Operació conjunta de la Policia Nacional, EUROPOL i les autoritats policials d'Alemanya, Àustria, Bèlgica i Països Baixos

Desarticulada una de les organitzacions criminals més actives d'Europa dedicada a la introducció de cocaïna des de Sud-amèrica

Un total de 39 persones han sigut detingudes, dotze d'elles a Espanya, com a responsables de l'enviament de més de 23,5 tones d'esta substancia estupefaent

Eren buscats per Europa com a criminals històrics que formaven una organització molt experimentada i violenta

Durant l'operació, els agents de la Policia Nacional van intervendre més de mitja tona de droga en el Port de Barcelona

Aparador de diners

23/04/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL i les autoritats policials d'Alemanya, Àustria, Bèlgica i Països Baixos, han desenvolupat una macro operació que ha suposat la desarticulació d'una de les organitzacions criminals més actives d'Europa dedicada, presumptament, a la introducció de cocaïna a Espanya des de Sud-amèrica per a la seua posterior distribució per la resta d'Europa. El grup desmantellat era el responsable de l'enviament de més de 23,5 tones de cocaïna, exportades des de Paraguai. Un total de 39 persones han sigut detingudes, dotze d'elles a Espanya, concretament a Barcelona, en el port de les quals es va intervendre més de mitja tona d'esta substancia estupefaent.

Les detencions s'han dut a terme mitjançant un dispositiu simultani a Espanya, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Unió dels Emirats Àrabs i Paraguai. Es tracta de criminals històrics buscats per Europa i que formaven una organització molt experimentada i violenta.

Primera fase: 59 registres a Alemanya i 32 ordes de detenció

El principal objectiu de la investigació policial era un ciutadà espanyol nascut a Alemanya i que va complir pena de presó en el seu país durant més de deu anys per delictes d'intent d'homicidi. En l'actualitat estava sent investigat per delictes greus de narcotràfic, organització criminal i blanqueig de capitals. En el marc de l'operació Belarus, es va realitzar una primera fase a Alemanya que va suposar la materialització de més de 59 registres en domicilis i 32 ordes de detenció en el mes de març de 2021.

Des d'aleshores, la investigació es va centrar en els dos principals capitosts de l'organització, que eren a més els principals organitzadors de les operacions de trànsit de cocaïna, que ho feien a través d'una tercera persona.

L'operació va començar quan es va detectar la il·lícita importació de 16 tones de cocaïna en el port d'Hamburg i que va suposar la detenció de cinc membres de l'organització coneguts, venint la droga oculta en pots de pintura que havien sigut exportats en tres contenidors procedents de Paraguai. Posteriorment, i una vegada que va ser coneguda la ruta utilitzada per l'organització, les autoritats neerlandeses van poder localitzar i interceptar un altre contenidor en el port d'Anvers (Bèlgica), en el qual es transportava set tones de cocaïna en l'interior, sent arrestades en eixos instants dos persones.

Arran d'aquelles intervencions, es van iniciar l'anàlisi de tota la intel·ligència disponible, podent detectar com el propi grup era usuari de diverses plataformes encriptades, identificant-se als usuaris de les mateixes i a les persones involucrades. A través de l'anàlisi d'eixa informació es va poder constatar qui eren els verdaders inversors i “brokers” de la il·lícita importació. Era una organització tan summament activa i sofisticada que en detectar com les seues exportacions anaven caent en els ports d'Europa, van començar a clonar i duplicar els contenidors. Fins i tot, feien ús de companyies de bona fe amb acreditada solvència en l'àmbit comercial.

Explotació de la investigació

A causa de la pressió que s'havia realitzat a Alemanya i Bèlgica, part de l'organització que no havia pogut ser detinguda va decidir traslladar-se a Espanya per a establir la seua base d'operacions. Entre els membres que es van traslladar a Espanya estava un dels líders de la mateixa. Des d'eixe moment, els agents li van sotmetre a un estret seguiment, iniciant-se l'operació Llop, que va permetre la seua ubicació després d'àrdues labors d'investigació.

En els dispositius de vigilància, es va poder observar que esta persona intentava establir-se a Espanya, i que buscava la logística necessària que li permetera recepcionar la seua cocaïna en la península. Al costat d'ell es van detectar diversos subjectes procedents d'Albània, Colòmbia i Espanya. Posteriorment, es van detectar moviments del líder de l'organització que denotaven que de forma imminent anava a rebre o esperava un carregament de cocaïna, per la qual cosa es van intensificar les vigilàncies i controls entorn de/entorn de l'organització.

Durant les setmanes successives es van ser identificant als restants  individus, que comptaven amb una àmplia experiència en el món de narcotràfic, explicant algun d'ells amb antecedents summament violents i residint en els voltants de la ciutat de Barcelona, on residixen de manera habitual. Entre ells, figuraven dos ciutadans alemanyes amb sengles Ordes Europeus de Detenció i Entrega vigents, buscats i reclamats per delictes greus de trànsit de drogues.

