Amb els diners obtinguts pagaven quotes, adquirien armes per a atacar a bandes rivals o pagaven els advocats per a membres del grup

La Policia Nacional desarticula un dels aparells de finançament de la banda Dominican Don’t Play

Hi ha 66 persones detingudes, entre els quals es troben 9 hackers i 19 membres provats de la banda, que han sigut imputats com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal entre altres delictes

Part de l'organització criminal realitzava estafes bancàries mitjançant tècniques d'enginyeria social per tot el territori nacional amb les quals haurien obtingut quasi mig milió d'euros

En l'operatiu s'han dut a terme 19 entrades i registres duts a terme de forma simultània en els quals s'han intervenut dos pistoles, tres escopetes, cinc matxets, munició, substancies estupefaents, targetes bancàries, diners en efectiu, així com elements i literatura relacionada amb les normes i l'estructura dels DDP’s

En l'operatiu, desplegat en diverses províncies, han participat més de 150 agents

Material i diners intervenuts

06/07/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que servia com a aparell de finançament de la banda Dominican Don’t Play per a l'adquisició d'armes i substancies estupefaents. Hi ha 66 persones detingudes, entre els quals es troben 9 hackers i 19 membres provats de la banda, que han sigut imputats com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal entre altres delictes. Part de l'organització criminal realitzava estafes bancàries per tot el territori nacional mitjançant tècniques d'enginyeria social amb les quals haurien obtingut quasi mig milió d'euros. Durant les 19 entrades i registres duts a terme en l'operació s'han intervenut dos pistoles, tres escopetes, cinc matxets, munició, substancies estupefaents, targetes bancàries, diners en efectiu, així com elements i literatura relacionada amb les normes i l'estructura dels DDP’s.

La investigació es va iniciar el setembre passat quan els investigadors van detectar que membres de la banda Dominican Don't Play, estaven utilitzant comptes bancaris de terceres persones per a recepcionar grans quantitats de diners que aparentment era obtingut de manera il·lícita. 

Phishing, vishing i smishing per a un finançament inicial

Una vegada que els agents van començar a rastrejar la procedència dels diners, van poder esbrinar que tenia el seu origen en la comissió de delictes informàtics realitzats a través de tècniques d'enginyeria social. Un dels fraus utilitzats per l'organització criminal era el dut a terme mitjançant la tècnica de phishing –correus electrònics fraudulents que dirigixen als clients a pàgines web falses que aparenten ser l'entitat bancària de la víctima-, o els mètodes coneguts com vishing –mètode que combina el robatori d'informació bancària amb webs fraudulentes i una telefonada telefònica simulant ser emprats del banc de la víctima- i smishing -missatges de text o de missatgeria instantània amb el qual el delinqüent intenta fer creure a l'usuari que li han realitzat una compra fraudulenta perquè cride a determinat número de telèfon a posteriori des del qual obtindran les seues dades bancàries-.

Invertien en monedes virtuals

A més, van detectar que després de les accions comeses pels hackers, estos realitzaven desviaments patrimonials a favor d'integrants dels DDP's i cap a “mules” captades per la banda. Posteriorment els diners eren extrets pels membres de la banda en caixers automàtics per a a continuació invertir-ho en monedes virtuals, arribant a comprovar que alguns criptomonederos dels investigats tenien moneda virtual per valor de més de 2.000.000 d'euros.

També van poder comprovar que els integrants de la banda criminal, no dubtaven a intimidar, agredir i proferir amenaces, fins i tot de mort, a les “mules” durant el procés de captació, als quals prometien la possibilitat de formar part de la banda o pujar en rang dins de la mateixa. Durant la investigació, els agents van detectar que els beneficis obtinguts en l'activitat il·lícita servien de finançament per a les activitats dels DDP's, esbrinant que amb els diners pagaven quotes, adquirien armes –matxets i pistoles- per a poder atacar a bandes rivals, pagaven els advocats dels membres de la banda que es trobaven a la presó o adquirien substancies estupefaents per a la posterior venda i així incrementar la capacitat de finançament.

Els investigadors han pogut acreditar que per part dels integrants dels Dominican Don't Play, s'utilitzava a menors per a la realització de diverses activitats delictives baix la promesa de pertànyer o progressar en la banda. Els donaven instruccions per a cometre des d'ocupacions d'immobles, compra d'estupefaents, atracaments, robatoris amb força, “bolcades” cap a bandes rivals i inclusos assassinats. 

En este sentit, s'ha pogut conéixer que dos integrants dels DDP presumptament van ordenar l'intent d'assassinat d'un exmembre dels trinitarios, grup amb el qual tenien una venjança pendent des del 2009. El succés va ocórrer el passat dia 5 de juny, quan dos jóvens van entrar en una sidrería de Madrid i van disparar a un cambrer que havia pertangut als trinitarios. Un dels arrestats ara, a més, va obligar  els autors a mantindre el telèfon encés quan estaven en el bar per a poder escoltar en directe el desenvolupament de l'encàrrec. Posteriorment es va poder detindre a un altre integrant dels DDP que també hauria ordenat l'assassinat.

Més de 500.000 euros defraudats a 59 víctimes

En els 19 registres duts a terme de manera simultània a Madrid, Getafe, Pozuelo i Soria s'han intervenut nombroses armes, dos pistoles –una real i una altra simulada-, tres escopetes, cinc matxets, una katana, una defensa extensible, nombrosos ganivets de grans dimensions i 84 cartutxos. També s'han intervenut tres quilograms i mitjà de marihuana i altres quantitats menors de diferents estupefaents, sis bàscules de precisió per al pesaje de la droga i s'han desmantellat dos plantacions de marihuana. Els agents van confiscar a més 6.000 euros en efectiu i 800 dòlars, així com 32 targetes bancàries i més de 80 documents d'identitat escanejats de terceres persones llests per a ser utilitzats en negocis jurídics fraudulents. Així mateix, s'ha localitzat documentació bancària, material informàtic i documents relacionats amb l'estructura de la banda criminal que es troben pendents d'analitzar pel que la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Fins al moment s'ha detectat un total de 59 víctimes en tota Espanya i ara com ara s'estima que els diners defraudats supera els 500.000 euros. Durant l'operatiu, en el qual han participat més de 150 agents, s'ha detingut a un total de 66 persones, de les quals nou actuaven com a hackers i la resta en diferents escalons de la banda criminal, sent 19 d'ells membres provats de la banda Dominican Don't Play i la resta col·laboradors de la mateixa. Als arrestats se'ls considera presumptament responsables dels delictes de pertinença a organització criminal, estafa bancària, tracta d'éssers humans amb finalitats de comissió de delictes, trànsit de drogues, tinença il·lícita d'armes, assassinat en grau de temptativa, extorsió i usurpació d'identitat.