Operació conjunta de la Policia Nacional, EUROPOL i les autoritats policials d'Alemanya, Àustria, Bèlgica i Països Baixos

Desarticulada una de les organitzacions criminals més actives d'Europa dedicada a la introducció de cocaïna des de Sud-amèrica

Un total de 39 persones han estat detingudes, dotze d'elles a Espanya, com a responsables de l'enviament de més de 23,5 tones d'aquesta substancia estupefaent

Eren cercats per Europa com a criminals històrics que formaven una organització molt experimentada i violenta

Durant l'operació, els agents de la Policia Nacional van intervenir més de mitja tona de droga en el Port de Barcelona

Aparador de diners

23/04/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL i les autoritats policials d'Alemanya, Àustria, Bèlgica i Països Baixos, han desenvolupat una macro operació que ha suposat la desarticulació d'una de les organitzacions criminals més actives d'Europa dedicada, presumptament, a la introducció de cocaïna a Espanya des de Sud-amèrica per a la seva posterior distribució per la resta d'Europa. El grup desmantellat era el responsable de l'enviament de més de 23,5 tones de cocaïna, exportades des de Paraguai. Un total de 39 persones han estat detingudes, dotze d'elles a Espanya, concretament a Barcelona, en el port de les quals es va intervenir més de mitja tona d'aquesta substancia estupefaent.

Les detencions s'han dut a terme mitjançant un dispositiu simultani a Espanya, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Unió dels Emirats Àrabs i Paraguai. Es tracta de criminals històrics cercats per Europa i que formaven una organització molt experimentada i violenta.

Primera fase: 59 registres a Alemanya i 32 ordres de detenció

El principal objectiu de la recerca policial era un ciutadà espanyol nascut a Alemanya i que va complir pena de presó al seu país durant més de deu anys per delictes d'intent d'homicidi. En l'actualitat estava sent investigat per delictes greus de narcotràfic, organització criminal i blanqueig de capitals. En el marc de l'operació Belarus, es va realitzar una primera fase a Alemanya que va suposar la materialització de més de 59 registres en domicilis i 32 ordres de detenció en el mes de març de 2021.

Des de llavors, la recerca es va centrar en els dos principals capitosts de l'organització, que eren a més els principals organitzadors de les operacions de tráfico de cocaïna, que ho feien a través d'una tercera persona.

L'operació va començar quan es va detectar la il·lícita importació de 16 tones de cocaïna en el port d'Hamburg i que va suposar la detenció de cinc membres de l'organització coneguts, venint la droga oculta en pots de pintura que havien estat exportats en tres contenidors procedents de Paraguai. Posteriorment, i una vegada que va ser coneguda la ruta utilitzada per l'organització, les autoritats neerlandeses van poder localitzar i interceptar un altre contenidor en el port d'Anvers (Bèlgica), en el qual es transportava set tones de cocaïna a l'interior, sent arrestades en aquests instants dues persones.

Arran d'aquelles intervencions, es van iniciar l'anàlisi de tota la intel·ligència disponible, podent detectar com el propi grup era usuari de diverses plataformes encriptades, identificant-se als usuaris de les mateixes i a les persones involucrades. A través de l'anàlisi d'aquesta informació es va poder constatar qui eren els veritables inversors i “brokers” de la il·lícita importació. Era una organització tan summament activa i sofisticada que en detectar com les seves exportacions anaven caient en els ports d'Europa, van començar a clonar i duplicar els contenidors. Fins i tot, feien ús de companyies de bona fe amb acreditada solvència en l'àmbit comercial.

Explotació de la recerca

A causa de la pressió que s'havia realitzat a Alemanya i Bèlgica, part de l'organització que no havia pogut ser detinguda va decidir traslladar-se a Espanya per establir la seva base d'operacions. Entre els membres que es van traslladar a Espanya estava un dels líders de la mateixa. Des d'aquest moment, els agents li van sotmetre a un estret seguiment, iniciant-se l'operació Llop, que va permetre la seva ubicació després d'àrdues labors de recerca.

En els dispositius de vigilància, es va poder observar que aquesta persona intentava establir-se a Espanya, i que cercava la logística necessària que li permetés recepcionar la seva cocaïna en la península. Al costat d'ell es van detectar diversos subjectes procedents d'Albània, Colòmbia i Espanya. Posteriorment, es van detectar moviments del líder de l'organització que denotaven que de forma imminent anava a rebre o esperava un carregament de cocaïna, per la qual cosa es van intensificar les vigilàncies i controls entorn de/entorn de l'organització.

Durant les setmanes successives es van ser identificant als restants  individus, que comptaven amb una àmplia experiència al món de narcotràfic, explicant algun d'ells amb antecedents summament violents i residint en els voltants de la ciutat de Barcelona, on resideixen de manera habitual. Entre ells, figuraven dos ciutadans alemanyes amb sengles Ordres Europees de Detenció i Entrega vigents, cercats i reclamats per delictes greus de tráfico de drogues.

