionals, en la localització i neutralització del greu risc que suposa l'entrada de FTFs a Europa. 

En el marc d'aquest projecte de seguretat comuna, la Policia Nacional ha dut a terme diverses operacions en els últims anys. Al desembre de l'any 2018 es va detenir a la província de Barcelona a un FTF sense cap vincle previ amb el nostre país que, igualment, havia travessat Europa a través de la ruta dels Balcans. 

En el mes d'abril de 2020 va ser detingut a Almeria un gihadista britànic que havia adquirit notorietat durant el seu periple quan, després d'unir-se al DAESH, s'havia fotografiat amb un cap decapitat. Finalment, i ja l'any 2021, es van realitzar a cap una recerca a Barcelona, en dues fases diferents, que va permetre l'arrest de dos ciutadans algerians que s'havien convertit en membres del DAESH després d'arribar a zona en conflicte.