Operació conjunta de la Policia Nacional, la Policia Nacional de Romania i Europol

Desarticulada una organització que va defraudar més de 3 milions d'euros mitjançant ciberestafas

Publicaven en Internet falsos anuncis de venda de vehicles de segona mà, i altres productes, amb els quals captaven l'atenció de les víctimes i els sol·licitaven un pagament per endavant, una vegada rebut, desapareixien sense realitzar cap enviament

Han sigut detingudes 9 persones, hi ha 21 investigats i s'han realitzat 8 registres domiciliaris en els quals s'han intervenut peces de joieria i rellotges valorats en més de 2.000.000 d'euros, 4.500 euros en efectiu, 2.800 lliures, més de 20.000 euros en criptomonedas

25/07/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional de Romania i Europol, han desarticulat una organització internacional que hauria estafat més de 3 milions d'euros mitjançant fraus comesos a través d'Internet. Han sigut detingudes nou persones que publicaven en Internet anuncis falsos de venda de vehicles de segona mà, i altres productes, amb els quals captaven l'atenció de les víctimes i els sol·licitaven un pagament per endavant, una vegada rebut, desapareixien sense deixar rastre. Hi ha altres 21 persones investigades i s'han realitzat 8 registres domiciliaris en els quals s'han intervenut peces de joieria i rellotges valorats en més de 2.000.000 d'euros, 4.500 euros en efectiu, 2.800 lliures, més de 20.000 euros en criptomonedas.

El dia 13 de juliol es va detindre a 9 persones -altres 21 estan investigades- de forma coordinada i simultània a Espanya i Romania, a les quals se'ls imputen van ser investigats-  a les quals se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, estafa, blanqueig de capitals, falsificació documental i usurpació d'identitat. 

La investigació es va iniciar a la fi de 2019 després d'una denúncia interposada en la Comissaria de la Policia Nacional a Manacor on una víctima manifestava haver sigut estafada en la compra d'un vehicle a través d'Internet. Els investigadors van descobrir que aquesta estafa no era un delicte aïllat, darrere de la mateixa es trobava una important organització criminal internacional formada per més de 30 persones, en la seua majoria de nacionalitat romanesa. Els integrants d'este grup tenien un àmbit d'actuació internacional havent ocasionat víctimes a Polònia, Suïssa, Portugal, Alemanya i Grècia, a més d'Espanya.

El “modus operandi” utilitzat per a cometre les estafes consistia a publicar en Internet falsos anuncis de venda de vehicles de segona mà, o altres productes, amb els quals captaven l'atenció de les possibles víctimes i després de concretar un preu i realitzar estes els primers pagaments per a la compra, l'organització trencava el contacte quedant-se amb els diners. Per a açò fins i tot arribaven a utilitzar anuncis verdaders legítims d'altres usuaris, canviant únicament les dades de contacte.

Usurpaven identitats a través d'Internet

Per a rebre els diners utilitzaven comptes bancaris espanyoles obertes amb documentació falsa o amb identitats usurpades que havien aconseguit a través d'Internet simulant necessitar-la per a formalitzar contractes de treball amb les víctimes. Una vegada rebut els diners ho transferien ràpidament entre els comptes controlats per l'organització, per a finalment extraure-la en caixers a Espanya o enviar-les a comptes estrangers. Així mateix es va detectar la utilització d'una empresa pantalla per al blanqueig de capitals, mitjançant la qual aconseguien introduir de nou els diners obtinguts de forma il·lícita en el trànsit legal.

Se'ls imputen més de 70 estafes i guanys de més de 3 milions d'euros 

La investigació policial ha constatat que l'organització ara desarticulada tenia una clara estructura jeràrquica i especialització quant a la repartició de funcions a exercir per cadascun dels seus membres. Se'ls imputen més de 70 estafes i s'haurien apropiat de més de 3 milions d'euros amb les mateixes, encara que es dona per fet que estos nombres pogueren ser molt superiors i s'espera poder aclarir molts fets més de l'estudi de tot el material intervenut en els registres domiciliaris realitzats.

Al trobara la major part de l'organització a Romania es van activar els canals de col·laboració internacional policial i judicial, començant llavors l'estreta relació amb especialistes en ciberdelinqüència de la Policia Romanesa, a través dels agents de la Policia Nacional espanyola de l'Agregaduría d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya a Romania.

3 detinguts a Màlaga i 6 a Romania

De forma paral·lela també es va comprovar que l'organització tenia establida una seu operacional per a les seues activitats il·legals a Espanya, concretament a Màlaga on es van localitzar els domicilis utilitzats pels investigats. Una vegada identificats i localitzats a Espanya i Romania els principals responsables de l'organització, es va establir un dispositiu conjunt a Espanya com a Romania, tot açò amb la col·laboració d'EUROPOL, que va programar un “Action Day”. Com a resultat d'este operatiu es va detindre a 9 integrants de l'organització, 3 d'ells a Màlaga i 6 a Romania.

En els registres domiciliaris s'han intervenut peces de joieria i rellotges valorats en més de 2.000.000 d'euros, 4.500 euros en efectiu, 2.800 lliures, més de 20.000 euros en criptomonedas, 8 ordinadors, un servidor, 17 discos durs, 14 mòbils, 70 targetes SIM, així com diferent documentació relacionada amb la investigació. Igualment s'ha procedit al bloqueig de més de 120 comptes bancaris dels investigats tant a Espanya i Romania.

És de destacar que la majoria dels domicilis registrats a Romania es trobaven en la zona de Vacea, coneguda precisament perquè molts residents de la mateixa es dediquen a activitats delictives relacionades amb els fraus en Internet.

Consells a la ciutadania per a evitar fraus en les compra-vendes per Internet

1. En Internet no tot és el que pareix, usa el sentit comú i desconfia de preus massa avantatjosos. Si pareix massa bo per a ser veritat, probablement no ho siga. 

2. Llig amb deteniment l'anunci i comprova que no està en altres webs. 

Mitjançant la cerca d'imatges del teu navegador podràs comprovar si la fotografia de l'article oferit figura en altres anuncis a nom d'una persona diferent, amb dades de contacte diferents o a un altre preu.

3. Comprova en Internet el número de telèfon de contacte del venedor, la seua identitat o el seu correu electrònic. Moltes víctimes publiquen les seues experiències negatives en fòrums, i alerten a uns altres perquè no caiguen en les estafes.

4. Mai facilites còpies de documents d'identitat per a comprar articles o contractar algun servici online. Una vegada que envies eixa informació, les teues dades podrien estar a la mercé de qualsevol ciberdelinqüent.

5. No envies documents com a factures de compra o documents de garantia, ja que poden ser usats posteriorment per a estafar a tercers.

6. Exigix i realitza les teues compres online utilitzant mètodes de pagament segur, així com les passarel·les de pagament pròpies de les plataformes, informant-te de la seua metodologia.

7. No òbrigues comptes bancaris al teu noms per a ser intermediari en operacions a canvi d'una comissió per esta gestió. Podries estar participant en fraus i ajudant a l'estafador a evitar la identificació policial.

8. En cas de comprar fora de les plataformes de compra-venda, sol·licitar l'enviament contrarrembolso. Este sistema permet abonar el cost del producte directament al transportista una vegada que rebem la mercaderia, en lloc de pagar per endavant, la qual cosa suposa una garantia tant per a compradors com per a venedors.