Estes persones usaven documentació falsificada que portaven amb si i exhibien en el cas de ser identificats. El coneixement que estaven sent buscats des de feia anys per a la seua extradició, unit a la seua àmplia experiència en el desenvolupament d'activitats delictives, feien que estes persones adoptaren en la seua vida diària unes mesures de seguretat sobredimensionades que dificultaven als investigadors a l'hora de realitzar un control permanent sobre els mateixos. D'igual forma, es va identificar a un individu, camioner de professió i integrant de l'organització criminal, que aportava els seus servicis per a, en el cas de ser requerit, extraure els contenidors de l'organització de l'interior del port de Barcelona usant el seu propi vehicle.

Al mateix temps, es va detectar com l'organització criminal disposava fins i tot d'una nau industrial que freqüentaven de forma esporàdica en la província de Tarragona i un local comercial en la localitat del Prat de Llobregat. Este últim lloc era emprat per al cultiu indoor i emmagatzematge de marihuana, sistema amb el qual l'organització finançava part de l'operativa d'importació de cocaïna. En alguna ocasió, també va servir com a lloc de reunions dels integrants de l'organització.

Els mètodes d'investigació emprats van permetre determinar el lloc en el qual l'organització criminal volia emmagatzemar la substancia estupefaent, una nau localitzada en un petit poble de la província de Tarragona.  Quan els investigats van intensificar la seua activitat, els dispositius de vigilància van permetre certificar el rol de cadascun dels detinguts, els llocs de residència habitual, els pisos utilitzats com a llocs de seguretat en el qual emmagatzemar els diners i la documentació i els cotxes emprats usualment. 

Finalment, es va procedir a l'explotació de l'operació, podent-se detectar-se com la substancia estupefaent pretenia ser introduïda en la nau de l'organització criminal, i procedint-se a la detenció de quatre subjectes encarregats de recepcionar, emmagatzemar i posteriorment transportar la droga. Menció especial mereix el fet que l'organització disposara d'una càmera de seguretat en l'interior d'un cotxe gravant en viu el moment de l'arribada i entrada de la droga, confirmant-se la capacitat logística del grup criminal.

Després de localitzar i assegurar la substancia estupefaent, es va procedir a la detenció de la resta d'integrants de l'entramat en la ciutat de Barcelona, registrant-se sis vivendes i un local comercial situat al Prat de Llobregat, en el qual es va trobar un cultiu indoor de marihuana. La investigació no solament va permetre desarticular l'entramat logístic de l'organització, sinó que, al seu torn, es va detindre als màxims dirigents, responsables de la importació i distribució dels 477 quilos de cocaïna.

D'igual manera, l'operació va permetre atacar directament el múscul financer de l'organització, intervenent-se més de 510.000 euros en efectiu i donant-se per completa la desarticulació de l'entramat. Diversos dels vehicles intervenuts comptaven amb diferents compartiments ocults destinats al transport segur de la substància sense ser descoberts.

Aquesta intervenció ha resultat ser la major aprehensió de cocaïna realitzada en el que va d'any a Tarragona, i ha acreditat que les organitzacions criminals, fruit de la contínua pressió policial, estan utilitzant localitats molt diferents a les empleades habitualment, allunyant-se de les zones més calentes i optant per pobles més discrets i no vinculats tradicionalment a l'emmagatzematge i distribució de substància estupefaent.

Dispositiu simultani en tots els països implicats

Amb  motiu de tot l'anterior, es va procedir per totes les autoritats policials i judicials a establir el dia 20 d'abril per a escometre les restants detencions i els registres en els domicilis dels principals implicats. Els agents belgues van detindre a cinc persones que haurien sigut posades a disposició judicial el mateix dia. Les autoritats neerlandesos van detindre a tres investigats. A dos d'ells els constava un orde internacional de detenció. A més, els agents van confiscar quatre apartaments, un vehicle d'alta gamma i aproximadament quatre milions d'euros. Nombrosos objectes van ser confiscats, entre ells documents i suports digitals. En Paraguai, la Secretària Nacional Antidrogas va realitzar a Asunción un total de sis registres en oficines, negocis i domicilis, trobant-se nombrós material probatori que demostra el subministrament i l'exportació de cocaïna pel grup delictiu. 

La investigació seguix activa. Gràcies a la cooperació internacional professional entre els servicis dels països involucrats es van poder identificar les persones responsables i desmantellar el grup delictiu.  Als 14 investigats a Alemanya, dels quals onze van ser detinguts el 20 d'abril, se'ls imputa haver introduït estupefaents en quantitats de tones a la República Federal d'Alemanya. Els investigats, de diferents nacionalitats, tenen una edat entre 26 i 57 anys, i la majoria d'ells compten amb antecedents en el mateix àmbit delictiu. Alguns d'ells ja han complit llargues penes de privació de llibertat. 

S'han detingut a més de 20 persones a Alemanya, Bèlgica i Països Baixos, practicant-se al voltant de 30 registres en domicilis i locals, dels quals tres d'ells s'han realitzat a Espanya, concretament a Màlaga, en domicilis dels implicats en el Blanqueig de capitals, bloquejant-se nombrosos béns mobles i intervenent-se més de quatre milions de diners en efectiu en un dels domicilis de Països Baixos.

El dispositiu ha comptat amb més de 800 policies i, fins i tot, s'ha realitzat una detenció d'un dels principals objectius en Dubái.