Actuacions en més de 20 províncies

Detingudes 82 persones i recuperats 58 vehicles d'alta gamma en una macrooperación contra el trànsit il·lícit de vehicles

Conformaven una organització fortament estructurada en sis nuclis, cadascun amb la seua pròpia estructura però interrelacionats entre si, a Alacant, Almeria, Jaén, Madrid, Múrcia i Tarragona

Creaven empreses per tot el país per a contractar servicis de renting o lísing de vehicles que posteriorment, després de falsificar la documentació, eren destinats a la venda tant a Espanya com en diferents països europeus

S'estima que el frau produït per l'organització ascendix a més de 10.000.000 d'euros i als arrestats se'ls imputen entre altres delictes de pertinença a organització criminal, estafa, alçament de béns, falsedat documental, extorsió i blanqueig de capitals

08/05/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a 82 persones i recuperat 58 vehicles d'alta gamma, en una macrooperación contra el trànsit il·lícit de vehicles duta a terme en més de 20 províncies. Conformaven una organització fortament estructurada en sis nuclis, cadascun amb la seua pròpia estructura però interrelacionats entre si, a Alacant, Almeria, Jaén, Madrid, Múrcia i Tarragona. Creaven empreses per tot el país per a contractar servicis de renting o lísing de vehicles que posteriorment, després de falsificar la documentació, eren destinats a la venda tant a Espanya com en diferents països europeus. S'estima que el frau produït per l'organització ascendix a més de 10.000.000 d'euros i als arrestats se'ls imputen entre altres delictes de pertinença a organització criminal, estafa, alçament de béns, falsedat documental, extorsió i blanqueig de capitals.

La investigació es va iniciar al febrer de l'any passat quan es va detectar en la frontera d'Eslovènia a una persona de nacionalitat romanesa a bord d'un vehicle amb el permís de circulació falsificat, el turisme, propietat d'una empresa de renting espanyola, havia sigut matriculat deu dies abans en la localitat de Múrcia i entregat en eixa ciutat a l'administrador d'una empresa amb seu a Barcelona.

Poc després, una altra persona va intentar creuar la mateixa frontera amb un altre vehicle de similars característiques, també amb la documentació falsificada, un contracte de compravenda fictici i també propietat d'una empresa de renting espanyola, que igualment havia sigut matriculat dies abans i entregat en la localitat de Múrcia a l'administrador d'una altra mercantil amb seu a Almeria.

D'esta forma, dos empreses presumptament no relacionades i amb seus en diferents capitals, van contractar i van rebre vehicles a Múrcia que van acabar creuant la frontera d'Eslovènia amb la documentació falsificada. Els agents també van descobrir que les dos persones que conduïen els vehicles havien entrat a Espanya amb avió dies abans amb bitllet sol d'anada i que no era la primera vegada que ho feien.

A partir d'estes informacions es van produir les primeres detencions pels delictes d'estafa i falsedat documental i es va iniciar una investigació que de manera ininterrompuda ha permès la identificació i la detenció al llarg de tot el territori nacional de tots els integrants de l'organització criminal, desarticulant fins a sis nuclis de trànsit il·lícit de vehicles, cadascun amb la seua pròpia estructura però interrelacionats entre si, a Alacant, Madrid, Múrcia, Jaén, Almeria i Tarragona. 

Creaven empreses per a adquirir vehicles per renting o lísing

La dinàmica d'esta organització criminal consistia en la creació o la utilització d'empreses dedicades a diferents activitats i amb seus repartides per tota la geografia nacional, per a contractar servicis de renting o lísing de vehicles, si bé, també utilitzava a persones físiques "mules" per a estes contractacions.

Una vegada que els vehicles estaven en poder de l'organització, es realitzava la falsificació dels documents necessaris, i mitjançant contractes de compravenda ficticis els traslladaven fins a països europeus, on s'oferien a baixos preus a altres entramats delincuenciales que al seu torn els venien a compradors de bona fe. Els investigadors van detectar que en alguns casos i seguint la mateixa metodologia els vehicles també eren venuts dins del territori nacional.

Aconseguidors i “mules” per a posar els vehicles al seu nom

L'organització estava fortament estructurada i conformada per persones que tenien diferents rols molt definits dins d'ella. Així, estaven els aconseguidors, que mitjançant empreses o en el seu propi nom obtenien els vehicles per a posteriorment cedir-los a l'organització. Els intermediaris o tratantes s'encarregaven de vendre o introduir els vehicles en el mercat legal, uns altres realitzaven les gestions i la documentació necessàries per a aconseguir la transferència dels automòbils. 

Explicaven també amb "mules", que a canvi d'una compensació econòmica, facilitaven la seua identitat per a dur a terme el canvi fraudulent de titularitat dels cotxes i amb responsables d'establiments i negocis de compravenda que realitzaven les transaccions.

Durant l'operació s'ha detingut a 82 persones de nacionalitat espanyola i romanesa en diferents províncies del territori nacional - Alacant (33), Jaén (18), Madrid (11), Múrcia (11), Almeria (5), Hellín (2), Castelló (1) i Saragossa (1) – i s'han practicat registres en domicilis, seus jurídiques d'empreses i establiments dedicats a la compravenda de vehicles. En l'operatiu s'han intervenut 58 vehicles d'alta gamma, tres caps tractoras valorades en més de 400.000 euros, més de 24.000 euros en efectiu, multitud de documentació i útils necessaris per a la falsificació.

A més els agents han detectat altres 50 turismes que estan sent investigats per si pogueren haver sigut adquirits amb el mateix procediment fraudulent. Els investigadors van observar que alguns dels turismes presenten “caletas” en diversos compartiments pel que s'investiga també si l'organització poguera estar relacionada  amb el trànsit de drogues.