Aquestes persones usaven documentació falsificada que portaven amb si i exhibien en el cas de ser identificats. El coneixement que estaven sent cercats des de feia anys per a la seva extradició, unit a la seva àmplia experiència en el desenvolupament d'activitats delictives, feien que aquestes persones adoptessin en la seva vida diària unes mesures de seguretat sobredimensionades que dificultaven als investigadors a l'hora de realitzar un control permanent sobre els mateixos. D'igual forma, es va identificar a un individu, camioner de professió i integrant de l'organització criminal, que aportava els seus serveis per, en el cas de ser requerit, extreure els contenidors de l'organització de l'interior del port de Barcelona usant el seu propi vehicle.

Al mateix temps, es va detectar com l'organització criminal disposava fins i tot d'una nau industrial que freqüentaven de forma esporàdica a la província de Tarragona i un local comercial en la localitat del Prat de Llobregat. Aquest últim lloc era emprat per al cultiu indoor i magatzematge de marihuana, sistema amb el qual l'organització finançava part de l'operativa d'importació de cocaïna. En alguna ocasió, també va servir com a lloc de reunions dels integrants de l'organització.

Els mètodes de recerca emprats van permetre determinar el lloc en el qual l'organització criminal volia emmagatzemar la substancia estupefaent, una nau localitzada en un petit poble de la província de Tarragona.  Quan els investigats van intensificar la seva activitat, els dispositius de vigilància van permetre certificar el rol de cadascun dels detinguts, els llocs de residència habitual, els pisos utilitzats com a llocs de seguretat en el qual emmagatzemar els diners i la documentació i els cotxes emprats usualment. 

Finalment, es va procedir a l'explotació de l'operació, podent-se detectar-se com la substancia estupefaent pretenia ser introduïda en la nau de l'organització criminal, i procedint-se a la detenció de quatre subjectes encarregats de recepcionar, emmagatzemar i posteriorment transportar la droga. Esment especial mereix el fet que l'organització disposés d'una càmera de seguretat a l'interior d'un cotxe gravant en viu el moment de l'arribada i entrada de la droga, confirmant-se la capacitat logística del grup criminal.

Després de localitzar i assegurar la substancia estupefaent, es va procedir a la detenció de la resta d'integrants de l'entramat a la ciutat de Barcelona, registrant-se sis habitatges i un local comercial situat al Prat de Llobregat, en el qual es va trobar un cultiu indoor de marihuana. La recerca no solament va permetre desarticular l'entramat logístic de l'organització, sinó que, al seu torn, es va detenir als màxims dirigents, responsables de la importació i distribució dels 477 quilos de cocaïna.

D'igual manera, l'operació va permetre atacar directament el múscul financer de l'organització, intervenint-se més de 510.000 euros en efectiu i donant-se per completa la desarticulació de l'entramat. Diversos dels vehicles intervinguts comptaven amb diferents compartiments ocults destinats al transport segur/segur de la substància sense ser descoberts.

Aquesta intervenció ha resultat ser la major aprehensió de cocaïna realitzada en el que va d'any a Tarragona, i ha acreditat que les organitzacions criminals, fruit de la contínua pressió policial, estan utilitzant localitats molt diferents a les empleades habitualment, allunyant-se de les zones més calentes i optant per pobles més discrets i no vinculats tradicionalment al magatzematge i distribució de substància estupefaent.

Dispositiu simultani en tots els països implicats

Amb  motiu de tot l'anterior, es va procedir per totes les autoritats policials i judicials a establir el dia 20 d'abril per escometre les restants detencions i els registres als domicilis dels principals implicats. Els agents belgues van detenir a cinc persones que haurien estat posades a disposició judicial el mateix dia. Les autoritats neerlandesos van detenir a tres investigats. A dos d'ells els constava una ordre internacional de detenció. A més, els agents van confiscar quatre apartaments, un vehicle d'alta gamma i aproximadament quatre milions d'euros. Nombrosos objectes van ser confiscats, entre ells documents i suports digitals. En Paraguai, la Secretària Nacional Antidrogas va realitzar a Asunción un total de sis registres en oficines, negocis i domicilis, trobant-se nombrós material probatori que demostra el subministrament i l'exportació de cocaïna pel grup delictiu. 

La recerca segueix activa. Gràcies a la cooperació internacional professional entre els serveis dels països involucrats es van poder identificar les persones responsables i desmantellar el grup delictiu.  Als 14 investigats a Alemanya, dels quals onze van ser detinguts el 20 d'abril, se'ls imputa haver introduït estupefaents en quantitats de tones a la República Federal d'Alemanya. Els investigats, de diferents nacionalitats, tenen una edat entre 26 i 57 anys, i la majoria d'ells compten amb antecedents en el mateix àmbit delictiu. Alguns d'ells ja han complert llargues penes de privació de llibertat. 

S'han detingut a més de 20 persones a Alemanya, Bèlgica i Països Baixos, practicant-se al voltant de 30 registres en domicilis i locals, dels quals tres d'ells s'han realitzat a Espanya, concretament a Màlaga, en domicilis dels implicats en el Blanqueig de capitals, bloquejant-se nombrosos béns mobles i intervenint-se més de quatre milions de diners en efectiu en un dels domicilis de Països Baixos.

El dispositiu ha comptat amb més de 800 policies i, fins i tot, s'ha realitzat una detenció d'un dels principals objectius en Dubái.